Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:48 19 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Români curajoşi sau inconştienţi? Zeci de oameni, în pericol de înec în acest sezon estival

ro

17 Aug, 2017 00:00 1996 Marime text
„De ce este România altfel?“, întreba istoricul Lucian Boia în cartea sa lansată în anul 2012. De ce? Poate pentru că suntem un popor de răzvrătiţi şi avem „rebeliunea“ în sânge. Am dat dovadă de ea în '89 şi dăm dovadă şi în prezent. Atunci au murit eroi, astăzi mor inconştienţi.
 
De ce nu putem respecta regulile? Steagul în culorile roşu şi galben semnifică prezenţa salvamarului. În funcţie de starea mării, a vântului sau a curenţilor, sunt adăugate steagul galben, care ne arată că marea este agitată, iar scăldatul este permis doar înotătorilor experimentaţi, sau steagul roşu, care interzice complet scăldatul.
 
De la an la an, apar tot mai multe cazuri de înec. Poate pentru că generaţiile trecute care au trăit o parte a vieţii în perioada comunistă ştiau să respecte regulile sau le era impus să le respecte. Nu există legi care să facă mai uşoară misiunea salvamarilor şi care „să sperie“ cetăţeanul. Nu există sancţiuni pentru doritorii de adrenalină care subestimează autoritatea salvamarilor şi intră în mare în ciuda avertizărilor.

Marea îşi cere tributul 

Marea, care a devenit la propriu neagră, a făcut 18 victime (până acum) în acest sezon, iar alte persoane au fost scoase la limită din apele învolburate.
 
Salvamarii au dus muncă de convingere cu oamenii aflaţi pe plajă, aşa cum un părinte îşi fereşte copilul de un lucru rău care se poate întâmpla. Inconştienţa acestor indivizi pune în pericol şi vieţile altora. Vă reamintesc de cazul de la Mangalia, unde o femeie şi-a pus în pericol copilul aventurându-se în valurile mării. Din fericire, nici ea, nici copilul nu au păţit nimic, şi asta datorită salvatorului Adrian Ciureanu, un tânăr de 30 de ani care şi-a sacrificat viaţa pentru ca ei să mai vină şi la anul la mare.
 
Pentru ca aceste evenimente nefericite să nu se repete, salvamarii cer ca plajele să fie închise atunci când este arborat steagul roşu. Rămâne de văzut câte vieţi va mai lua marea până când autorităţile vor lua măsuri în această privinţă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii