Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:47 21 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cercetaţi de Garda de Coastă

ro

15 Jun, 2012 01:35 792 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat patru cetăţeni români care transportau un dispozitiv artizanal de pescuit electric, respectiv o cantitate de peşte pescuită cu unelte interzise de lege.

În data de 13.06.2012, în jurul orei 06.00, în zona de responsabilitate a SPF Cernavodă a fost verificată pe fluviul Dunărea o ambarcaţiune din lemn cu motor ataşabil în care se aflau E.I., de 67 de ani, şi I.E., de 42 de ani, domiciliaţi în localitatea Ghindăreşti din judeţul Constanţa. Cei doi deţineau cantitatea de 20 kilograme de peşte din specia plătică şi două plase de pescuit. Verificările au stabilit faptul că cei doi pescari deţin autorizaţie de pescuit comercial, însă au ignorat faptul că perioada de prohibiţie nu se încheiase, faptă pentru care cantitatea de peşte a fost ridicată şi predată unei societăţi comerciale de profil în vederea valorificării. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării ambarcaţiunea, motorul marca Yamaha de 4 CP şi cele două plase, bunuri cu o valoare estimată la 3.120 de lei. Cei doi pescari vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de „pescuit comercial prin orice metode şi mijloace în perioada de prohibiţie".

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 10.30, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Cernavodă au primit o informaţie în care se preciza faptul că pe fluviul Dunărea se află o ambarcaţiune în care doi cetăţeni desfăşoară activităţi de pescuit folosind mijloace electrice.

Echipa operativă deplasată la locul indicat a reuşit să-i identifice pe T.C., de 38 de ani, şi A.M., de 20 de ani, domiciliaţi în localitatea Cernavodă, care abandonaseră ambarcaţiunea, reveniseră pe malul drept al Dunării şi încercau să părăsească locul faptei cu un autoturism marca Opel înmatriculat în Republica Bulgaria.

În urma controlului autoturismului au fost descoperite cinci lansete, un minciog şi un dispozitiv electric artizanal care era ascuns într-o sacoşă şi depozitat în lăcaşul roţii de rezervă.

Iniţial, cele două persoane au declarat faptul că au găsit, abandonat într-o pădure, dispozitivul electric pe care au decis să şi-l însuşească, ulterior recunoscând faptul că s-au folosit de el pentru a pescui prin mijloace electrice pe fluviul Dunărea în dreptul kilometrului fluvial 286.

Uneltele de pescuit şi dispozitivul electric, bunuri cu o valoare de aproximativ 650 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

Cele două persoane vor fi cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de „pescuit electric, precum şi deţinerea aparatelor şi dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare sau electrocutare".

Ti-a placut articolul?

Comentarii