Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„E spitalul meu! Şi mă mândresc cu el!"

ro

05 Mar, 2011 00:00 1886 Marime text

anamaria-funda.jpgMă gândesc cu groază la camerele de spital în care aş putea fi cazată dacă organismul meu ar ceda oboselii de zi cu zi. Sunt şi mai scârbită de bacteriile cu care m-aş putea infecta din toaletele unităţilor noastre medicale, unde mucegaiul stă la rang de rege. Ţevi ruginite, paturi cu saltele roase de timp, cearceafuri mizerabile, asistente pedante, medici mult prea ocupaţi pentru a-şi mai face timp pentru viaţă. În linii mari, peisajul mioritic al spitalelor constănţene. Veţi spune... nimic nou! Orice băştinaş a avut, măcar o dată în viaţă, de-a face cu unităţile sanitare. Pentru a mă feri de himera generalizării, voi spune că cei mai mulţi dintre pacienţi sunt nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi. Bun... Plecând de la premisa că sistemul sanitar românesc, în genere şi cel constănţean, în particular, au nevoie de o nouă faţă, mă întreb de ce plâng primarii că li se comasează spitalele?

Studiu de caz. Spitalul Orăşenesc din Cernavodă. Pentru cei care nu ştiau, o unitate sanitară cu peste o sută de angajaţi şi doar 8 medici. Repet: 8 medici deservesc problemele de sănătate ale locuitorilor din Cernavodă, iar restul de angajaţi, peste 100, îi ajutau, din punct de vedere administrativ, pe doctori? De aici putem scădea câteva zeci de asistente şi infirmiere, dar calculele nu-mi ies în continuare... Cum suntem obişnuiţi, cel mai probabil, şi la Cernavodă oamenii au vrut grade, s-au vrut directori peste departamente... Ceea ce nu înţeleg aceşti domni manageri, administratori sau cum s-or numi ei este că bolnavii, atunci când păşesc pragul unui spital, se aşteaptă să găsească personal medical şi nu funcţionari publici! Pe deasupra şi corupţi, căci aud că la unitatea sanitară despre care vorbim halatele costau de 5 ori mau mult decât la Constanţa.

Spitalul Orăşenesc de la Cernavodă s-a aflat pe lista Ministerului Sănătăţii în vederea transformării în azil de bătrâni. O stupiditate, în condiţiile în care în Cernavodă mai există o instituţie pentru vârstnici, iar locurile nu sunt ocupate integral. Ministerul s-a răzgândit, însă, în opinia mea, argumentul nu stă în picioare. Pesemne că în cazul unui accident nuclear doar spitalul Marianei Mircea poate oferi asistenţă de specialitate. Deşi e tragic, nu mă pot abţine să nu întreb? Vor fi suficienţi cei 8 medici, mari şi laţi, pentru o atare catastrofă? Lăsând la o parte această situaţie extremă, aştept cu nerăbdare să văd clasificarea spitalelor şi nivelul pe care-l va avea centrul medical păstorit de Privighetoarea din Cernavodă. Să vedeţi atunci lacrimi de crocodil şi blesteme pe Guvernul Boc că banii-s puţini şi nu ajung nici pentru salariile zecilor de şmecheri care lucrează în spital. Să vedeţi atunci proteste prin faţa primăriei... şi ce mitinguri împotriva primăriţei... Dar e o vorbă în popor „Cine sapă groapa altuia... cade singur în ea".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii