Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Logan-ul lui Basescu vs limuzina Preafericitului

ro

31 Jul, 2009 02:46 2535 Marime text

editorial_stefania.jpgŢara arde şi baba se piaptănă. Unii-şi plâng de milă pe la cozile Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, loviţi în plin de criza financiară. Iar alţii îşi fac publicitate pe spatele Patriarhului României, care, culmea, acceptă.

Şi de ce nu ar face-o? Îl împiedică cineva? Nu. În niciun caz. Cine să-l împiedice? Cine să-l muştruluiască? Celelalte feţe preoţeşti? Ceilalţi înalţi ierarhi? Păi, nu au cum. Că unii sunt ocupaţi cu audierile pe la Parchetul General. Cel mai bun exemplu, Înalt Preasfinţia Sa, Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, care este cercetat pentru fals intelectual şi luare de mită.

Şi care, oricum, i-a luat-o înainte Patriarhului Daniel şi a primit în dar un Chrysler, blindat, negru, de la un fost prefect de Constanţa. Şi nu numai.

Vorbeam la început de faptul că Patriarhului Daniel îi place să se scalde în opulenţă şi a acceptat ca cei de la Porche România să-şi facă publicitate dăruindu-i o superlimuzină Audi A8 de 70.000 euro. Pentru deplasările oficiale. Care poate prinde 100 km/oră în 7,7 secunde. „Este indubitabil faptul ca Preafericitul să fie înconjurat doar de lucruri de prestigiu, prin designul exclusivist şi multitudinea de inovaţii, Audi A8 definind nivelul înalt de exigenţă al clasei automobilelor de lux", spun cei care i-au dat în dar limuzina. Nimic mai simplu pentru un călugăr. Care, atunci când s-a hotărât să-şi dedice viaţa lumii monahale, a renunţat la tot. La tot ce înseamnă opulenţă. Ar fi trebuit, de fapt.

Niciodată nu am înţeles de ce feţele bisericeşti trebuie să îmbrace veşminte strălucitoare, extrem de scumpe, iar eu trebuie să intru în biserică tot timpul cu capul plecat, acoperit, fără bijuterii sau haine care ar putea atrage atenţia. De fapt nu am înţeles de ce doar eu trebuie să respect biserica, odată ce-am intrat în ea. De ce doar eu trebuie să renunţ la aceste accesorii, iar preotul care mă îndeamnă să fac asta este împopoţonat din cap până în picioare, iar la gât are atârnate nu ştiu câte cruci.

În fine. Îi dau o bilă albă preşedintelui Traian Băsescu, care a dat Volkswagen-ul Passat al său pe un Logan şi i-a îndemnat pe români să-i urmeze exemplul. În ceea ce priveşte feţele bisericeşti... nu pot spune decât că încă mai încerc să fac diferenţieri şi să nu-i bag în aceeaşi oală pe toţi. Nu prea reuşesc, însă. Nu din vina mea, ci a lor. Din cauza actelor pe care le comit, din cauza comportamentului pe care îl au.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 03 Aug, 2009 17:56 Imi inchipui cum i-ar sta d-lui Traian Basescu intr-un TICO ! Va place sa va luati de Presedintele Romaniei si restul din jurul lui din doua motive:sunteti platit de cineva interesat sau din propia initiativa pentru "distractia" personala. Este un presedinte de tara si trebuie sa respecte niste coduri de buna conduita, sa fie un exemplu atat pentru ai lui cat si pentru cei din afara tarii.
  • Ion 31 Jul, 2009 12:45 E ridicol sa ceri unui ierarh sa mearga in tico sau dacie de dragul d-nei ziariste,pt.ca la diverse slujbe si evenimente e normal sa ajunga in timp optim si in siguranta.Presedintele o face pt. imagine.Vesmintele stralucitoare anticipeaza a doua venire a Mintuitorului in slava si provin din ritul bizantin.
  • surmelis argentina pusa 31 Jul, 2009 09:03 D-na ziarista Stefania Chermaneanu ,ar trebui sa nu se mai uite la fetele bisericesti ,ca si asa nu sta prea bine cu traditiile bisericii ortodoxe romane.Mai bine s-ar uita in "gradina" orasului Harsova din jud. Constanta care are un primar IRESPONSABIL in persoana d-lui Tudor Nadrag,care nu "vede" necesitatea URGENTA de infiintare a unui CAMIN DE COPII SCOLARI in str. Carsium ,nr. 34 (cladire finalizata in proportie de 87%), pentru a beneficia toti copii scolari de sprijinul statului roman.In proiectele primariei ,mai sus mentionate ,exista unul care se numeste "Centru de zi pentru copii",dar de care va beneficia numai o anumita categorie a copiilor defavorizati social(copii familiilor ai caror parinti sunt la munca este o alta categorie de copii neprotejati,NESUPRAVEGHEATI),ba mai mult este amplasat pe coasta unui deal in apropiere de numai 20 de metri de o PRAPASTIE foarte adanca (se poate vedea la fata locului).Aceasta problema este IMPORTANTA ,nu ce straie luxoase(asa prevede traditia),are preotul "x" sau "y".Nu credeti ca exista copii care MERITA ajutorul celor din jurul lor si care sunt de buna credinta?