Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

.Avalansa de turisti

ro

02 May, 2003 00:00 1289 Marime text

Ca si in ceilalti ani, turisti din toata tara au luat cu asalt statiunile de pe litoral * Vantul rece si temperatura nu prea ridicata i-au obligat sa stea mai mult pe terase si in restaurante * La Vama Veche, tinerii au campat din nou pe plaja, in aceeasi debandada si mizerie * La Neptun au mers mai ales tinerii cu dare de mana * Statiunile Eforie Sud si Eforie Nord au fost aproape pustii * Peste 10.000 de turisti in statiunea Costinesti

Anul 2003 nu a facut exceptie de la regula in ceea ce priveste obiceiul romanilor de a-si petrece ziua de 1 Mai. In toata nebunia cu care cei cu dare de mana, dar nu numai ei, se reped spre distractie in aceste zile, litoralul e un capitol aparte. In statiunile de aici ajung, in fiecare an, romani de peste tot, dornici de distractie. Chiar daca in acest an vremea nu a fost tocmai incurajatoare, fiind mai rece decat in anii precedenti, multi turisti au poposit pe litoral. La acest lucru a contribuit si programul social al Ministerului Turismului "1 Mai la mare", la care biletele puse in vanzare s-au epuizat in numai trei zile. Dupa primele ore ale diminetii de 1 Mai, orasul Constanta parea mort. Nici macar pe arterele mari nu se prea inghesuiau multe masini. Doar pe bulevardul Mamaia, iesirea inspre sudul litoralului, mai intalneai intarziati care se grabeau spre statiuni. Plimbarea noastra a inceput din Vama Veche, cea mai sudica statiune a litoralului romanesc. Ca si in anii trecuti, plaja era ocupata de o multime de corturi de toate dimensiunile si culorile, in jur de 150 de data aceasta. Din cauza vantului rece, cei mai multi dintre tinerii veniti cu corturile se adapostisera pe terase si prin baruri. Cea mai cautata era o terasa cu mese infipte in nisip, care inaintau mult spre plaja. Tineri din toata tara beau vodca, bere sau cafea. Erau cei pe care ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, ii numise anul trecut "intarziatii flower-power". Ei spuneau ca nimeni nu le-a interzis, deocamdata, sa isi aseze corturile pe plaja, iar politistii care vegheau la respectarea linistii publice zic ca nu e treaba lor. Din loc in loc, printre corturi sau pe sub mesele terasei de pe plaja, era lungit cate un baiat sau chiar o fata, despre care era greu sa spui daca e adormit de oboseala sau daca a fost rapus de alcool. Dan Cuzmici, din Barlad, venise de marti. "Eu vin aici de multi ani. Noua ne place aici si nu vrem sa plecam de pe plaja. Cu Politia nu am avut probleme. Singura problema a fost ca noaptea e tare frig. Dar imi place ceva. Am descoperit ca aici totul costa 25.000 de lei: tigarile, cafeaua, berea, sandvisul", ne-a spus el. Dan si prietenii lui ne-au povestit ca toata plaja a fost, noaptea trecuta, la singura discoteca din Vama, "Zapatta", unde s-a lasat cu betii si dansuri. In timp ce vorbeam, cativa tovarasi au luat-o spre mare, unde s-au "usurat" fara nici o jena, in timp ce WC-ul public, unde taxa e de 5.000 de lei, sta de pomana. Din cauza vantului rece, nici unul dintre tinerii de la Vama Veche nu indraznise sa stea in costum de baie, cu atat mai putin sa intre in mare.

In Costinesti si Neptun, cei mai multi turisti

In micuta statiune Cap Aurora am reusit sa vedem numai cateva perechi de tineri plimbandu-se. In schimb, multe masini, in special cu numar de Bucuresti, parcate in fata hotelurilor de acolo. Abia din Olimp am inceput sa vedem mai multe terase deschise si cu clienti. Neptunul, ca de fiecare data, ne-a intampinat cu aglomeratie, masini scumpe si fete frumoase. Cateva terase din centru aveau mesele pline de clienti. Ceva turisti erau si pe plaja "La steaguri" din Neptun. Unii beau o bere la terasele de langa nisip, iar cativa mai indrazneti, dar si mai bine imbracati, stateau pe plaja, intinsi pe paturi ori saci de dormit. Cei mai multi erau dezamagiti de vremea racoroasa. La Costinesti am gasit cei mai multi turisti. Tinerii au venit aici in numar mai mare, pentru concertele care vor avea loc timp de trei zile. Majoritatea sunt cazati la casute si vile. Nici la Costinesti ei nu s-au prea inghesuit pe plaja, preferand sa caute terasele mai adapostite de vant. La Obelisc, unul dintre simbolurile "Statiunii tineretului", asa cum era numit Costinestiul pe vremea comunismului, erau adunati, ca in fiecare an, punck-erii. Par vopsit in toate culorile si asezat in creasta, tatuaje hidoase pe tot corpul, cercei in gura, in nas, bocanci si multa vodca. Vorbeau ostentativ despre bataia cu hip-hop-erii, ce urma sa aiba loc seara. Pe lac fusesera lansate la apa hidrobicicletele si barcile, 50.000 lei ora. Si se aflau la mare cautare, caci o multime de tineri asteptau nerabdatori intoarcerea ambarcatiunilor. Eforie Sud si Eforie Nord erau, in schimb, pustii. Foarte putini oameni, probabil localnici, stateau la cele cateva terase deschise. In Costinesti se aflau, ieri, peste 10.000 de tineri, majoritatea fiind cazati la casute si vile, aceasta statiune fiind, deocamdata, cea mai populata de pe litoral, a declarat, joi, agentiei Mediafax, Adrian Vonica, director BTT Costinesti. Hotelul "Forum" din statiune va fi redeschis la data de 15 iunie, cand vor fi finalizate lucrarile de modernizare a camerelor. "Investitia totala va fi de 1,5 milioane de euro. Lucrarile vor fi continuate dupa 1 octombrie, cand vor fi refacute fatada, sauna si salile de conferinta", a precizat Vonica. Complexul hotelier "Forum" a reintrat in patrimoniul societatii Biroul de Turism pentru Tineret - BTT SA la mijlocul anului trecut, in baza unei sentinte judecatoresti prin care a fost anulat contractul de vanzare-cumparare semnat in anul 2000. La sfarsitul anului 2001, pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la BTT a fost transferat, printr-o hotarare de Guvern, de la Ministerul Turismului la Regia Autonoma Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii