Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tomitanii Constanța, într-o nouă formulă. Multe achiziții și staff tehnic neo-zeelandez. Sâmbătă, meci contra campioanei României

ro

25 Sep, 2021 00:00 5832 Marime text
 

 
  • Din pricina problemelor bănești, echipa de pe litoral a avut parte de cel mai greu sezon dintre cele trei la rând de când se află în eşalonul de elită din România.
  • Cristian Cojocaru a declarat însă că situația s-a schimbat, clubul având parte acum de finanțare (privată), după ce fostul rugbyst Ionel Rusen și un grup de oameni de afaceri au decis să sprijine gruparea de pe litoral.
  • Pe ultimul loc în ierarhie, cu nouă înfrângeri în nouă meciuri, Tomitanii susțin sâmbătă, 25 septembrie, partida din runda a zecea, ultima a sezonului regulat, în deplasare cu CSM Știința Baia Mare, campioana en-titre.
 
Schimbări de substanță la Tomitanii Constanța, reprezentanta județului în SuperLiga de rugby. Din pricina problemelor bănești, echipa de pe litoral a avut parte de cel mai greu sezon dintre cele trei la rând de când se află în eşalonul de elită din România, însă acum beneficiază de un sprijin financiar, prin care echipa a fost întărită la nivelul lotului de jucători (cu rugbyști din străinătate) și a fost instalat și un staff tehnic exclusiv neo-zeelandez. 
 
Pe scurt, din pricina crizei financiare cu care s-a confruntă şi care a afectat clubul la toate nivelurile, formaţia de pe litoral a abordat cea mai mare parte a sezonului regulat cu un lot foarte subţire, efectivul fiind alcătuit din tineri rugbyşti de pe plan local (de la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa şi de la CS Cleopatra Mamaia, născuţi în 2002), dintr-un grup care a putut fi menţinut din vechiul lot, dar şi din rugbyşti reactivaţi, care au evoluat pe bază de contracte de voluntariat! Mai mult, pentru a întregi lotul, s-a legitimat şi preşedintele clubului, Cristian Cojocaru (46 de ani), care a şi jucat şi a înscris! Situația de la club a condamnat Tomitanii la ultimul loc în clasament, cu înfrângeri pe linie şi fără niciun punct acumulat în primele opt etape.
 
Au dus atât cât i-a ţinut benzina
 
Eşecurile care au fost contabilizate etapă de etapă de Tomitani, la scoruri drastice (recordul negativ fiind un 26-101 cu CSA Steaua), se explică prin numărul redus de jucători (iar, când au apărut şi accidentări, s-a cunoscut imediat) şi prin nivelul de pregătire. Tomitanii au dus atât cât i-a ţinut benzina. Marea majoritate a jucătorilor care ajutau pe bază de voluntariat veneau doar la meciuri, ei având servicii care îi împiedicau să participe zi de zi la programul de pregătire.
 
„A venit cu inima deschisă și a fost primit la fel“
 
Cristian Cojocaru a declarat însă că situația s-a schimbat, clubul având parte acum de finanțare (privată), după ce fostul rugbyst Ionel Rusen și un grup de oameni de afaceri au decis să sprijine gruparea de pe litoral.
 
„În viața clubului a intervenit fericit acest parteneriat. Ionel Rusen, un prieten de-al meu din copilărie, suferea că echipa de rugby de seniori a Constanței nu mai avea succesele de altădată și, alături de un grup de oameni de afaceri, au decis să pună umărul la renașterea sportului cu balonul oval de pe litoral, care să genereze iar performanță. S-au apropiat de club și s-a reușit întărirea lotului de jucători și aducerea unui staff tehnic format din patru tehnicieni neo-zeelandezi. Ionel Rusen a venit alături de club cu inima deschisă și a fost primit la fel. Nu mai beneficiem de sprijin de la bugetul local, în continuare rămânem pe noua formulă de finanțare“, a precizat președintele ACS Tomitanii.
 
Și-au dorit foarte mult să continue
 
Potrivit acestuia, au fost transferați 14 rugbyști străini, iar din vechiul lot au rămas în jur de zece sportivi, inclusiv doi care evoluează în continuare pe bază de voluntariat, Andi Radu și Grigoraș Diaconescu. „Au o mare pasiune pentru rugby, de aceea și-au dorit foarte mult să continue, iar noi am acceptat, având în vedere și calitatea lor umană. De altfel, Andi Radu este și în lotul cu care abordăm meciul din deplasare contra campioanei CSM Știința Baia Mare, de sâmbătă, 25 septembrie. Grigoraș Diaconescu absentează la această confruntare doar pentru că e implicat în acțiunea lotului Under-18 al României, la care activează ca preparator fizic“, a menționat Cristian Cojocaru.
 
Lotul de jucători
 
Antrenorul principal al Tomitanilor este Massey Tuhakaraima (41 de ani), iar stafful tehnic îi mai cuprinde pe Griffen Paul Richard, John Francis Akurangi și Nathan Troy Hamiora. Din lotul de jucători fac parte:
 
  • Cieran Anderson (Irlanda, mijlocaș la deschidere, 1,87 m - 90 kg, 29 de ani),
  • Dragoș Burlacu (România, fundaș, 1,70 m - 80 kg, 23 de ani),
  • Florian Ciocoiu (România, pilier, 1,76 m - 118 kg, 21 de ani),
  • Arthur Cojoc (România, aripă, 1,80 m - 82 kg, 20 de ani),
  • James Constantine (Marea Britanie, pilier, 1,88 m - 105 kg, 20 de ani),
  • Jack English (Marea Britanie, nr. 8, 1,96 m - 98 kg, 19 ani),
  • Cronan Gleeson (Irlanda, pilier, 1,87 m - 115 kg, 28 de ani),
  • Tupou Hifo (Noua Zeelandă, centru, 1,85 m - 110 kg, 23 de ani),
  • Ciprian Lucaci (România, pilier, 1,88 m - 120 kg, 25 de ani),
  • William Nepote (Italia, linia a II-a, 1,94 m - 105 kg, 24 de ani),
  • Giorgio Perini (Italia, taloner, 1,80 m - 104 kg, 32 de ani),
  • Tommaso Pozzobon (Italia, mijlocaș la grămadă, 1,78 m - 80 kg, 20 de ani),
  • Paul Slater (Marea Britanie, fundaș, 1,90 m - 82 kg, 28 de ani),
  • Cardiff Vaega (Noua Zeelandă, centru, 1,87 m - 104 kg, 30 de ani),
  • Vlăduț Burduja (România, linia a II-a, 1,80 m - 100 kg, 19 ani),
  • Andrei Cabason (România, 2,02 m - 124 kg, 20 de ani),
  • Cristian Cojocaru (România, fundaș, 1,85 m - 90 kg, 46 de ani)
  • Grigoraș Diaconescu (România, mijlocaș la grămadă, 1,75 m - 80 kg, 38 de ani),
  • Robert Flynn (Noua Zeelandă, centru, 1,80 m - 80 kg, 35 de ani),
  • Michael Guida (Marea Britanie, pilier, 1,84 m - 99 kg, 23 de ani),
  • Atelea Moa (Tonga, aripă, 1,70 m - 84 kg, 26 de ani),
  • Tiberiu Oțelea (România, mijlocaș la deschidere, 1,76 m - 97 kg, 24 de ani),
  • Mihai Pocovnicu (România, fundaș, 1,80 m - 82 kg, 21 de ani),
  • Andi Radu (România, flanker, 1,90 m - 110 kg, 23 de ani),
  • Johnny Sola (Noua Zeelandă, centru, 1,79 m - 95 kg, 41 de ani),
  • Mantvydas Tveraga (Lituania, linia a II-a, 1,94 m - 97 kg, 35 de ani),
  • Kerry Vuna (Noua Zeelandă, centru, 1,83 m - 88 kg, 24 de ani).
 
Punct bonus defensiv
 
New Tomitanii are un meci la activ în această configurație a lotului, partida de pe teren propriu cu U Cluj (penultima clasată), din etapa precedentă, a noua din sezonul regulat, în care echipa de pe litoral a obținut primul punct de până acum, în urma înfrângerii cu 21-28, care le-a adus gazdelor punctul bonus defensiv.
 
„Eram oaia neagră a campionatului“
 
Pe ultimul loc în ierarhie, cu nouă înfrângeri în nouă meciuri, Tomitanii susțin sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 11.00, partida din runda a zecea, ultima a sezonului regulat, în deplasare cu CSM Știința Baia Mare, campioana en-titre, care se află pe poziția secundă, cu 34 de puncte, după șapte victorii și două eșecuri în nouă meciuri.
 
„Să nu vă mire ce spun, dar tratăm acest meci la victorie, ceea ce până acum nu se întâmpla, fiind oaia neagră a campionatului. Lucrurile nu vor mai arăta însă ca până acum. Suntem mulțumiți de noua situație a lotului și a clubului. Jucătorii străini au venit cu dorință de afirmare în campionatul românesc. Unii doresc să rămână mai mulți ani, să obțină chiar și cetățenie română și poate să și evolueze pentru Naționala României. Actualmente, suntem în discuții și cu unii jucători români, care să vină la Tomitanii din sezonul viitor“, a mai spus Cristian Cojocaru.
 
Fiind clasată pe locul șase, ultimul, formația de pe litoral va întâlni în faza următoare a campionatului, în deplasare, echipa care va ocupa poziția a treia (SCM Timișoara sau CS Dinamo).          
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Editorial
Tomitanii Constanţa. Atunci când pasiunea trece peste toate obstacolele
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii