Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce merg românii la bulgari? Diferenţa care te face să scoţi banul din buzunar

ro

13 Jun, 2019 00:00 3937 Marime text
Probabil că noi avem una dintre cele mai frumoase zone de litoral din Europa. Probabil, dar când aruncăm un ochi la vecinii noştri din sud, la bulgari, lucrurile nu mai sunt la fel. Ţin foarte mult la valorile noastre naţionale, dar îmi vine să plâng când văd că în alte locuri se poate.
 
Diferenţa dintre Mamaia şi cam orice altă staţiune de pe litoralul bulgăresc stă în curăţenie. Nu am văzut plajă şi mare mai curate decât în staţiunea vizitată recent în Bulgaria. Nu vorbesc de străzi, căci aici e altă problemă. Dar, odată ce intri în hotel sau în resort, occidentul şi-a lăsat amprenta. La noi, lipsa coşurilor de gunoi din majoritatea staţiunilor este una din marile probleme. Iar pe plajă, la fel. Oamenii ajung să arunce pe lângă cele 3 coşuri de gunoi de pe întreaga plajă, pe care nimeni nu le goleşte, deşi sunt pline. Aşa că nisipul ajunge să fie coşul de gunoi al turiştilor.
 
De ce au bulgarii atât de mulţi turişti străini? Calitatea serviciilor. Dacă pe litoralul românesc lipsa de personal a dus la angajări de oameni fără experienţă sau pregătire horeca, la bulgari angajaţii vorbesc două, chiar trei limbi străine şi sunt pregătiţi pentru orice situaţie. Fie că vorbim de recepţioner, ospătar, barman sau beach boy, cu toţii îşi oferă serviciile la o calitate înaltă. Şi eu sunt tineri, şi ei sunt studenţi. Dar trainingul lor nu constă în „dă şi tu, maică,100 de lei, să îţi iei diplomă”.
 
România şi Bulgaria au aderat în acelaşi timp în Uniunea Europeană. Noi parcă am stat în loc. Bulgarii au investit. Au adus oameni capabili să gândească spre viitor şi care au un puternic simţ de antreprenor. Au luat banii europeni, au adus investitori şi au încheiat parteneriate public-private, care au dus la creşterea calităţii ofertelor de pe litoral. Nu vezi staţiuni care să fie sufocate de betoane sau de mizerie. Oraşele şi străzile lor nu sunt mai zdravene decât ale noastre, dar turistul uită de acest aspect odată ajuns la hotel sau în staţiune.
 
Mamaia, de exemplu, este o staţiune care duce lipsă de resorturi cu preţuri accesibile, iar sistemul all inclusive şi ultra all inclusive încă se află „în lucru”. Nu mai vorbim de lipsa spaţiului verde din Mamaia, care transformă staţiunea într-o minge de foc. De ce ar da neamţul, italianul sau francezul 200 de euro pe weekend la Mamaia, unde poate are inclus micul dejun, când, cu aceiaşi bani, ar putea sta un weekend la vecinii bulgari cu trei mese pe zi, băutură, plajă privată, gustări, zone pentru copii şi spaţiu verde generos?
De ce ei au putut şi noi nu?
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii