Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:45 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Starea cooperativelor mestesugaresti se agraveaza de la an la an

ro

06 Mar, 2004 00:00 877 Marime text

La finele anului trecut, numarul acestora era cu putin peste 60, acestea fiind impartite in 32 de cooperative mari si 30 de cooperative mici, localizate in Constanta, Eforie, Cernavoda, Navodari, Medgidia, Cernavoda si Medgidia * Fata de anul 1990, cand cooperativele mestesugaresti aveau aproximativ zece mii de membri, la finele anului trecut acestia daca mai totalizau trei mii * Cifra de afaceri totala realizata de cooperativele mestesugaresti la sfarsitul anului trecut a fost de peste 238 miliarde de lei * Pe viitor, si cooperativele mestesugaresti ar putea beneficia de acelasi statut ca al IMM-urilor, care ar putea permite accesul acestora la creditele nerambursabile

Faptul ca sectorul in care isi desfasoara activitatea cooperativele mestesugaresti o duce, de la an la an, tot mai rau este de-acum de notorietate pentru cei implicati in procesul de dezvoltare a economiei constantene. Acest lucru este argumentat nu numai de slaba solicitare a acestora de catre populatie, la ora actuala foarte putini dintre noi cunoscand care mai sunt cooperativele mestesugaresti de la nivelul judetului, dar si de numarul intr-o continua scadere al membrilor acestor cooperative. Astfel, conform celor precizate de catre presedintele Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti Constanta, Moise Calimente, la finele anului trecut numarul acestora era cu putin peste 60, mai exact 62, acestea fiind impartite in 32 de cooperative mari si 30 de cooperative mici, localizate in Constanta, Eforie, Cernavoda, Navodari, Medgidia, Cernavoda si Medgidia. Aceeasi sursa a completat ca numarul membrilor cooperativelor mestesugaresti de la nivelul judetului Constanta este intr-o continua scadere inca din anul 1990, cand numarul acestora era de aproximativ zece mii, in timp ce la finele lui 2003 acestia daca mai numarau trei mii.

Statistica favorabila

Pe de alta parte, indicatorii economici raportati de catre cooperativele mestesugaresti la finele lunii decembrie a anului trecut arata o crestere la toate categoriile de servicii executate de acestea fata de anul 2002, dar si fata de cifrele propuse initial la inceputul anului trecut. Conform unei statistici realizate de ATCOM Constanta, la sfarsitul lunii decembrie 2003, productia totala, reprezentata de rezultatele consemnate la toate categoriile de servicii, arata o crestere cu 117% fata de perioada corespunzatoare a anului 2002, de la aproximativ 221 miliarde de lei pana la peste 238,2 miliarde de lei. In ceea ce priveste productiile pe fiecare categorie de servicii in parte, comparativ cu 2002, productia industriala a fost in valoare de 171 miliarde de lei fata de 156 miliarde de lei, serviciile de piata au totalizat 42 miliarde de lei fata de 39 miliarde de lei, serviciile de intretinere si reparare a autovehiculelor si a motocicletelor au totalizat peste 10 miliarde de lei fata de 8,5 miliarde de lei. Pe de alta parte, scaderi au fost consemnate la lucrarile din constructii, la reparatiile de articole personale si gospodarii si la serviciile de sanatate si invatamant.Cu toate ca situatia nu este una prea roza pentru cooperativele mestesugaresti, presedintele ATCOM se arata totusi increzator ca lucrurile se vor indrepta, principalul motiv al increderii fiind acela ca acest tip de organizatii exista pe piata de mai bine de 80 de ani, perioada in care au traversat cele mai grele momente. Totodata, acesta a mai precizat ca sectorul se revitaliza datorita faptului ca multi dintre agentii economici de pe piata nu vor face fata concurentei si vor fi nevoiti sa se reorganizeze daca vor sa isi continue activitatea. Si cum un necaz nu vine niciodata singur, unele ateliere au fost nevoite sa isi intrerupa activitatea sau sa isi mute sediul in alta parte datorita faptului ca proprietarii spatiilor au refuzat sa mai continue contractele de inchiriere a acestora.

Finantarile catre cooperative sunt inca o himera

In ceea ce priveste finantarile nerambursabile pe care statul roman le pune la dispozitia agentilor economici, presedintele ATCOM a declarat ca acestea nu sunt disponibile si cooperativelor mestesugaresti. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea acestor fonduri sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii, in timp ce cooperativele mestesugaresti nu sunt incadrate ca fiind IMM-uri. Astfel, in conditiile in care bugetul acestor organizatii nu este unul mare, uneori chiar prea mic pentru a satisface nevoile minime, nici nu mai poate fi vorba de investitii de modernizare a utilajelor sau de perfectionare a personalului, decat in foarte putine cazuri, chiar infime. Unul dintre cele mai convingatoare exemple este cel al cooperativei mestesugaresti care desfasoara activitati de producere a articolelor de imbracaminte, care, pentru a dota unul dintre atelierele sale cu utilaje mai performante, a fost nevoita sa isi vanda unul din spatiile detinute pentru ca nu a avut acces la nici un credit. Si pentru ca tot am adus vorba de credite, acestea ar fi una dintre posibilitatile de care ar putea beneficia aceste unitati, dar conditiile impuse de banca sunt, de nenumarate ori, peste puterile financiare ale cooperativelor. Un ultim amanunt pe care l-a mai precizat presedintele ATCOM si care ar putea sa ii bucure un pic pe membrii cooperativelor mestesugaresti este legat tot de acordarea liniilor de finantare. Astfel, se are in vedere modificarea Legii 133, care sa includa ca beneficiare ale diferitelor fonduri de finantare si cooperativele mestesugaresti. Dar pana atunci mai este cale lunga si este posibil ca toate aceste lucruri sa nu fie decat un vis implinit degeaba, deoarece, pentru a beneficia de o linie de creditare, conditiile impuse si costurile ridicate pentru alcatuirea unui proiect sunt si ele foarte ridicate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii