Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăvara ne amintește cât de frumoasă poate fi schimbarea

ro

22 Apr, 2021 00:00 3065 Marime text
 
Este primăvară! Un sezon al înnoirii, al schimbărilor vizibile, ne uităm la natură și o vedem în straie noi și toate acestea ne încântă ochiul și sufletul. Dar, în același timp, simțim că aceste schimbări ne îndeamnă la o înnoire.
 
Universul se află în continuă mişcare şi unele lucruri nu rămân mereu la fel.
Oamenii, situaţiile, lucrurile sunt supuse schimbărilor. Şi asta nu este neapărat ceva rău.
 
Cred că fiecare dintre noi s-a aflat măcar o dată în viaţă în situaţia de a spune: “Gata! M-am săturat! Aşa nu se mai poate! Vreau altceva!”, iar când se referea la “altceva”, nu avea în vedere neaparat o alta casă, un alt loc de muncă sau o altă maşină…ci, mai mult o altă stare interioară, pentru că cea pe care o avea îl nemulţumea, sau poate chiar îl invalida pe moment. Poate știm sau nu, dar adaptarea la schimbare învinge frica. Necunoscutul este greu. Frica este cea care pune stăpânire pe tine atunci când te confrunţi cu schimbarea.
 
Îţi apar în minte tot felul de scenarii dramatice şi ţi-e teamă de eşec. Preferi să stai în zona confortabilă chiar dacă eşti conştient că acolo nu te mai aşteaptă nimic bun.
 
Te-ai obişnuit unde e cald şi orice ieşire din spaţiul de confort este dureroasă.

Anxietatea pune stăpânire pe tine şi nu te lasă să faci niciun pas. Teama face parte din viață și este o emoție de bază care ne ajută să identificăm potențiale pericole și să ne protejăm luând atitudine. Pentru a putea gestiona cu frica, cât și cu alte emoții intense, este imperios necesar să o acceptăm, să o lăsăm să apară fără nicio rezistență. Cheia este să acceptăm în profunzime frica, să devenim una cu ea, doar în felul acesta ea se dizolvă. Separarea de teamă duce la accentuarea ei.
 
Atunci când suntem față în față cu o schimbare,  este de dorit,  într-un astfel de moment să ne stabilim obiective clare, reale, automotivante, să conştientizăm care sunt nevoile noastre, să stabilim dacă ele sunt în concordanţă cu sistemul nostru de valori, dacă reprezintă ceea ce ne dorim cu adevarat, sa aflăm cum putem face faţă schimbărilor ce pot interveni pe parcus, să găsim solutii care sa ţină cont de conjunctură şi de celelalte persoane implicate, sa identificăm care sunt resursele noastre interioare şi de ce resurse exterioare avem nevoie şi să stabilim etapele pe care le avem de parcurs până la atingerea obiectivelor. 

 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii