Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatile din Neptun-Olimp intra la Bursa

ro

08 Oct, 2002 00:00 1129 Marime text

Ultimele unitati hoteliere vor fi licitate in data de 15 octombrie

Intrucat respectivele firme au statut de "societate detinuta public", actiunile lor trebuie cotate pe o piata de capital * Pana acum, pe RASDAQ se tranzactioneaza actiunile a noua societati desprinse din Neptun-Olimp

Actiunile unitatilor hoteliere rezultate din divizarea societatii turistice Neptun-Olimp ar trebui listate pe una dintre pietele de capital, intrucat legislatia prevede pastrarea caracterului de societate detinuta public. Strict legal, ar trebui ca ceea ce s-a desprins dintr-o societate listata sa fie automat cotata pe o piata. Este posibil ca unii actionari, care au cumparat pachetul majoritar de la Ministerul Turismului, sa nu doreasca listarea societatilor hoteliere, pentru ca prin tranzactionarea actiunilor societatea respectiva ar deveni vulnerabila in ceea ce priveste structura actionariatului. Procesul de divizare a societatii Neptun-Olimp a fost anulat de instanta, la cererea a trei actionari, actiune atacata in recurs de Ministerul Turismului. Aceeasi institutie guvernamentala a lansat, la inceputul lunii iunie, licitatii pentru vanzarea pachetului de 56% din actiunile detinute la un numar de 23 de societati desprinse din compania hoteliera Neptun-Olimp. In urma licitatiilor, ministerul a incasat, pentru 17 societati, suma de 722,7 miliarde lei (circa 21,8 milioane dolari), la care s-au adaugat, in unele cazuri, penalizarile de intarziere.

Ultima strigare

Ultimele cinci societati comerciale desprinse din compania Neptun-Olimp si neachitate de castigatorii licitatiilor din luna iulie au fost adjudecate, la a doua licitatie, pentru 56 miliarde lei (1,6 milioane dolari). Societatile comerciale Midia Estival 2002 si Service Neptun 2002 vor fi scoase pentru a treia oara la vanzare, in data de 15 octombrie, dupa ce castigatorii licitatiilor anterioare nu au achitat contravaloarea pachetelor de actiuni. Pretul de pornire pentru pachetul de actiuni de 54% detinut de Ministerul Turismului la Midia Estival 2002 este de 7,9 miliarde lei, iar capitalul social al societatii este de 1,6 miliarde lei. Participantii la licitatie urmeaza sa achite o garantie de 1,5 miliarde lei. Pachetul de actiuni de la Midia Estival 2002 a fost adjudecat prima data in luna iulie, de societatea Ambasador SA, si a doua oara in luna august, de Laurentiu Constantin Popa. Societatea Service Neptun Estival 2002 SA are un pret de pornire de 21,6 miliarde lei si un capital social de 9,1 miliarde lei, iar garantia de participare a fost fixata la suma de 3,4 miliarde lei. Actiunile detinute de Ministerul Turismului au fost adjudecate prima data in luna iulie, dar in urma neachitarii lor de catre castigator, pachetul de actiuni a fost din nou scos la vanzare in data de 24 septembrie, termen la care nu s-a inregistrat insa nici o oferta. Dintre societatile desprinse din Neptun-Olimp au fost listate, pana in prezent, companiile Balea Estival 2002, Decebal Estival 2002, Callatis Estival 2002 si Sulina Estival 2002, iar din data de 7 octombrie au fost introduse la tranzactionare, pe Societatea de Bursa RASDAQ, titlurile societatilor Prahova Estival 2002, Hotel Club Estival 2002, Terra Estival 2002, Banat Estival 2002 si Romanta Estival 2002.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii