Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:30 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Un fost consilier al lui Oprescu va inventaria parcurile și spațiile verzi din Constanța. Care parcuri, poate firele de iarbă?!

ro

12 May, 2018 00:00 1587 Marime text
Peste trei milioane de lei fără TVA - suma alocată nu pentru crearea efectivă de oaze verzi, ci pentru inventarierea spațiilor verzi existente, 22 de ofertanți, contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și aproape doi ani de frământări - cam acesta ar fi rezumatul licitației organizate de Primăria Constanța pentru atribuirea contractului „Elaborarea Registrului local al spațiilor verzi din municipiul Constanța“.
 
Într-un final, a fost atribuit unor bucureșteni, pentru suma de 1.716.828 de lei fără TVA. De fapt, câștigătoare este Asocierea SC Theotop SRL (București) - ESRI Romania SRL (București) - Synergetics Corporation SRL (București).
 
Primăria Constanța a fost sancționată contravențional de două ori în perioada 2014-2015. Sancțiunile au venit de la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, pentru nerespectarea unor prevederi cuprinse în Legea 24 din 2007, cunoscută și sub denumirea de Legea spațiilor verzi. Potrivit legii, autoritățile locale aveau obligația să întocmească Registrul spațiilor verzi până la data de 1 ianuarie 2011, adică pe vremea când era încă primar Radu Mazăre.
 
Revenind la câștigătorii contractului de „numărat” firele de iarbă ale Constanței, SC Theotop SRL, lider al asocierii, îi are ca asociați pe Teofan Manolache și pe Valeriu Manolache. Primul, un venerabil pensionar de 87 de ani, să-i dea Dumnezeu sănătate, are și calitatea de administrator, iar celălalt, cel mai probabil fiul, a fost consilier general al capitalei în perioada 2012-2016, în mandatul lui Sorin Oprescu. Presa națională a scris că amicul doctorului Oprescu ar avea o avere de peste 10 milioane de lei, construită, printre altele, dintr-un contract cu Primăria București, precum și din închirierea unor proprietăți. Firma familiei Manolache a câștigat numeroase contracte de cartografiere a spațiilor verzi în marile orașe din țară, fie singură, fie ca parte a unor asocieri.
 
Să sperăm că înțelegerea cu Primăria condusă de Decebal Făgădău nu-i va pune în dificultate pe cei de la Theotop SRL, care vor trebui să inventarieze toate spațiile verzi, de la cele cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate), la cele publice cu folosință specializată, cele pentru agrement (baze de agrement, poli de agrement, complexuri și baze sportive), spații verzi pentru protecția lacurilor și cursurilor de apă, culoarele de protecție față de infrastructura tehnică, pădurile de agrement etc.
 
La final, Registrul local al spațiilor verzi trebuie să cuprindă un set de date, informații și planuri privind identificarea terenurilor definite ca spații verzi și a celor degradate, posibil de a fi reabilitate ca spații verzi (cu identificarea stării de viabilitate a vegetației de pe aceste terenuri, a caracteristicilor ei, a indicilor de cantitate și calitate aferenți). Poate abia atunci vom avea speranța că vor dispărea betoanele de pe firul ierbii proaspete!
 
Citește și:
 
Licitația pentru Registrul spațiilor verzi din Constanța, contestată de o firmă din București. Ce a decis CNSC (document)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii