Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocatul Poporului propune posibilitatea plății rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor

ro

31 Jan, 2017 18:00 1453 Marime text
Avocatul Poporului propune includerea rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor, iar recomandarea a fost făcută în Raportul anual al instituției pe anul 2016, ce va fi înaintat Parlamentului. Demersul Avocatului Poporului are loc ca urmare a unei petiții adresate, în 14 noiembrie 2016, de un cetățean, în care își exprima, între altele, nemulțumirea față de prevederea din art. 1 alin. (71) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, care exclude autoturismele (alături de vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone) de la plata rovinietei pentru o zi.
 
Opțiunea de plată a rovinietei pentru o zi a existat în forma inițială a Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, apoi exclusă prin Ordonanța Guvernului nr. 51/2004, reintrodusă prin art. 1, punctul 1. din Legea nr. 415/2004, respectiv eliminată prin art. 1, punctul 2 din Legea nr. 101/2007. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului 157/2007 (art. I, punctul 10 și 11) a fost adăugată posibilitatea de plată a rovinietei pentru o zi, cu excepția autoturismelor și a vehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, formă în vigoare și la ora actuală. Este important de menționat faptul că motivarea eliminării acestei opțiuni nu se regăsește în expunerea de motive a legii, nici în nota de fundamentare a ordonanței de urgență. În context, Avocatul Poporului apreciază că plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale trebuie să reflecte durata efectivă a folosinței, în funcție de opțiunea utilizatorului, fără a fi impusă o perioadă minimă de 7 zile. Ca urmare, este utilă reintroducerea rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor, având în vedere că statul are dreptul de a colecta veniturile publice, dar și obligația de a proteja drepturile cetățenilor, inclusiv cele patrimoniale, astfel încât să se realizeze un just echilibru.
 
Avocatul Poporului nu reține însă critica de discriminare adusă de petent art. 1 alin. (71) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, deoarece proprietarii autovehiculelor de marfă și ai autoturismelor nu se află în aceeași situație juridică, iar potrivit jurisprudenţei Curții Constituționale, principiul egalităţii în drepturi presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii care, în funcţie de scopul urmărit, nu sunt diferite. De aceea el nu exclude, ci, dimpotrivă, presupune soluţii diferite pentru situaţii diferite (Decizia Plenului Curţii Constituţionale nr. 1/1994).
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii