Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atacul arahnidelor

ro

05 Aug, 2003 00:00 1194 Marime text

Mai multe persoane au fost internate in spital in urma unor intepaturi de paianjen

Un pensionar in varsta de 68 de ani a decedat in urma intepaturii unui paianjen * Alte patru persoane au suferit acelasi gen de intepatura avand nevoie de interventia cadrelor medicale * Nu se cunoaste inca specia insectei care a facut victimele * Specialistii spun ca ar putea fi vorba ori despre renumitul paianjen denumit "Vaduva Neagra" sau un scorpion de Dobrogea * Se pare ca zona Dobrogei este recunoscuta pentru existenta unor specii de scorpioni * Victimele insectei ucigase se inmultesc pe zi ce trece * Pentru cei mai varstnici, intepatura unei astfel de insecte poate fi fatala, deoarece organismul lor cedeaza muscaturii

Mai multi turisti sositi pe litoral pentru a-si petrece vacanta de vara au ajuns la spital dupa ce au suferit intepaturi de insecte in urma carora organismul lor a fost grav afectat. Se pare ca prezenta acestor specii de insecte nu ar trebui sa mire pe nimeni, deoarece acestea au gasit si si-au dezvoltat in zona Dobrogei, un mediu propice inmultirii lor. Insasi aceasta parte a tarii noastre este de ceva timp recunoscuta pentru existenta unor specii de scorpioni si a unui paianjen denumit "Vaduva Neagra". Medicii de la Spitalul de Urgenta Constanta spun ca in ultimile zile au tratat nu mai putin de cinci pacienti care au avut intepaturi profunde cauzate de insecte. Acestia sufereau si de contractii abdominale, simptome care nu se intalnesc in cazurile de intepaturi ale unor viespi sau albine. Tocmai din acest motiv, medicii nu exclud posibilitatea ca turistii sa fi fost muscati de un scorpion. Victimele, cat si familiile acestora le-au marturisit medicilor ca au fost muscati de niste "paianjeni negri si mari cu carapace". Pana in acest moment nu se cunoaste specia sau provenienta insectei ucigase, care continua sa faca victime, nu numai in randul tinerilor, dar si a adultilor. Petru Duma, de 68 de ani, pensionar, venit tocmai din Oradea sa petreaca cateva zile pe litoral, s-a cazat, impreuna cu intraga familie, cu cortul, in camping Meduza, din statiunea Eforie Nord. Se pare ca acesta a fost intepat de insecta in timp ce se odihnea in cort. Imediat dupa sesizarea incidentului de catre familie, Petru a fost transportat de urgenta la Spitalul Clinic Judetean Constanta pe data de 31 iulie, unde a fost resuscitat si restabilit, in urma unui soc anafilactic si internat pe Sectia de Clinica Medicala. La doua zile de la internare, pe fondul unor probleme cardiace, pacientul a intrat din nou in colaps si astfel s-a putut constata decesul. Medicii spun ca pacientul a murit in urma unui infarct miocardic si a unei hemoragii cerebrale difuze, organismul sau neputand tine piept intepaturii, careia i-au fost adaugate bolile varstei, intrucat acesta era hipertensiv. Medicii legisti au confirmat existenta unor intepaturi in zona abdominala, care se pare ca i-au fost fatale pacientului.

Alte victime ale "Vaduvei Negre"

Acest caz face parte dintr-un lung sir de evenimente de acest gen cu care s-au confruntat medicii Spitalului Judetean Constanta in ultimele zile. Saptamana trecuta s-a petrecut un caz similar, cand tot un turist, pe nume Ionut Parvu, de 24 de ani, cazat la o pensiune particulara din statiunea Costinesti, a fost intepat de o astfel de insecta. In timp ce se afla pe iarba, la umbra, acesta a simtit o intepatura. Crezand ca este vorba de o banala piscatura de furnica, nu a dat prea mare importanta, decat in momentul in care a inceput sa faca febra din motive inexplicabile. Transportat la spital, acesta a facut soc anafilactic, dar a fost restabilit de medici. In cursul zilei de ieri, alti turisti au fost adusi la spital, prezentand aceleasi simptome ca victimele mai sus mentionate.Cadrele medicale au marturisit ca acestia sunt in prezent in afara oricarui pericol, ei necesitand a fi tratati doar ambulatoriu.De retinut in legatura cu insecta "Vaduva Neagra",este faptul ca aceasta se ascune in special in locurile ferite, inchise, pe sub tot felul de obiecte, unde nu poate fi deranjata. In momentul in care se simte amenintata, ataca in mod instinctiv provocand muscaturi foarte dureroase si acute, ce necesita tratament medical de urgenta. In special in aceasta perioada secetoasa, glandele ce secreta veninul destul de toxic al insectei, au un nivel mult mai ridicat decat in oricare alta perioada a anului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii