Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie a magistraților de la ÎCCJ. Serviciile de pilotaj rămân în curtea CNAPMC, cel puțin până în luna septembrie

ro

19 Jun, 2021 00:00 1527 Marime text


⦁    Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis recursurile formulate de Ministerului Transporturilor și CNAPM
⦁    Astfel, niciun operator de pilotaj  nu mai beneficiază de suspendarea Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluvio-maritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu
⦁    Recursurile pe suspendarea obținută de asociațiile de piloți se va judeca tot la ÎCCJ în luna septembrie, după vacanța judecătorească
Înalta Curtea de Casație și Justiție a admis recursurile formulate de Ministerului Transporturilor și CNAPM.

Astfel, niciun operator de pilotaj  nu mai beneficiază de suspendarea Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluvio-maritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.

Recursurile depuse de Ministerul Transporturilor și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța pe suspendarea obținută de asociațiile de piloți se va judeca tot la ÎCCJ în luna septembrie, după vacanța judecătorească.


Dosarele piloților cu ministerul  

Vă reamintim, în luna februarie a.c., ministerul Transporturilor a fost dat în judecată de Black Sea Pilots.

Dosarul are numărul 76/36/2021 și a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța la data de 18 februarie 2021. De menționat că nu este pentru prima dată, în ultimele luni, când Ministerul Transporturilor este chemat în judecată, la Curtea de Apel Constanța.

Toate aceste dosare au venit după ce, spre finele lunii octombrie 2020, zeci de piloți din cadrul asociațiilor de piloți maritimi au solicitat, în cadrul unei acțiuni derulate în fața sediului Administrației Porturilor, anularea Ordinului nr. 991/2020. Magistrații Curții de Apel Constanța sunt chemați să împartă dreptatea în procesul intentat Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor de către compania Black Sea Pilots.

Astfel, la data de 12 ianuarie 2021, pe rolul aceleiași instanțe a fost înregistrat și dosarul cu numărul 13/36/2021, în care Ministerul Transporturilor era acționat în instanță de Asociația Piloților Maritimi Trident. Nici în acest dosar nu a fost stabilită prima înfățișare.
 
De asemenea, la data de 28 ianuarie 2021, Curtea de Apel Constanța a luat act de cererea de renunțare la judecată formulată în dosarul 542/36/2020 de către reclamantul Asociația Piloților Maritimi din România Euxin Pilot, în procesul deschis Ministerului Transporturilor, pentru suspendarea executării unui act administrativ.
 
La finele lunii noiembrie 2020, Curtea de Apel a respins cererea de suspendare a executării actului administrativ formulată de către compania Black Waters SA, în contradictoriu cu Ministerul Transporturilor.
 
Totodată, și societatea Maritime Pilot a chemat în instanță Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicaţiilor. Obiectul dosarului fiind reprezentat de cererea Maritime Pilot SRL de suspendare a Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.

 Așa cum arătam în edițiile anterioare, prin decizia 183/2020, din 16 decembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a respins cererea de suspendare a Ordinului nr. 991/2020 al Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicaţiilor ca nefondată.

Toate aceste dosare au venit după ce, spre finele lunii octombrie 2020, zeci de piloți din cadrul asociațiilor de piloți maritimi au solicitat, în cadrul unei acțiuni derulate în fața sediului Administrației Porturilor, anularea Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.

La rândul său, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a informat cu privire la acest subiect că „preluarea serviciului de pilotaj de către CNAPM Constanța, de la 1 ianuarie 2021, este o soluție luată în baza legii și, în același timp, o măsură eficientă din punct de vedere al siguranței navigației“.

 „În porturile europene, serviciile de pilotaj sunt considerate servicii de interes public, care nu pot fi supuse unui sistem concurențial și sunt asigurate de administrațiile portuare sau o asociație profesională unică. La stabilirea acestei soluții s-au avut în vedere și preocupările exprimate de European Maritime Pilots Association (EMPA), precum și reglementările Capitolului II din Regulamentul Uniunii Europene 352/2017, prin care serviciul public de pilotaj a fost exceptat de la aplicarea regulilor concurențiale. Totodată, din analizele efectuate până în prezent, a rezultat faptul că prestarea serviciului de pilotaj de către administrația portuară prin corpul propriu de piloți va conduce în principal la creșterea calității serviciului, dar și la scăderea costurilor și, în final, la creșterea atractivității porturilor românești pe piața transporturilor de mărfuri“, se mai arată în informarea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.


PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Ministerul Transporturilor, dat în judecată de Black Sea Pilots

Vești importante pentru piloții maritimi care așteptau suspendarea Ordinului 991/2020 privind serviciul de pilotaj 

Zeci de piloți maritimi, nemulțumiți de Ordinul 991/2020 al Ministerului Transporturilor (video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii