Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:27 27 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Suspans, tensiune şi emoţie la masa de tenis. Thriller de Oscar al sportului!

ro

23 Jul, 2018 00:00 952 Marime text

Am urmărit cu sufletul la gură evoluţiile reprezentanţilor Constanţei din proba pe echipe a Campionatului European de tenis de masă pentru juniori II şi juniori (fete şi băieţi), de la Cluj. Elena Zaharia şi Camelia Mitrofan (în întrecerea junioarelor II) şi Cristian Pletea (la juniori) i-au adus medalii României şi Constanţei, aurul, respectiv bronzul, la capătul unor meciuri electrizante şi după o evoluţie a scorului interzisă cardiacilor.
 
La junioare II, echipa României, pentru care au jucat Zaharia (13 ani) şi Mitrofan (15 ani), a cucerit titlul continental învingând în finala mare, cu 3-2, Rusia, campioana ultimelor trei ediţii ale întrecerii! Suspansul, tensiunea şi emoţia, ca într-un adevărat thriller, au fost ingredientele principale ale meciului. Pe scurt, tricolorele au revenit de la 0-2 la seturi, dovedind o ambiţie şi o putere de concentrare ieşite din comun. De unde atâta forţă şi maturitate la nişte fetiţe de 13 şi 15 ani? Altcineva, într-un asemenea moment delicat, ar fi clacat. Nu şi jucătoarele noastre, călite de sport şi, în ciuda vârstei fragede, având o bună experienţă, dată de cucerirea multor medalii internaţionale.
 
S-a dovedit, dacă mai era nevoie, ce influenţă pozitivă are sportul asupra practicanţilor, cât de mult îi întăreşte, atât fizic, cât mai ales psihic. Conduse cu 2-0 şi cu sabia lui Damocles deasupra capului, Elena şi Camelia nu au cedat şi au început cursa de revenire, bine îndrumate şi de antrenori, de pe margine. Primul pas, meciul de dublu, în care le-au zdrobit pe rusoaice cu 3-0, făcând 1-2 la seturi şi rămânând astfel în meci. A urmat Zaharia, la simplu. Victorie mare, cu 3-2, după ce constănţeanca a fost condusă cu 1-0 şi 2-1!
Scorul a devenit astfel 2-2 şi a urmat meciul decisiv, care avea să stabilească medaliata cu aur. Complicata misiune i-a revenit Cameliei, care s-a impus cu 3-1, iar România a devenit regină a Europei! Şi în acest meci a fost însă un moment psihologic. Mitrofan a condus cu 2-0, iar în setul trei s-a aflat la două puncte de 3-0, scor echivalent cu victoria sa şi a României! Rusoaica a câştigat însă setul, scorul devenind 2-1 pentru constănţeancă. Dar Mitrofan nu a cedat, s-a mobilizat şi s-a impus în cele din urmă cu 3-1.
 
În semifinala României cu Rusia din întrecerea juniorilor, având ca miză calificarea în finala mare, Cristian Pletea (18 ani) i-a adus un punct României, care a cedat însă cu 2-3. Cristian a pierdut primul meci susţinut, prin care Rusia a egalat la unu, dar acest insucces l-a ambiţionat mai mult, astfel că, atunci când a revenit la masă, a câştigat. Era 2-1 pentru Rusia, iar talentatul constănţean a câştigat cu 3-0 şi a egalat scorul general. Ce ar mai fi de spus, decât că, repet, sportul căleşte şi maturizează, astfel că, părinţi, sfatul meu e să nu ezitaţi să vă duceţi copiii să practice o disciplină sportivă, fie şi la nivel de întreţinere, de masă, pentru sănătate. Beneficiile sunt enorme!
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii