Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Să nu ne uităm eroii! 17 mai - Ziua Eroilor

ro

17 May, 2018 00:00 4411 Marime text
Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională în care românii îşi comemorează eroii decedaţi în timp ce serveau în forţele armate. În România, această sărbătoare este marcată în fiecare an cu prilejul zilei Înălţării Domnului, fiind prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe eroii străini şi pe cei români.
 
 
În această zi, în toate bisericile din ţară şi din străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Pe data de 10 martie 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca în Ziua Înălţării Domnului să se oficieze slujba parastasului şi pomenirea eroilor în toată ţara. Pomenirea eroilor a fost interzisă din 1948 şi reluată prin hotărârile Sfântului Sinod din anii 1999 şi 2001, când Înălţarea a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Totodată, în anul 1995 autorităţile de stat au decis ca Ziua Eroilor să se cinstească în ziua Înălţării Domnului, iar din anul 2003 a devenit zi de sărbătoare naţională.
 
Totodată, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în această zi, în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
 
Anul acesta, la Constanţa, ceremonia militară şi religioasă va fi organizată joi, 17 mai, ora 12.00, la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial din Cimitirul Central, iar în judeţul Tulcea marinarii vor participa la ceremonialul militar şi religios care va avea loc la Cimitirul Eroilor joi, 17 mai, ora 12.00, şi la ceremonialul militar şi religios, la Monumentul Eroilor din parcul oraşului Babadag, începând cu ora 10.00.
 
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, împreună cu ministerele şi alte instituţii abilitate, elaborează în fiecare an programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii