Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca să nu mai cotizeze la CNAPMC Ministerului Transporturilor „pompează” 4,3 milioane de euro în Portul Constanţa

ro

17 Jun, 2013 00:00 1968 Marime text
Ministerului Transporturilor nu vrea să mai deconteze cheltuielile de „parcare” ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) Constanţa. Potrivit unui raport oficial, autorităţile bucureştene vor ca cele 12 nave ale ARSVOM, şi anume un remorcher maritim, trei nave SAR (search and rescue), cinci şalupe de servitute şi trei şalupe de intervenţie pentru lansarea şi manevrarea barajului antipoluant, să fie duse în noi fronturi de acostare, respectiv în Portul Constanţa, în partea de sud a muzoarului farului roşu de intrare în port, respectiv în spatele capătului de est al danei 79, între dană şi digul de sud al portului Constanţa Nord.

Potrivit Ministerului Transporturilor, în prezent, navele de depoluare şi salvare ale ARSVOM se află în dana 77, în spatele danei 79 şi în dana de depoluare a Administraţiei Portuare. Autorităţile din Bucureşti susţin că actualele amenajări „nu permit acostarea în siguranţă a navelor enumerate mai sus, zonele fiind expuse condiţiilor meteorologice neprielnice, existând riscul ca navele să se lovească de chei sau chiar să se scufunde”.
De menţionat că, în prezent, din datele puse la dispoziţie de ministerul mai sus precizat, ARSVOM Constanţa plăteşte Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa 205.000 lei/an, această sumă însemnând contravaloarea tarifelor portuare. Banii provin de la bugetul de
stat prin subvenţii acordate de către Ministerul Transporturilor, iar prin posibila realizare a fronturilor de acostare specialiştii cred că se vor face economii la bugetul de stat. „Având în vedere aspectele menţionate, s-a impus necesitatea promovării obiectivului de investiţii «Fronturi de acostare pentru ambarcaţiunile de salvare şi depoluare în dana 79 din Portul Constanţa».
Documentaţia tehnico-economică a obiectivului de investiţii a fost avizată în şedinţa Consiliului Tehnico-Economic de avizare al Ministerului Transporturilor cu avizul nr. 17/26/15.05.2013, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice (...)”, conform Ministerului Transporturilor. Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de circa 4,3 milioane de euro, iar dacă va primi autorizaţiile necesare, proiectul va fi realizat în doi ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii