Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeni acuzaţi de vot multiplu Praf pe dosarul procurorilor legat de referendumul pentru demiterea preşedintelui?

ro

12 Feb, 2013 22:26 2235 Marime text
referendum_fete_Fashion_Tv.jpgMult zgomot pentru nimic! Aşa poate fi descrisă, până în prezent, evoluţia mega-dosarului de presupusă corupţie privind cauza referendumului naţional organizat în iulie pentru demiterea preşedintelui României. Sau cel puţin aceasta este concluzia care se desprinde din faptul că, zgomotoasă şi agitată la început, ancheta pare în prezent să stagneze. Iar în acest întreg context, sunt voci care se întreabă cine are interes ca ancheta să stea pe loc. De menţionat că de scandalul referendumului a fost legat şi numele edilului Radu Ştefan Mazăre

Demarat cu surle şi trâmbiţe la Constanţa în urmă cu ceva luni, dosarul aşa-numitelor „mega-fraude" de la referendumul din vara trecută pare să fi intrat într-un con de umbră în ceea ce priveşte oraşul de la malul mării. Concret, după sutele de persoane audiate pe bandă rulantă în toamnă şi după ce procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat public începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane suspectate că ar fi introdus în urna de vot mai multe buletine, cazul pare să fi intrat în stand-by. Nicio audiere de martori, niciun act de procedură, nicio prezentare de material de urmărire penală, nimic! Cel puţin la nivel oficial. Amintim că, în toamna anului trecut, procurorii au audiat pe bandă rulantă mai mulţi cetăţeni din comunele constănţene, suspectaţi la momentul acela de vot multiplu. La relativ scurtă vreme după audierile-maraton, au urmat şi comunicatele oficiale, în care anchetatorii au arătat că mai mulţi cetăţeni din localitatea constănţeană Lumina s-ar fi făcut vinovaţi de „fraudă la referendum". La data de 9 august 2012, procurorii Parchetului General al României au informat că, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost înregistrate, în perioada 29 iulie - 9 august, un număr de 16 cauze penale, având ca obiect posibile infracţiuni la Legea nr. 3/2000 privind referendumul, toate acestea fiind în lucru la organele de poliţie, cercetările desfăşurându-se sub supravegherea procurorilor.

Unul dintre aceste dosare are ca obiect o plângere formulată de către Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Democrat Liberal împotriva lui Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa. Concret, este vorba despre votul în grup al mai multor tinere venite la urne în costume de baie. Pe data de 21 noiembrie 2012, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat derularea unor cercetări faţă de membrii mai multor birouri electorale constituite pe raza judeţului Constanţa. În acest context, la data de 20 octombrie 2012, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de cinci femei, foste membre ale biroului electoral al secţiei de votare nr. 360 din Ovidiu. Acestea sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale. Câteva ore mai târziu, organele de anchetă au anunţat începerea urmării penale faţă de membrii altor două secţii de votare de pe raza judeţului Constanţa (secţia de votare nr. 488 şi 489 din localitatea Lumina). La data de 23 noiembrie, procurorii au mai lansat o „bombă": faţă de mai mulţi membri ai secţiei de votare nr. 490 din localitatea Lumina se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii