Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diaconescu promite bani pentru Palatul Justitiei

ro

15 Nov, 2004 00:00 1271 Marime text

Revolta magistratilor da roade

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, s-a aflat la sfarsitul acestei saptamani la Constanta * El si-a declarat ca scop principal verificarea stadiului lucrarilor de la Palatul Justitiei * Acesta a anuntat ca a alocat pentru finalizarea constructiei 80 de miliarde de lei, iar pe data de 1 mai se va taia panglica inaugurala #Pe de alta parte, surse din sistemul juridic au declarat redactorilor nostri sub rezerva anonimatului ca Diaconescu a mai avut pe agenda de lucru si alte obiective * Ministrul ar fi venit la Constanta pentru a impulsiona ancheta cu privire la declaratiile lui Metin Cerchez despre alimentarea unei retele teroriste internationale de catre o celula care activeaza pe teritoriul Romaniei * Cerchez a afirmat la o televiziune nationala ca in vara acestui an a avut loc un export masluit de substante chimice destinate fabricarii bombelor artizanale utilizate in atacurile teroriste * Marfa ar fi plecat de la Nitramonia Fagaras, societate care a fost cumparata de afaceristul Fatih Kesser, cu destinatia Egipt si Libia * In afacere ar fi implicat si Sabit Danis, care ar fi intervenit pentru privatizarea Nitramonia, prin cunostintele pe care le are in fosta Securitate * Sabit a fost acuzat si de faptul ca a spalat bani pentru Fatih Kesser, motiv pentru care ministrul a trasat la Constanta, in secret, o ancheta amanuntita asupra actelor contabile ale firmelor in care acesta este actionar * Daca se demonstreaza ca Fatih Kesser si Sabit Danis sunt implicati intr-o retea terorista internationala, procurorul general Ilie Botos ar avea toate argumentele pentru a primi o finantare europeana in scopul constituirii unei structuri de lupta institutionala impotriva terorismului #

Ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, s-a aflat la sfarsitul acestei saptamani la Constanta, declarand oficial ca scopul principal este cel de a verifica stadiul lucrarilor de la Palatul Justitiei. Nu se stie cum, deodata, l-a apucat pe ministru, interesul pentru instantele din Constanta, cert este ca singura explicatie ar fi legata de campania electorala in care Diaconescu este unul dintre "actorii" principali ai partidului de guvernamant. Cei care se vor duce pe data de 28 la alegeri trebuie sa stie ca actualul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, se afla pe primul loc eligibil pe listele pentru Camera Deputatilor la Constanta. Asa ca, interesul sau de moment este explicabil. Altfel, ne intrebam de ce pana in acest moment pe Diaconescu nu l-a interesat situatia constructiei care a fost demarata in urma cu foarte multi ani si a fost nevoie de un protest al avocatilor constanteni pentru ca cineva sa dea un semnal de alarma in ceea ce priveste infaptuirea actului justitiei in orasul nostru. Dupa cum se stie, de aproximativ doi ani de zile, o parte a magistratilor din Constanta isi desfasoara activitatea intr-un sediu impropriu si insalubru al fostei "Libri Maris", situat in zona ICIl. Singura lor speranta, ca de altfel si a justitiabililor care platesc tot felul de taxe de timbru, este de a se finaliza constructia Palatului Justitiei. In cursul diminetii de sambata, ministrul Diaconescu a vizitat, impreuna cu jurnalistii din presa locala si responsabilii instantelor constantene, Palatul Justitiei pentru a verifica stadiul lucrarilor. Nu putem trece cu vederea si de a nu ne intreba pe cand o astfel de vizita la sediul instantelor de la ICIL, pentru a se vedea pe "viu" situatia de acolo. Dupa ce Palatul Justitiei a fost vizitat, iar ministrul a mai cerut cateva relatii de la constructori, intr-o conferinta ad-hoc, acesta a anuntat deodata, ca in bugetul prevazut pentru anul 2005 a fost inclusa si suma de 80 de miliarde de lei necesara pentru finalizarea constructiei. Mai mult, Diaconescu a spus ca datorita acestor bani, pe data de 1 mai 2005, se va taia panglica de inaugurare a Palatului Justitiei. Nu stim cu exactitate care va fi situatia si daca este posibil ca acesta sa-si tina promisiunea. Pe de alta parte, tinand cont ca ne aflam in plina campanie electorala, ne intrebam daca nu cumva este o promisiune care in curand va fi uitata.

Ancheta privind legaturile dintre Sabit Danis si bombele artizanale de la Nitramonia lui Kesser

Surse din sistemul juridic au declarat pentru reporterii ZIUA ca vizita ministrului Cristian Diaconescu ar avea si alte scopuri, decat cele declarate in mod oficial. Potrivit surselor citate, vizita lui Diaconescu ar fi legata de doua anchete declansate de Ministerul Justitiei ca urmare a interpelarilor parlamentare ale deputatului Metin Cerchez. Acesta din urma a solicitat ministerului condus de Diaconescu, in plenul Camerei Deputatilor, sa verifice modul in care organele de urmarire penala s-au spalat pe maini in cazul sesizarilor privind afacerile dintre Sabit Danis si Fatih Kesser, pe de o parte, si al lui Ismail Ecrem, pe de alta parte. Cerchez a cerut Ministerului Justitiei sa faca lumina in privinta legaturilor neortodoxe dintre Danis si Kesser, mai ales ca, potrivit deputatului, exista suspiciuni ca cel dintai l-ar fi ajutat pe cel din urma sa spele sume importante de bani in Romania, in principal prin achizitionarea societatii Nitramonia Fagaras. In prima instanta, sesizarea lui Cerchez nu a fost luata in seama, poate si pe motiv ca deputatul si-a creat in ultimii doi ani o imagine de opozant al PSD-ului. In urma cu o luna si jumatate insa, Cerchez a declarat la un post national de televiziune ca de la Nitramonia Fagaras a plecat un transport de substante chimice inspre statele arabe, cu scopul de a folosi ca materie prima pentru fabricarea bombelor artizanale utilizate de regula in atentatele teroriste. Metin Cerchez a declarat cu ocazia citata ca detine documente de la autoritatea vamala care confirma afirmatiile sale, desi nu le-a prezentat public. Ministerul Justitiei si Ministerul de Interne au declansat o ancheta comuna cu privire la acuzatiile deputatului, iar la momentul de fata Cristian Diaconescu ar fi venit la Constanta, personal, pentru a verifica mai multe aspecte care au legatura cu ancheta. Miza cea mare a afacerii este legata si de declaratiile lui Ilie Botos, prim-procurorul Parchetului General, care a declarat, in urma cu trei saptamani, ca in Romania functioneaza celule de finantare a activitatilor teroriste. Cu tot riscul afirmatiei, Botos urmareste obtinerea unei finantari europene extrem de consistente pentru consolidarea structurilor institutionale de lupta impotriva terorismului international. Daca acuzatiile deputatului Metin Cerchez se dovedesc reale, sansele ca planul lui Botos sa devina viabil cresc in mod considerabil. Acesta ar fi si interesul care a generat implicarea ministrului justitiei in impulsionarea anchetei. Potrivit surselor noastre, este de asteptat ca la ordinul inaltului demnitar, in zilele viitoare sa fie luate la purecat toate afacerile lui Sabit Danis, in scopul identificarii unor legaturi concrete cu Fatih Kesser.

Asasinarea lui Ismail Ecrem va fi reanalizata de justitie

Sursele noastre insista asupra faptului ca vizita lui Cristian Diaconescu ar fi legata si de o interpelare parlamentara a deputatului Metin Cerchez, prezentata public in cadrul aceleiasi emisiuni televizate, cu privire la musamalizarea unei anchete cu privire la asasinarea unui etnic turc de catre un sofer de la firma General Taxi. Ismail Ecrem a fost lovit cu o usa metalica in moalele capului, in data de 29 mai a.c., de catre un sofer de la General Taxi. Ecrem ar fi intrat in incinta dispeceratului firmei citate, in stare de ebrietate, motiv care l-a determinat pe sofer sa ii ceara sa paraseasca incaperea, cu mijloacele specifice. In urma impactului cu usa metalica si cu treptele de beton din fata dispeceratului, etnicul turc a intrat in coma profunda. Medicii au incercat sa-i salveze viata, insa dupa patru operatii si doua luni de spitalizare, singura solutie a fost extirparea lobului central al creierului. Ramas cu doar o treime din creier, fara putinta de a rationa si de a-si coordona sistemul locomotor, barbatul a fost externat, fiind lasat in grija parintilor, pentru a muri. Rudele lui Ismail Ecrem au facut plangere penala impotriva presupusului agresor, iar acesta a fost cercetat de Politie si de Parchet, insa procurorii ar fi dispus in cele din urma neinceperea urmaririi penale (celebrul NUP). Mai mult, pe certificatul de deces al lui Ecrem legistii au trecut drept cauza a mortii o cardipoatie, fara a mentiona extirparea unei parti din creierul acestuia, in urma altercatiei de la Dispeceratul firmei General Taxi. Cerchez a acuzat politia si procuratura de musamalizare a cazului si a facut o interpelare in Parlamentul Romaniei, solicitandu-i ministrului Diaconescu sa solutioneze cazul. Autoritatile ar fi lasat in uitare intreaga poveste, daca intre timp nu ar fi aparut si povestea alimentarii terorismului arab cu un transport de substante chimice din Romania. Mai mult, pentru a nu bate la ochi ca ancheta este directionata exclusiv catre interesul lui Ilie Botos de a obtine marea finantare europeana, aceleasi autoritati au cerut extinderea anchetei si in privinta decesului lui Ismail Ecrem.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii