Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogatu, Banias şi Bocşan Numitorii comuni ai anchetelor Portul şi UCM Reşiţa

ro

16 Feb, 2012 00:00 2800 Marime text

cap_3.jpgDemarate în aproximativ acelaşi interval, anchetele devenite cunoscute sub denumirile „Portul" şi respectiv „UCM Reşiţa" par să aibă în comun mult mai multe aspecte decât ar putea fi identificate la o primă vedere, mai mult sau mai puţin superficiale.

Dincolo de faptul că ambele cazuri au fost instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi privesc porturile constănţene, sunt mult mai multe aspecte ce par să se repete în cele două dosare, pornind de la numele a două dintre persoanele puse sub acuzare în ambele cazuri, pilonii de rezistenţă Eugen Bogatu şi senatorul Mircea Marius Banias, şi terminând cu procurorul de caz, vameşii şi martorii. În contextul în care procurorii DNA sunt aşteptaţi ca, din moment în moment, să finalizeze rechizitoriul şi să trimită pe rolul instanţei cazul Portul, ZIUA de Constanţa vă prezintă numitorii comuni din cele două anchete de corupţie care au zguduit porturile constănţene în ultimul an.

Aşa cum s-a menţionat în repetate rânduri, pe data de 9 februarie 2011, procurorul din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Gheorghe Bocşan a finalizat rechizitoriul în celebrul dosar UCM Reşiţa, trimiţând cauza pe rolul instanţei de judecată. Patru persoane au fost deferite instanţei, începând cu libanezul Said Baaklini şi cu directorii UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda şi terminând cu nimeni altul decât fostul director portuar constănţean, a cărui carieră s-a terminat când a luat fiinţă dosarul UCM Reşiţa, Eugen Bogatu. Întâmplător sau nu, Bogatu este, în acelaşi timp, unul dintre pilonii noii anchete, respectiv dosarul Portul. Şi totuşi, aşa cum bine se ştie, Bogatu nu a fost singurul constănţean pus sub învinuire în dosarul UCM Reşiţa. Senatorul Mircea Banias, la vremea respectivă politician democrat-liberal, iar în prezent conservator, a fost învinuit de favorizarea infractorului.

Vameşii, chemaţi la „apel"

Şi astfel avem primii numitori comuni cu dosarul Portul: punerea sub acuzare, deopotrivă, a fostului director portuar Eugen Bogatu şi a politicianului recent trecut de la democrat-liberali la conservatori. Fireşte, senatorul Banias a fost scos de sub urmărirea penală în dosarul UCM Reşiţa, iar în noul caz, instrumentat, aşa cum am menţionat, de acelaşi procuror, situaţia sa este mai degrabă incertă. Dincolo însă de aceste aspecte, un alt numitor comun al celor două dosare de corupţie care privesc porturile constănţeni este reprezentat, fireşte, de lucrătorii vamali. Vrând-nevrând, şi în dosarul UCM Reşiţa vameşii au fost mai mult sau mai puţin luaţi la rost de anchetatori, solicitându-se documente prin adresele oficiale şi chiar fiind chemaţi să dea cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie. Printre vameşii cu greutate ale căror nume sunt menţionate în dosarul UCM Reşiţa se numără Bogdan Vâlsan, dar şi Alexandru Ioan Mateiciuc, fiind de asemenea ridicate acte de la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa. De cealaltă parte, în dosarul Portul, nu numai că au fost audiaţi, dar majoritatea vameşilor au şi fost puşi sub acuzare, ba chiar unii dintre ei au fost arestaţi luni la rând, în frunte cu şefii acestora, Sunai Cadîr şi Liviu Adrian Durbac. Nu în ultimul rând, un alt numitor comun între cele două dosare demn de luat în seamă sunt containerele din Portul Constanţa Sud Agigea, luate la puricat în repetate rânduri de procurorii anticorupţie, pentru a descoperi eventualele bunuri băgate sau scoase „pe sub mână" din vamă.

„Regina" numitorilor comuni

portul-PortulConstantaSudAgigea.jpg

Nu în ultimul rând, mai există un aspect ce ar trebui luat în calcul la momentul trasării punctelor comune dintre cele două dosare: ambele au trecut prin mâinile judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care în repetate rânduri s-au pronunţat asupra menţinerii arestării preventive a suspecţilor din dosar. Iar în întreg acest context al similarităţilor dintre cele două anchete penale, de departe „regina" numitorilor comuni este Vama Constanţa Sud Agigea. Portul Constanţa Sud Agigea, loc păcătos pentru tranzitul mărfurilor accizabile, a ştiut de toată lumea şi discutat de foarte puţini dintre cei abilitaţi să dispună măsurile de rigoare, portul pare să fi devenit în ultimul an ţinta principală a procurorilor anticorupţie. Una peste alta, ce diferenţiază încă anchetele privind porturile constănţene este faptul că, în primul caz, senatorul Banias a fost scos de sub urmărirea penală prin ordonanţă, înainte de întocmirea rechizitoriului, în timp ce în cea de-a doua anchetă, procurorul de caz a considerat oportun să-i prezinte şi politicianului probele strânse împotriva sa. În aceste condiţii, rămâne de văzut dacă politicianul va fi trimis şi el în judecată, iar în felul acesta dosarul va rămâne în atenţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sau dacă va fi scos şi în acest caz de sub urmărirea penală, iar cauza va fi astfel declinată spre instanţa competentă, mai mică în rang.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii