Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul Radioelectronic şi Observare din cadrul Statului Major al Forţelor Navale împlineşte 45 de ani. Misiuni. Cine este comandant

ro

31 May, 2017 00:00 6733 Marime text
Mâine, Unitatea militară 02003, actualmente Centrul Radioelectronic şi Observare împlineşte 45 de ani. Potrivit paginii oficiale de Internet, unitatea a fost înfiinţată la data de 1 iunie 1972, având în compunere Sectorul Transmisiuni, Compania Radiotehnică, Compania Bruiaj şi Postul de Informare de luptă al Comandamentului Marinei Militare.
Noua structură militară a fost înfiinţată prin ordinul Marelui Stat Major nr. CL 00420, corespunzând nevoilor fireşti şi tradiţiilor de luptă ale Forţelor Navale.

Misiuni  

Încă de la constituire a contribuit, prin îndeplinirea misiunilor de luptă specifice, la optimizarea deciziilor eşaloanelor superioare privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor pe mare şi la fluviu.
De asemenea, în conformitate cu noile standarde ale evoluţiei societăţii şi sistemului militar, Centrul Radioelectronic şi Observare a fost transformat, începând cu 1.06.1992, prin Dispoziţia Marelui Stat Major, în Brigada Radioelectronică şi Observare, iar prin Decretul prezidenţial 299/05.09.1995 acesteia i s-a acordat Drapelul de luptă, înmânat la 1 Decembrie 1995 comandantului brigăzii, comandorul Gheorghe Marin, de către şeful Statului Major al Marinei Militare, viceamiralul comandor Gheorghe Anghelescu.

La data de 1 octombrie 2001, în conformitate cu Planul Cadru privind desfăşurarea procesului de restructurare şi modernizare a Armatei României, Brigada Radioelectronică şi Observare a fost transformată, în baza dispoziţiei Statului Major General, în Centrul Radioelectronic şi Observare.
Pe fondul rezultatelor meritorii obţinute în procesul de instrucţie specifică, la data de 4 iulie 2002, prin Decretul Prezidenţial numărul 608, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de cavaler.

Cine este comandantul unităţii

Din anul 2014, la comanda Centrului Radioelectronic şi Observare „Callatis“ se află colonelul Adrian Brînză, născut pe 29 august 1967.
A absolvit Liceul Militar „Ştefan cel Mare“ din Câmpulung Moldovenesc în anul 1985 şi Şcoala militară „Leontin Sălăjan“ din Braşov (actuala Academie a Forţelor Aeriene), arma radiolocaţie, în anul 1988.
După avansarea în gradul de locotenent, a fost repartizat la Batalionul 1 Radiolocaţie Automatizat Ovidiu, unde a încadrat diferite funcţii tehnice şi de comandă de la baza carierei militare, specifice armei radiolocaţie şi automatizării conducerii şi fuziunii datelor din supravegherea aeriană. A participat la instalarea şi operaţionalizarea sistemelor de automatizare a conducerii radiolocaţiei DUNAEŢ (sisteme de producţie poloneză). În anul 1994, a propus o soluţie de automatizare a punctului de comandă al D1 Aer şi ulterior la experimentarea soluţiei, instalarea echipamentelor şi operaţionalizarea acestora.
 
Începând cu anul 1995, a îndeplinit succesiv funcţiile de comandant Punct Comandă Automatizat la Centrul 5 Radiolocaţie Ovidiu, şef Staţie radar P-37 la aceeaşi unitate, iar din anul 1998 a fost implicat în implementarea programului Radar FPS 117, participând la instalarea şi operaţionalizarea radarului FPS-117 Ovidiu.

În perioada 2002-2004, a urmat cursurile facultăţii de comandă şi stat major din Universitatea Naţională de Apărare, specialitatea Forţe aeriene. După absolvire, a fost avansat la gradul de locotenent-colonel şi repartizat în comandamentul Statului Major al Forţelor Aeriene, în biroul Instrucţie radiolocaţie. Din această poziţie, a participat la definirea şi implementarea programelor Sistem de comandă-control aerian naţional (SCCAN) şi Sistem radar GAP FILLER.
Din 2006, îndeplineşte diferite funcţii în Centrul Radioelectronic şi Observare din Statul Major al Forţelor Navale, fiind, pe rând, şef birou operaţii şi instrucţie, şef secţie analiză, şef de stat major şi locţiitor al comandantului. În această perioadă, a participat la implementarea programului SCOMAR- MApN (Sistem de supraveghere maritimă la Marea Neagră) şi la transformarea structurală a Centrului Radioelectronic şi Observare.

În anul 2009 a fost avansat la gradul de colonel.
A absolvit mai multe cursuri de carieră sau de specializare şi, în semn de apreciere a activităţii desfăşurate, i-au fost conferite Emblema de Onoare a Forţelor Navale, în anul 2008, şi Emblema de Onoare a Statului Major General, în anul 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii