Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi va fi depusă la Parlament propunerea de modificarea Legii pensiilor militare pentru poliţişti, militari şi funcţionarii cu statut special

ro

11 Mar, 2019 03:08 30171 Marime text
În urmă cu câteva zile Mihai Fifor, fostul ministru al apărării, spunea că a „preluat propunerea Ligii Militarilor Profesioniști de modificare a Legii nr. 223/2015 art.21, privind pensiile militare de stat, astfel încât militarii profesioniști în rezervă să poată reduce vârsta standard de pensionare”.
 
Fifor mai spunea că „luni, (NR-astăzi) voi depune o initiaţivă legislativa în acest sens”.
 
În tabelul Comparativ privind forma actuală şi propunerile de modoficarea Legii nr. 233/2015, privind pensiile militare de stat se arată că „în forma actuală, la art. 21 (1) se arată că „militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statut special care, la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu, îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 16 alin. (1) lit. b), au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art.16 alin. (2) astfel:

a) Pentru activitate în condiţii de muncă deosebite;
b) Pentru activitate realizată în condiţii de muncă speciale şi alte condiţii:
(2) reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit alin. (1) sau în alte condiţii stabilite prin acte normative, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.
 
Totodată, la cele de mai sus Liga Militarilor Profesionişti vine cu următoarea propunere de modificare a legii:
- La art.21, după alin. (2) se introduce alin. (3) care va avea următorul cuprins:
(3) De reducerea vârstei standard de ensionare prevăzute la alin. (1) beneficiază în mod corespunzător şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care, la data depunerii cererii de pensionare, îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la art.16 alin. (1) lit. b) şi care:  
a) au fost trecuţi în rezervă în conformitate cu art.45 alin. (2) din Legea 384/2006.
b) au fost trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apăririi naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.

Sursa foto: arhivă ZIUA de Constanta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Radutoiu Lucian Liviu 11 Mar, 2019 19:02 Bine si cum ramane cu celelalte solicitari ale Ligii? Se revine la forma initiala a Legii 233 / 2015? Pensiile militare raman inghetate in continuare? Pensiile militare se recalculeaza si ele in baza legii privind grupele de munca? Stagiul contributiv (in cazul meu de 12 ani) si pensia civila obtinuta dupa trecerea in viata civila ramane inglobata in pensia militara, doar ca vechime si nu ca si cuantum? Ce se intampla cu contributia avuta la pensie avuta in viata civila in aceasta perioada?
  • Irimia Georgica 11 Mar, 2019 07:37 La punctul 3.litera a) e gresita legea 384/2006.alin.2. Corect ar fi:Au fost trecuti in rezerva in conformitate cu art.45.alin.1.lit:a),b).e),h).din legea 384/2006
  • Doru 11 Mar, 2019 06:05 Despre ajutoare, la iesirea la pensie, nimic!!!