Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:41 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cu metode vechi vrem să schimbăm lumea?

ro

15 Oct, 2023 17:00 887 Marime text



Fitilul războiului s-a aprins din nou în Orientul Mijlociu. Regiunea este la ora actuală ca un butoi de pulbere și nu doar acolo forțele sunt concentrate, întrucât situația poate avea implicații mult mai mari, având în vedere specificul situației și istoricul ei.  

Însă cine ar fi bănuit că în secolul 21 conflictele se vor purta cu metode vechi și nu doar atât, cu aceeași brutalitate „demnă” de secolul trecut. În Israel și nu doar acolo au fost luați ostatici civili, iar în bombardamente și atacuri au căzut victime femei, bătrâni și copii nevinovați. Ostaticii au fost uciși fără milă, în ideea de a semăna teroare și pentru intimidare.

Nu a trecut mult timp de când același tip de acțiuni de cruzime au avut loc în Ucraina, unde femei au fost violate, lovite cu bestialitate. Și mai recent, în regiunea Nagorno Karabakh s-a încercat o epurare etnică, civilii au plecat în fugă, cu ce aveau la ei, peste graniță, în Armenia.
Citind despre orori, te întrebi dacă ne aflăm în vremurile acestea sau în Evul Mediu. Nu este prima dată când în conflicte, moneda de schimb o fac oamenii nevinovați, a căror singură vină a fost că se aflau în locul nepotrivit, la timpul nepotrivit.

Cumva, lumea pare că se împarte în două: lumea veche, care dorește să-și mențină vechi mentalități, multe legate de teritorialitate, vechi pretenții imperialiste sau legate de resurse importante, care pentru a le păstra este în stare de orice, chiar sacrificând fără remușcări „victime colaterale”; lumea nouă, de cealaltă parte, care s-a săturat de războaie, conflicte, interese meschine, etc. și care își dorește o societate bazată pe alte valori.

Lecțiile neînvățate din istorie au tendința nefastă să se reîntoarcă, dar din nefericire, cu costul atâtor vieți.

„Unica lecție pe care o putem învăța din istorie este că oamenii nu învață nicio lecție din istorie”, a spus-o Bernard Shaw și încă este valabil.

Citește și:
Preşedintele Consiliului European, Charles MichelSummit de urgenţă la nivelul UE pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii