Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:12 20 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Populară Constanța Aflat între meșteșug și artă, olăritul este reînviat în acest weekend, la Constanța

ro

17 Jul, 2021 00:00 2520 Marime text

 
Începând de azi, 16 iulie, și până duminică, 18 iulie, pe platoul din fața Muzeului de Artă Populară din Constanța, iubitorii de tradiții și meșteșuguri populare pot fi martori ai unui eveniment care aduce în prim-plan olăritul, meșteșug care datează de milenii și care, spre deosebire de alte tehnici străvechi, moștenite de la înaintași, s-a păstrat până în zilele noastre, nu doar în zona rurală, ci și printre citadini, care l-au adoptat ca metodă de terapie prin artă sau pur și simplu pentru bucuria de a crea obiecte frumoase din lut.

Vor veni la Constanța, la Muzeul de Artă Populară, olari din vestite centre de ceramică, precum Horezu (județul Vâlcea) sau Tansa (județul Iași), pentru a prezenta tehnica, materialele şi cromatica, trecute, până azi, din generație în generație.

Vizitatorii de toate vârstele vor putea admira modul în care grămada de lut se metamorfozează, pe roata olarului, în tot felul de obiecte decorative sau vase care, după ce au fost arse în cuptor și smălțuite, sunt împodobite cu motive tradiționale, specifice zonelor din care provin.

Organizatorii au precizat că „Meșterii vin la Constanța cu roata olarului, pentru a face demonstrații de lucru, dar și cu obiecte tradiționale decorative sau de uz gospodăresc din lut, de diferite forme, ornamentate în concordanță cu specificul centrelor de ceramică pe care le reprezintă. Prin această manifestare, Constanța și-a propus să ofere o privire de ansamblu asupra evoluției și continuității meșteșugului olăritului în timp, în formele sale autentice”.
 
Sursa foto: facebook/muzeul de arta populara constanta
 
Citește și:
Muzeul de Artă Populară Constanța va fi restaurat. A fost eliberat un document important
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii