Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Curtea Supremă şi judecata în dosarul „Portul” - Senatorul Banias, preşedintele Comisiei de Privatizare, părăseşte ţara

ro

20 Sep, 2013 00:00 2857 Marime text
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au admis cererea de încuviinţare a părăsirii temporare a teritoriului ţării formulată de senatorul Mircea Marius Banias, unul dintre inculpaţii din dosarul „Portul”, în care procurorii vorbesc despre un presupus grup infracţional ce controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit. 

Conform deciziei magistraţilor Curţii Supreme de Justiţie, Banias are voie să părăsească teritoriul României, în perioada 14.10.2013 - 21.10.2013, pentru a se deplasa în Belgia, în vederea participării la Forumul Crans Montana, desfăşurat în perioada 16.10.2013 - 19.10.2013, în calitate de senator al României, preşedinte al Comisiei de Privatizare din Senatul României. „În baza art. 145/1 raportat la art. 145 alin. 2/2 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 145 alin. 3 Cod procedură penală privind înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu măsura arestării preventive în cazul încălcării obligaţiei de a reveni pe teritoriul României până la data de 21.10.2013, precum şi a celorlalte obligaţii stabilite de instanţa de judecata prin încheierea din 6 aprilie 2012.(...)”, se mai arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De menţionat că, aceeaşi instanţă a admis cererile de reexaminare formulate de avocaţii Ştefan Nicole Soranda, Oana Cocoloi şi Costinel Modoran (apărătorii unor inculpaţi din dosarul cauzei) şi a dispus scutirea acestora de la plata amenzilor în cuantum de câte 2.000 de lei aplicate prin încheierea de şedinţă din data de 3 iulie. Înalta Curte a respins şi cererile de scutire de la plata amenzii judiciare formulate de avocatele Anabela Tonea şi Grigore Camelia. Decizia Curţii Supreme de Justiţie este definitivă. Următorul termen în dosarul „Portul” a fost stabilit pentru data de 27 septembrie.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii