Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ce aş vrea de la Radu Mazăre

ro

24 Nov, 2015 00:00 2504 Marime text


Radu-Ştefan Mazăre nu mai este primarul municipiului Constanţa. Şi-a prezentat demisia şi dus a fost. Nu mai ştie nimeni de el. Singura veste am citit-o acum vreo săptămână, nu ştiu pe unde, că era la un mall din Constanţa.
 
Doar că, pentru mine, în calitate de constănţean care l-a votat în 2000 să ajungă primar, nu este destul. Eu aş vrea de la Radu Mazăre să iasă în piaţa publică aşa cum îi plăcea lui. Însoţit de cine vrea el: de gagici, de senatori romani, de Sofia Vicoveanca, de Corina Martin, de Mihaela Rădulescu, de Mike Tyson, de cine o vrea el. Să ne privească în ochi, aşa cum ne-a privit de-atâtea ori, și să ne explice. Nu ca la o instanţă. Că noi, cei din Constanţa, care l-am votat, nu suntem instanţe. Şi nu să ne declare. Să ne spună. Ce are de declarat să declare la anchete, fiindcă, revin şi precizez, noi nu suntem organe de anchetă.
 
Să ne explice el aşa, ca de la om la om, ca de la fost primar care a condus şi a marcat existenţa oraşului Constanţa timp de 15 ani, câteva chestiuni. Să ne spună că nu a făcut nicio retrocedare ilegală, că nu are casă în Brazilia, aşa cum se tot vorbeşte, oficial, mai puţin oficial şi la stadiul de bârfe. Să ne spună că nu are conturi secrete în străinătate, care n-au fost trecute în declarația de avere, aşa cum îl bănuieşte Agenţia Naţională de Integritate, chiar dacă el a spus că nu a fost întrebat de ANI, pentru că ar fi explicat ce şi cum.
 
Să iasă şi să încerce să le spulbere constănţenilor ideea că ar fi luat mită nu ştiu câte milioane de euro, prin intermediar, de la societăţi comerciale pe care le-ar fi sprijinit în obţinerea de autorizaţii, respectiv câştigarea unor licitaţii. Asta chiar dacă Radu Mazăre a tot spus că „m-am săturat să răspund încontinuu la fel de fel de lucruri de care am fost și sunt acuzat.“

Mazăre ar putea, în maximum o oră, să-i lămurească pe cei ce vor să îl asculte - şi cred că vor fi destui - cu privire la aceste chestiuni, preluate din surse publice, ediţii online ale ziarelor sau ale televiziunilor.
 
Radu Mazăre trebuie să clarifice, şi ar putea să o facă în mod public, şi chestiunile legate de contractele de publicitate, dar şi pe cele legate de problemele cu omul de afaceri clujean Arpad Paszkany.
 
Mazăre ar trebui să spulbere, dacă poate, şi mitul retrocedărilor, al căror dosar a ajuns la al nu ştiu câtelea termen. În care este vorba despre 37 de inculpaţi şi nu ştiu câte milioane de euro.
 
Iar pentru toate astea, Mazăre ar trebui să monteze o scenă în piaţă. În care piaţă vrea. Farului, Piaţa Ovidiu, unde vrea el. Şi să vorbească, repet, nu ca unor anchetatori, că nu îl anchetează nimeni, ci ca unor apropiaţi de-ai lui, unor oameni care l-au votat. Să ne spună tot ce vrea, să ne facă să înţelegem situaţia, în aşa fel încât să nu se creadă că ar dori să influenţeze magistraţii. Dar nu la televizor. Faţă-n faţă. La microfon sau la o portavoce din aia de-a lui Lică Neagu de când era organizator de proteste cu şoferi şi basculante prin Constanţa.
 
Radu Mazăre! Accepţi provocarea?
Vei avea stima mea de vei face asta. Şi nu numai a mea. A multora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii