Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Transporturilor a stabilit porturile și căile navigabile pentru care serviciul de pilotaj este obligatoriu

ro

25 May, 2020 04:13 5591 Marime text
  • De la 1 ianuarie 2021„se instituie obligativitatea efectuării serviciului de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime în porturile aflate în administrarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime- S.A. Constanța”.
 
În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 434, din 22 mai, a fost publicat Ordinul ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.

Astfel, conform actului normativ mai sus enunțat, și semnat ministrul de resort Lucian Nicolae Bode, începând cu prima zi a anului viitor „se instituie obligativitatea efectuării serviciului de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime în porturile aflate în administrarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime- S.A. Constanța”.

Pilotajul navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu în următoarele situații:

a) intrarea/ieșirea în/din porturi;
b) tranzitarea acvatoriilor portuare spre/dinspre șantierele navale;
c) tranzitarea acvatoriilor portuare pentru intrarea/ieșirea în/din canalele navigabile conectate la porturi;
d) manevrele între danele aceluiași port;
e) manevrele între radele interioare și danele aceluiași port.

Serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime se asigură prin corpul propriu de piloți ai Companiei Naționale "Administrația Porturilor Maritime" - S.A. Constanța.

Pilotajul navelor maritime și fluviomaritime pe canalele navigabile Dunăre-Marea Neagră și Poarta Albă- Midia-Năvodari și la intrarea/ieșirea din porturile situate pe acestea, precum și între danele aceluiași port sunt servicii obligatorii și se asigură prin corpul propriu de piloți ai Companiei Naționale "Administrația Canalelor Navigabile" - S.A.

Totodată serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime pe sectorul de Dunăre cuprins între rada portului Sulina și Brăila, manevrele de intrare/ieșire în/din porturile Sulina, Tulcea, Galați și Brăila, precum și pilotajul în aceste porturi sunt servicii obligatorii și se asigură de către Regia Autonomă "Administrația Fluvială a Dunării de Jos" Galați.


Ordinul ministrului mai spune că până la data de 31 decembrie 2020, administrațiile portuare și/sau de cale navigabilă prevăzute la art. 1-3 trebuie să organizeze corpul propriu de piloți și să ia toate măsurile necesare din punct de vedere financiar, organizatoric și logistic pentru desfășurarea serviciului de pilotaj, potrivit legii.
 
Pentru cine nu este ordinul
 
La articolul 5 al actului normativ se precizează că acesta nu se aplică navelor militare, navelor tehnice portuare, navelor de pescuit costier cu zonă de navigație de până la 50 Mm față de coastă, ambarcațiunilor de agrement astfel cum sunt definite în Hotărârea Guvernului nr. 464/2017 privind ambarcațiunile de agrement și motovehiculele nautice, navelor din dotarea Poliției de Frontieră Române, Poliției Române, Autorității Naționale a Vămilor, Autorității Navale Române și Regiei Autonome "Administrația Fluvială a Dunării de Jos" Galați și porturilor militare și zonelor în care se desfășoară în exclusivitate activități militare, de ordine publică și securitate națională.

Autoritatea Navală Română supraveghează și controlează modul de derulare a serviciului de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime, pentru a constata dacă sunt respectate prevederile prezentului ordin și dacă acest serviciu este efectuat în conformitate cu reglementările în vigoare privind siguranța navigației și protecția mediului.

Contravențiile la prevederile acestui ordin sunt stabilite conform legislației în vigoare.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii