Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:30 15 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Turistul are alergie la haine când vine la mare. Dragi musafiri de weekend, nu vă fie ruşine să mergeţi îmbrăcaţi pe stradă!

ro

30 Aug, 2018 00:00 17658 Marime text
„Cât mă costă, taică, până în Mamaia?”, întreabă turistul curios proaspăt venit în Gara Constanţa. „100 de lei”, răspunde fără ruşine aşa-zisul taximetrist. Iar turistul se urcă grăbit, trăgând după el nevastă, bagaj şi copil, crezând că a făcut mare afacere pe litoral să povestească acasă. Dar îşi dă seama la un moment dat că a fost păcălit şi părăseşte cu un gust amar litoralul ce se declară cel mai modern din sud-estul Europei.
 
Dar ce ne facem cu turiştii care umblă despuiaţi prin magazine, în slip, cu sutienul pe afară, cu prosopul atârnat pe umăr şi cu o algă lipită de picior, pe care nu au observat-o? Circulă pe reţelele de socializare imagini care îi reprezintă astfel, stând la casa de marcat, la coadă la mezeluri sau prin magazinele de haine. Constănţenii recunosc turiştii dintr-o clipire. Ei merg în şlapi, în pantaloni scurţi şi fără tricou prin centrul oraşului. Tricoul stă atârnat în mână ca un accesoriu de sezon. În spatele bărbatului - femeia şi copiii. Ea e în slip, cu o bluză transparentă sau cu o eşarfă diafană folosită pe post de rochie, iar copiii sunt doar în slip. Şi asta prin centru, unde constănţenii merg la muncă în costume, unde cei mici merg la creşă, unde bătrânii merg la spital. Nu mai există reguli de bun-simţ. Aşa merg peste tot, fie că e mall, restaurant, stradă sau magazin alimentar.
 
Turiștii, odată intrați în Constanţa, uită că această localitate nu este doar o staţiune, ci şi un oraş absolut normal, unde oamenii îşi duc traiul de zi cu zi, aşa cum o fac şi ei în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca sau Iaşi. Nu mai vorbim de nesimţirea ce ia forma cocenilor de porumb lasați în nisip sau în plină stradă, a sticlelor de bere uitate la colţ de drum sau a şerveţelelor murdare de sos din shaworma, aruncate în iarba proaspăt tăiată de autorităţi pentru a impresiona.
 
Dragi turişti, dragi români, Constanţa nu este sufrageria voastră personală unde plătiţi 100 de lei taximetristului ca să aveţi cu ce vă lăuda în satul natal. Constanţa nu este o zonă unde poate fi practicat exhibiţionismul, unde oricine poate privi trupuri lucrate de timp şi gravitaţie. Aşa că, dragi turişti, acoperiţi-vă când mergeţi pe stradă! Constanţa nu este doar plajă. Aici trăiesc sute de mii de suflete.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • kkkk 31 Aug, 2018 12:02 Eu zic ca inainte sa incepeti sa incercati sa educati turistii ar trebui sa va educati unii cetateni onorabili ai Constantei, cand se pune in mijlocul intersectiei intr-un Constantei considerat de voi select - gratarul si se aduna interlopii sa faca mici si sa joace remi in bustul gol ca si in puscarie, si desigur dupa ora 22 apar si lautarii pana la ora 3 noaptea - iar de frica nimeni nu vede nimic si Politia trecea fara sa vada nimic anormal. Poate asta este standardul de oras care il aveti, sau cand se sparg doar masini in fata la Primarie ziua doar la masinile care nu au numere de Constanta si se fura oglinzi si alte piese ca asa este intelegerea intre hoti si politisti sa nu se fure de la Constanteni ca sa nu se tulbura apele local. Desigur cand mergi la politie politistul incearca te ameninte ca ce patesti daca depui plangere ca ai avut masina sparta si ca daca se deschide dosar cat o sa fi chemat la audieri (si alte prostii de genu) stiti voi... ar mai fi de spus dar cred ca stiti voi cum este orasul vostru mai bine si cand este fara turisti si desigur chiar publicare in Ziua de Constanta a unui astfel de subiect este ''fariseism'' din partea voastra, cati turisti crezi ca citesc aceste ziar sau acest articol. Chiar a ramas Constanta fara subiecte de presa... :))))
  • Boss 30 Aug, 2018 10:07 Viata nu este doar mâncare.