Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:44 25 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Imaginea care a făcut uitată înfrângerea. Valorile care ar trebui să guverneze mereu în sport

ro

04 Oct, 2021 00:00 2958 Marime text

 
  • În etapa a zecea din SuperLiga de rugby, care a încheiat sezonul regulat, echipa Tomitanii Constanţa, ultima clasată, a cedat cu 12-55 pe terenul campioanei României.
  • O imagine postată pe reţelele de socializare, după meci, le-a adus aprecieri rugbyştilor de pe litoral.
  • Pe lângă activitatea specifică, sportul trebuie să însemne şi educaţie, şi comportament ireproşabil, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată.
 
Echipa de rugby Tomitanii Constanţa, reprezentanta judeţului în prima divizie din România, SuperLiga, a pierdut ultimul meci jucat în sezonul regulat, în deplasare cu CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana naţională en-titre, însă, în urma acestei partide, pentru formaţia de pe litoral nu a rămas scorul negativ înregistrat pe tabelă, ci o imagine pozitivă, care a cules multe aprecieri pe reţelele de socializare.
 
În vara acestui an, pe 14 iunie, scriam editorialul intitulat „Tomitanii Constanţa. Atunci când pasiunea trece peste toate obstacolele“, centrat pe ideea dragostei de sport în general şi de rugby în particular care sălăşluieşte în sufletele unor oameni, mulţi dintre ei foşti rugbyşti, care încheiaseră activitatea competiţională şi care i-a determinat să ajute benevol, jucând pe baza unor contracte de voluntariat, formaţia Tomitanii Constanţa, aflată în suferinţă în urma gravelor probleme financiare. La aproape patru luni de atunci, am simţit nevoia să revin în această rubrică pe subiectul „Tomitanii“, în urma meciului de la Baia Mare.
 
În etapa a zecea din SuperLigă, care a încheiat sezonul regulat, formaţia constănţeană a cedat cu 12-55 (5-38) în disputa cu echipa gazdă. A fost al zecelea eşec al Tomitanilor din prima fază a campionatului, echipa gazdă fiind oricum favorita întâlnirii, chiar dacă, din etapa a noua, formaţia de pe litoral beneficiază de un alt lot (cu 14 jucători străini aduşi) şi de un staff tehnic neo-zeelandez. Însă nu despre ce s-a întâmplat pe teren vreau să vorbesc, ci despre o imagine postată după meci pe reţelele de socializare, dinspre Baia Mare, cu vestiarul oaspeţilor de la stadionul din Maramureş, anume cum a fost lăsat de Tomitani după meci. Curat lună!
 
În ciuda amărăciunii unei noi înfrângeri şi a ultimului loc ocupat în clasament, cei de la Tomitanii nu au uitat să-şi facă datoria de oaspeţi şi să dea dovadă de bună creştere, amintind de valorile care guvernează acest sport nobil, rugby-ul, atât pe gazon, cât şi în afara lui, şi care ar trebui să se regăsească în toate disciplinele sportive. Pe lângă activitatea specifică, sportul trebuie să însemne şi educaţie, şi comportament ireproşabil, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată. Pornind de la acest exemplu rugbystic de la Baia Mare, s-a făcut referire, printre cei care au dat share la imagine ori au comentat laudativ, şi la o echipă de fotbal din Liga 1, care, tot după un meci în deplasare, pe care, culmea, l-a câştigat, a lăsat vestiarul murdar.
 
Cristian Cojocaru, preşedintele clubului Tomitanii, a menţionat că rugbyştii de pe litoral aşa s-au comportat în toate deplasările, au lăsat mereu curat în vestiar. „Rugby-ul emană civilizaţie. Poate că ne-am făcut de râs cu rezultatele pe care le-am înregistrat, dar omenia din noi a rămas, ceea ce e cel mai important“, au fost cuvintele lui Cristian Cojocaru. Ar trebui însă ca, în sport (şi nu numai), de asemenea situaţii să nu amintim la capitolul „aşa da“ şi să le scoatem în evidenţă, ci ar trebui să fie chestii absolut normale, care să treacă neobservate. Însă la noi normalul pare de multe ori anormal.                    
 
Citeşte şi:
 
Rugby
Tomitanii Constanţa şi CS Năvodari au cedat în meciurile jucate astăzi

 
Tomitanii Constanța, într-o nouă formulă. Multe achiziții și staff tehnic neo-zeelandez. Sâmbătă, meci contra campioanei României

Ti-a placut articolul?

Comentarii