Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:23 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 de ani de la intrarea în vigoare a Convenției Ramsar, în România. Delta Dunării, primul sit Ramsar declarat de țara noastră

ro

21 Sep, 2021 12:53 2064 Marime text

  • România are în prezent 20 de situri desemnate ca zone umede de importanță internațională (situri Ramsar), cu o suprafață de 1.177.749 hectare, toate acestea fiind resurse cu valoare economică, culturală, științifică și recreativă deosebită.
Convenția Ramsar sau Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională în special ca habitat al păsărilor acvatice a fost încheiată în orașul Ramsar- Iran, pe 2 februarie 1971, sub egida UNESCO, fiind completată și modificată prin Protocolul de la Paris din 3 decembrie 1982.

Convenția Ramsar a intrat în vigoare în România la 21 septembrie 1991.

Delta Dunării este primul sit Ramsar declarat de țara noastră. România are în prezent 20 de situri desemnate ca zone umede de importanță internațională (situri Ramsar), cu o suprafață de 1.177.749 hectare, toate acestea fiind resurse cu valoare economică, culturală, științifică și recreativă deosebită.

Gestionarea rațională a zonelor umede presupune măsuri legislative și administrative în vederea asigurării creșterii efectivelor la populațiile de păsări acvatice, protejării faunei și florei și a habitatelor naturale din zonă. Orice reducere a suprafeței unei zone umede trebuie să fie compensată prin crearea de noi rezervații naturale.

Totodată, documentul consacră convenția statelor semnatare de a-și coordona politicile de conservare. De asemenea, este stipulată obligația de cooperare între statele care împart aceleași zone umede, bazine hidrografice ori aceleași populații de animale din zonele umede, ca de exemplu păsările de apă migratoare.

Sursa text: Facebook/ ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii