Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune ministrul Ciucă MApN mesaj cu privire la vârsta de pensionare pentru militari și polițiști

ro

04 Jun, 2021 02:04 7391 Marime text
  • În momentul de față nu se pune problema modificării pensiilor militare, iar vârsta de pensionare nu va crește pentru militari, a declarat aseară, la Antena 3, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
  • Legea pe care o pregătește coaliția se va aplica doar celorlalți români, nu și militarilor.

„De la Alexandru Ioan Cuza încoace militarii au beneficiat de pensie militară de stat, ca o măsură compensatorie pentru tot ceea ce înseamnă privarea de anumite drepturi și libertăți democratice, pentru tot cceea ce înseamnă sacrificiul și disponibilitatea militarilor de a servi țara indiferent de condiții și de misiune, și, în acest sens, apreciez și sprijinul politic pentru ca pensiile militare să nu intre în categoria pensiilor speciale. Și nu vorbesc doar despre pensiile militarilor din Ministerul Apărării Naționale, ci vorbesc despre pensiile tuturor celor ce fac parte din sistemul național de apărare și siguranță națională”, a spus ministrul.

 
Referitor la un mesaj care a circulat, în ultimele zile, în rețelele de socializare, prin care se „dezvăluie” informații legate de așa-zisa depunere în Parlament a unor inițiative legislative prin care să fie mărită vârsta de pensionare pentru militari și polițiști, facem următoarele precizări:
 
1. Procesul legislativ desfășurat de Parlamentul României este transparent și poate fi urmărit în mod liber și neîngrădit de orice cetățean. Așa cum se poate verifica pe paginile de internet dedicate procesului legislativ la Camera Deputaților, sau Senatului României, nu există, cel puțin până în prezent, inițiative legislative de natura celor semnalate în așa-zisa știre care să fi intrat în procesul legislativ.
 
2. Dreptul de inițiativă legislativă al parlamentarilor, prevăzut în Constituție, nu poate fi îngrădit. Facem precizarea că Ministerul Apărării Naționale nu susține creșterea vârstei de pensionare a militarilor, ca atare, instituția militară nu va susține astfel de proiecte, în eventualitatea în care ar putea fi depuse pe viitor.
 
3. Ministerul Apărării Naționale nu a fost solicitat pentru a desemna specialiști din cadrul instituției care să facă parte din vreun grup de lucru dedicat creșterii vârstei de pensionare a militarilor.
 
4. Din punct de vedere al procedurilor parlamentare, așa-zisa „știre” conține câteva erori fundamentale:
 
a. Proiectele legislative nu se depun la comisii. Senatorii, deputaţii şi cetăţenii îşi exercită dreptul la iniţiativă legislativă prin transmiterea către Camera competentă a propunerii legislative, în scopul de a o dezbate şi de a o adopta ca primă Cameră sesizată (art. 92 din Regulamentul Senatului).
 
b. Proiectele legislative urmează un circuit legislativ bazat pe principiul bicameralității. Procesul legislativ se desfăşoară în fiecare Cameră a Parlamentului, ca urmare, proiectele legislative nu se depun simultan la Senat și Camera Deputaților. De asemenea, proiectele legislative nu se dezbat în același timp în fiecare Cameră. Situațiile în care cele două Camere ale Parlamentului României se întrunesc în ședință comună sunt detaliate în Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
 
5. Alte detalii privind organizarea procesului legislativ în Parlamentul României pot fi obținute prin consultarea regulamentelor celor două Camere: al Senatului și al Camerei Deputaților.
 
Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii