Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii se tem in continuare de E-uri

ro

29 Jan, 2003 00:00 960 Marime text

Aditivii alimentari - pro si contra

Prin termenul "aditiv alimentar" este definita orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine * Majoritatea aditivilor folositi pe piata romaneasca nu sunt nocivi * Daca substantele devin nocive, este exclusiv vina producatorilor, care nu dozeaza continutul de aditivi dintr-un produs asa cum ar trebui

Aditivii alimentari starnesc la simpla lor pomenire panica in randul populatiei. Trebuie precizat faptul ca majoritatea aditivilor folositi pe piata romaneasca nu sunt nocivi decat daca sunt folositi in cantitati extrem de mari, iar atunci cand se intampla acest lucru, este exclusiv vina producatorilor, care nu dozeaza continutul de aditivi dintr-un produs asa cum ar trebui. "Prin termenul "aditivi alimentari" este definita orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva. Aditivii au, de cele mai multe ori, unicul scop de a prelungi perioada de garantie a unui produs sau de a-i conferi o aroma anume", ne-a declarat Mihai Bancescu, medic primar constantean in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. "Aceste substante sunt adaugate intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice, pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare putand deveni ele insele sau prin derivatii lor, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare", a adaugat medicul. Utilizarea indicativului "E numar" pe eticheta produsului arata prezenta unui aditiv acceptat din punctul de vedere al sigurantei in intreaga Uniune Europeana. Colorantii alimentari autorizati sunt E 100, E 101, E 102, E 104, E 110, E 120, E 122, E 123, E 124, E 127, E 128, E 129, E 131, E 132, E 133, E 140, E 141, E 142, E 150a, E 150b, E 150c, E 150d, E 151, E 153, E 154, E 155, E 160a, E 160b, E 160c, E 160d, E 160e, E 160f, E 161b, E 161g, E 162, E 163, E 170, E 171, E 172, E 173, E 174, E 175, E 180. Acestora li se adauga indulcitorii aprobati, respectiv E 420, E 421, E 953, E 965, E 966, E 967, E 950, E 951, E 952, E 954, E 957, E 959. Exista si o lista a conservantilor si antioxidantilor autorizati conditionat: E 200, E 202, E 203, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217, E 218, E 219, E 220, E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228, E 230, E 231, E 232, E 234, E 235, E 239, E 242, E 284, E 285, E 249, E 250, E 251, E 252, E 280, E 281, E 282, E 283, E 1105, E 310, E 311, E 312, E 320, E 321, E 315, E 316 etc. Se pare ca exista si E-uri nocive prin ele insele, indiferent de cantitatea in care sunt folosite. In aceasta categorie se inscrie aditivul E 102, folosit mai ales in sucuri, sau E 211, intalnit in gemuri si compoturi. Printre cei cu efecte negative se numara E 102 - tartrazina - un colorant galben de sinteza, folosit la sucuri, care este un alergenic puternic, E 120 - "cosenila", un colorant rosu, puternic alergen, nociv mai ales pentru copii. E 211 - acidul benzoic - este cancerigen. E 225 - metabilsulfit - este un conservant iritabil al tubului digestiv. E 251 si E 252 - nitrat de sodiu si, respectiv, de potasiu - sunt conservanti cancerigeni, regasiti in special in mezeluri, care pot provoca moartea. E 123 - amarant - este un colorant rosu alergen si cancerigen. E 321 - BHT - antioxidant regasit in margarine, are ca efect cresterea colesterolului. E 339 - acidul ortofosforic si derivatii lui - opreste digestia. Desi cadrele medicale sustin ca cei mai multi aditivi nu sunt nocivi, este recomandata folosirea cat mai multor alimente naturale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii