Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dac-ai fi pentru o zi preşedinte...

ro

21 Feb, 2012 00:00 1779 Marime text
adacodaufotoeditorial.jpg„Tu ce-ai face dac-ai fi pentru o zi preşedinte?" Trimiteţi răspunsul la această întrebare la numărul de telefon „bla, bla, bla", TVA inclus, şi aveţi posibilitatea să câştigaţi o ţară nou-nouţă, cu nepotismul naţional ataşat, fără memorie şi fără deziderate. Sau, treacă de la noi, super ofertă!, cu niscaiva deziderate pe termen scurt şi foarte scurt.

Nu trimit niciodată mesaje de genul acesta. Nu particip la concursuri tâmpite la radio şi la TV, iar pe Facebook nu ştiu să fi susţinut vreo cauză. Nu pentru că n-aş avea una, ci fiindcă eu cred că, în felul acesta, aş duce-o, într-o oarecare măsură, în derizoriu. Dincolo de absurd însă, dincolo de concursuri care sfidează şi cel mai modest coeficient de inteligenţă, mi-ar plăcea totuşi să susţin un om care-ar putea fi preşedinte. Un om care să nu fie marcat de cangrena morală. Un om care să nu vină la pachet cu gaşca, cu „băieţii deştepţi" din... să spunem, Energie. Sau Agricultură. Un om care să nu fie inconsistent ca o păpuşă de cârpă ghidată din spate de vreun păpuşar-şef, demiurgul făcutelor şi nefăcutelor, văzutelor şi nevăzutelor. Un om-dirijor care întrerupe spectacolul mediocrităţii supreme, pentru că nu e dispus să facă orice compromis pentru a-şi proteja funcţia.

Recunosc, am păstrat, pe undeva, un soi de idealism nepotrivit. Încă mai cred că amprenta zilelor ăstora nu e definitivă, inexorabilă. Că timpul unui Ion Iliescu, al unui Viorel Hrebenciuc, al unui Dan Voiculescu şi-al unui Ioan Oltean va trece. Că masele care, vorba lui Neagu Djuvara, „e proaste", n-or să mai fie exaltate în faţa unor discursuri gonflabile. Că oamenii din paie şi liderii de carton se vor demoda şi vor rămâne blocaţi într-un cufăr cu naftalină pe care n-am să-l deschid vreodată.

Se spune despre premierul Mihai Răzvan Ungureanu că ar fi prezidenţiabilul. Că ar fi dorit de oameni din PDL. C-ar fi omul lui Băsescu. Omul care ştie, în calitate de fost şef al SIE, ceea ce nu putem cuprinde cu imaginaţia. Nu se vorbeşte însă suficient despre Mihai Răzvan Ungureanu ca despre un fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, un fost Emisar special al Pactului pentru Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, un fost ministru de Externe. Un istoric, un om fără deficienţe de perspectivă pentru o Românie fără tradiţie democratică, dar pe care o dorim modernă.

Dac-ar fi preşedinte, mi-l doresc animat de o pasiune a devenirii în contextul unei ţări care pare că nu mai „devine", ci că „rămâne". Spirit reformator, care nu suferă de magalomanie, străin de ceea ce, peiorativ, numim spirit balcanic. Un preşedinte care să simtă imanenţa conflictelor şi care să ştie să le gestioneze.

Da, ştiu, este posibil să am aşteptări prea mari. Şi totuşi, parcă n-aş vrea să câştig o ţară nouă care e, de fapt, una veche. Cu nepotismul ataşat, că doar e super ofertă. De aceea sper ca Mihai Răzvan Ungureanu să contrazică masele.

Concursul „Dac-ai fi pentru o zi preşedinte..." a luat sfârşit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii