Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:55 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planul unui tânăr antreprenor de a transforma orice computer într-o maşină de făcut bani

ro

20 Nov, 2016 15:50 1057 Marime text
Golem, un startup din Polonia, a strâns finanţare de aproximativ 8 milioane de dolari prin crowdfunding. Proiectul, fondat de antreprenorul Julian Zawistowski, îşi a fost descris drept "Uber pentru computere" sau supercomputerul viitorului. Utilizatorii vor putea face bani prin închirierea puterii de calcul neutilizate a propriului laptop sau PC către cei care au nevoie de ea.
 
Golem funcţionează ca o reţea de tip peer-to-peer (pe bază de conexiuni directe între utilizatori, acelaşi principiu pe care funcţionează "torrentele"). Instituţiile, companiile sau antreprenorii care lucrează la proiecte mari de IT&C vor putea închiria astfel puterea de calcul nefolosită a computerelor utilizatorilor obişnuiţi, fiind scutiţi astfel de investiţii costisitoare în propriile servere.
 
Startup-ul polonez a derulat o rundă de finanţare prin crowfunding folosind moneda virtuală ETH şi a strâns astfel echivalentul a aproximativ 8 milioane de dolari SUA, reuşind să atingă ţinta de finanţare propusă, scrie economica.net.
 
Computerele şi laptop-urile moderne dispun de mult mai multă putere de calcul faţă de necesităţile uzuale a marii majorităţi a utilizatorilor. Navigatul pe internet, Facebook, email şi munca uşoară de birou nu utilizează la capacitate maximă platforma hardware disponibilă.
 
Astfel, un utilizator obişnuit al Golem ar deveni "furnizor", oferind capacitatea de procesare neutilizată către "solicitanţi", care o vor folosi pentru grafică, simulări sau alte sarcini care necesită multă putere de calcul.
 
Dezvoltatorii proiectului susţin că Golem va reduce puternic costul puterii de calcul. Finanţarea obţinută va permite angajarea unei echipe de 20 de programatori timp de patru ani.

Ti-a placut articolul?

Comentarii