Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:28 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial George Maior și-a abandonat haina de șef al SRI și s-a înveșmântat cu pufoaica de politician

ro

28 Jan, 2015 00:00 1943 Marime text
„Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, și-a înaintat, ieri, demisia de la conducerea SRI președintelui Românie. Klaus Iohannis i-a acceptat demisia”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
 
George Maior a preluat mandatul de director al SRI sub președinția lui Traian Băsescu, în 2006, și l-a ținut strâns la piept până ieri. A parcurs învingător cicluri electorale cu schimbări dramatice de guvern și vâlve produse de corupție. A reușit transformarea unui serviciu de informații ce amintea de fosta Securitate.
Demisia fostului director SRI vine la scurt timp după ce Curtea Constituțională a respins ca neconstituțională Legea Securității Cibernetice, recunoscută ca Legea Big Brother 3 şi contestată intens de societatea civilă. Augustin Zegrean, președintele CCR, a acuzat presiuni care ar fi fost făcute de SRI asupra judecătorilor din instituția pe care o conduce. Practic, din „durerea” lui Zegrean avem o idee clară că instituții ale statului care sunt puse să străjuiască asupra siguranței naționale fac presiuni pentru ca legi neconstituționale să fie adoptate. Deci, oameni buni, abia aceasta este o amenințare pentru securitatea națională. Corect?
George Maior voia Legea Big Brother și basta. Bătuse din picior, cunoștea toate aspectele mult mai bine decât noi, vedea legea prin grafice și rapoarte, prin statistici de pe teren. A criticat deciziile Curții Constituționale, astfel ieșindu-și din rolul de băiat cu cei șapte ani de acasă. „E amenințată siguranța națională” i se răspunde și ni se spunea. Trebuia să renunțăm la intimitate, la spațiul privat și la o mare parte din ceea ce înseamnă siguranța individuală. Dar noi, oameni de rând, nu știm încă ce ne omoară mai repede: teroristul care trage sau ofițerul care ascultă? Frica sau dezinteresul?
 
Nu demult, adică sâmbătă care a trecut, Maior declara într-un interviu că președintele Klaus Iohannis nu i-a cerut să-și dea demisia. Cu ceva timp înainte, mai exact pe 7 ianuarie, într-un alt interviu, președintelui i s-a adresat întrebarea dacă George Maior trebuie schimbat de la șefia SRI, iar Iohannis a răspuns: „E o discuție puțin artificială, SRI funcționează în parametri buni. Nu simt nevoia de a face din asta o temă.”
 
Acum însă Maior se poate alătura sau îl poate înlocui pe Victor Ponta pentru a face un partid mai curat, mai reformat, nu-i așa? Tot îl dorea Ponta ca premier, dacă ar fi câștigat alegerile prezidențiale…
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii