Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Definitiv şi irevocabil „Moştenirea" lui Don Pedro - caz închis!

ro

12 May, 2012 01:26 3943 Marime text
Petrica_-_Petrica_Iordache.jpgJustiţia constănţeană a decis definitiv şi irevocabil în legătură cu „moştenirea" afaceristului-emblemă al Constanţei. Recent, Curtea de Apel Constanţa a consfinţit hotărârea prin care unul dintre terenurile ce făceau parte din imperiul celui care a fost Don Pedro pare să fi fost salvat, măcar în parte, de revendicările unor bucureşteni. Culmea, se pare că partea care s-ar fi „bătut" în instanţă pentru terenul cu pricina ar fi fost Municipiul Constanţa prin Primar, care a declarat apelul ce a modificat irevocabil sentinţa primei instanţei, favorabilă bucureştenilor.

Mai exact, este vorba despre litigiul dintre familia afaceristului constănţean decedat în condiţii suspecte în urmă cu cinci ani şi mai mulţi bucureşteni, pentru un teren situat în centrul Constanţei. După ce prima instanţă a constatat că, la momentul la care terenul a fost dobândit de Petrică Iordache de la Primăria Constanţa s-ar fi încălcat anumite dispoziţii legale, mai apoi Tribunalul, iar în final Curtea de Apel Constanţa au „retuşat" problema, constatând doar nulitatea parţială a contractului dintre Don Pedro şi instituţia locală. De curând, Curtea de Apel Constanţa, în completul prezidat de magistratul Mihaela Ganea, a respins recursul declarat de unul dintre adversarii familiei Iordache şi consfinţind astfel hotărârea privind nulitatea doar parţială a contractului. Decizia Curţii de Apel are numărul 188/C/2012 şi este definitivă şi irevocabilă. Hotărârea a fost luată în dosarul cu numărul 8159/118/2010, litigiu care a fost înregistrat iniţial la Judecătoria Constanţa, în urmă cu circa trei ani, care apoi a trecut pe la Tribunal, pentru ca, în final, să ajungă pe rolul Secţiei civile a Curţii de Apel. Părţi în proces au fost Istrate Micescu, Constantina Anca Simionescu şi Stanca Elena Margareta Viforeanu Miceascu, în calitate de reclamanţi, în timp ce de cealaltă parte se situau Municipiul Constanţa prin Primar, alături de moştenitorii lui Petrică Iordache, soţia acestuia Carmen Celestina Iordache, împreună cu cei doi fii, Renato Albert şi Francesco Lorin, aceştia fiind pârâţii.

Teren pe nici 30.000 de euro

Litigiul privea contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 2107/01.02.2004, document încheiat între Petrică Iordache şi Municipiul Constanţa prin Primar, prin care afaceristul constănţean, în schimbul sumei de 29.900 de euro, ar fi dobândit un teren de 271 de metri pătraţi, din zona peninsulară a Constanţei. Numai că, potrivit revendicărilor bucureştenilor reclamanţi în proces, din respectiva suprafaţă, circa 170 de metri pătraţi ar fi făcut parte din terenul revendicat de aceştia, cu trei ani înainte de semnarea contractului între Don Pedro şi municipalitate. În aceste condiţii, bucureştenii le cereau magistraţilor Judecătoriei Constanţa să constate „nulitatea absolută parţială a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 2107/01.02.2004", contract încheiat între Petrică Iordache şi Municipiul Constanţa prin Primar. La finalul procesului de la prima instanţă, în 2009, Judecătoria Constanţa a constatat că la momentul încheierii contractului prin care familia afaceristului-emblemă a dobândit de la Primăria Constanţa terenul de peste 200 de metri pătraţi în schimbul sumei de 29.900 de euro „au fost încălcate dispoziţiile imperative prevăzute de articolul 21 alineatul 5 al Legii 10/2001". De asemenea, magistraţii de la Judecătorie au subliniat că notificările bucureştenilor privind terenul în litigiu erau anterioare contractului încheiat de Don Pedro cu primăria.

Treaba s-a schimbat la Tribunal

Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, împotriva acestei hotărâri, Municipiul Constanţa prin Primar a declarat apel, iar procesul s-a reluat la Tribunalul Constanţa, unde, în cele din urmă, instanţa a admis apelul. Judecătorii de la Tribunal au decis să schimbe în parte sentinţa civilă nr. 21426/22.12.2009 „în sensul constatării nulităţii absolute parţiale a contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. 2107/2004 la BNP V. Petrescu, astfel cum a fost identificat prin raportul de expertiză tehnică imobiliară, întocmit de expert ing. Stoica Valeriu şi a planului de situaţie anexat acestuia, delimitat şi haşurat prin notaţiile ABCDFGHIJA". În continuare, instanţa de la Tribunal a arătat că „menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile apelante". Bucureştenii au fost obligaţi să achite cheltuielile de judecată ale Municipiului Constanţa prin Primar, constând în onorariul de expertiză tehnică imobiliară, în sumă de 800 de lei. După ce unul dintre reclamanţii din Bucureşti au atacat noua hotărâre în recurs, cazul a ajuns la Curtea de Apel. Totuşi, hotărârea atacată a rămas neschimbată. După ce s-a încercat soluţionarea pe cale amiabilă a litigiului, prin decizia 188/C/2012, instanţa a decis să respingă recursul ca nefondat, situaţie în care procesul s-a încheiat definitiv.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii