Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Divizare cu datorii la SC "Avicola" SA

ro

06 Dec, 2003 00:00 790 Marime text

Avicultura, sectorul falimentar al Constantei

La inceputul acestui an, Tribunalul Constanta, sectia comercial, a deschis un nou dosar pentru recuperarea datoriilor, partile implicate fiind Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si SC "Avicola" SA * Suma totala solicitata de catre APAPS este de circa 5 miliarde lei, din care 2,761 miliarde reprezinta rate restante conform conventiilor de restructurare incheiate intre FPS si SC "Avicola" SA * In paralel cu acest dosar se desfasoara si procesul de divizare a SC "Avicola" Constanta, prin care vor fi infiintate noi centre de profil * Daca, in cazul contractelor pe care "Avicola" Constanta le are in derulare in prezent, acestea urmeaza a fi repartizate si ele catre societatile rezultate din divizare conform obiectului principal de activitate, ramane de urmarit ce cale vor lua datoriile inregistrate in prezent de catre societate si cum vor fi achitate acestea, nu putine fiind institutiile catre care SC "Avicola" SA are datorii

Pe rolul instantei comerciale a Tribunalului Constanta, la inceputul acestui an, a fost deschis un nou dosar pentru recuperarea de datorii, cele doua parti implicate in acest proces fiind reprezentate de catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului si SC "Avicola" SA. APAPS solicita solutionarea de catre instanta de judecata a problemelor intampinate de catre aceasta in recuperarea datoriilor pe care SC "Avicola" SA le inregistreaza fata de aceasta institutie. In ceea ce priveste suma revendicata, aceasta insumeaza aproximativ 4,1 miliarde lei. Din suma totala solicitata, 2,761 miliarde sunt reprezentate de rate restante conform conventiilor de restructurare incheiate intre FPS si SC "Avicola" SA intre anii 1993-1995, la care se adauga peste 1,3 miliarde lei, reprezentand penalitati calculate pentru plata cu intarziere a ratelor restante conform conventiilor incheiate mai sus, precum si conform unei alte conventii din anul 1996, modificata prin act aditional. Totodata, printr-o cerere precizatoare si completatoare, APAPS si-a majorat pretentiile cu suma de 920 milioane lei, reprezentand rata numarul trei cu termen scadent la data de 30 septembrie 2002 si penalitatea aferenta acesteia, care se ridica la peste 70 milioane lei. In urma unui calcul simplu, se poate usor constata ca suma solicitata ajunge pana la aproximativ cinci miliarde lei. In ceea priveste conventiile de restructurare, acestea au fost incheiate, conform APAPS, in temeiul prevederilor art.25 litera c si art.2 litera b din Legea nr. 58/1991, precum si a art.9 litera h din Regulamentul de organizare si functionare a FPS. Conform acestor conventii, banii acordati de catre APAPS erau destinati lucrarilor de investitii, in vederea restructurarii productiei si rentabilizarii fabricatiei, restituirea banilor urmand a se efectua in rate esalonate, in conformitate cu graficele de rambursare prevazute in actele aditionale incheiate la conventii. In ceea ce priveste desfasurarea procesului de recuperare a datoriilor, SC "Avicola" SA a solicitat instantei de judecata o noua expertiza contabila care sa stabileasca valoarea penalitatilor de intarziere, cerere care a fost considerata de catre Tribunal ca fiind pertinenta si concludenta. Totodata, mai trebuie mentionat ca in data de 27 august a anului trecut a solicitat reprezentantilor SC "Avicola" SA o intrevedere in speranta gasirii unei solutii de achitare a datoriilor.

SC "Avicola" se divizeaza

Referitor la crescatoria de pasari, trebuie amintit faptul ca aceasta se afla intr-un proces de divizare. Conform programului stabilit, in urma acestei divizari vor fi infiintate noi centre de profil distincte. In acest sens, activitatea de producere a nutreturilor va fi transferata societatii "Multivita" din Negru Voda. Totodata, serviciile de abatorizare, procesare, calibrare si de ambalare vor fi preluate de catre "Avicola Mangalia" S.A. Aceeasi "Avicola Mangalia" va mai prelua de la "Avicola" Constanta si activitatile de comercializare en gros si de realizare de produse din pui si carne de pui cu grad mare de valoare adaugata, la care se vor mai adauga si abatorul de pui din Mangalia, precum si fermele de pui din zona abatorului, respectiv fermele numerele 8, 10 si 11 Mangalia. La finalul acestei divizari masive, "Avicola" Constanta va mai ramane doar cu 16 ferme de crestere si reproductie a puilor, la care se mai adauga trei ferme de incubatie si un laborator. Aceasta divizare naste insa unele semne de intrebare referitoare la datoriile crescatoriei, stiut fiind faptul ca APAPS nu este singura institutie catre care SC "Avicola" SA are de achitat datorii. Una dintre acestea este Casa Judeteana de Pensii Constanta, catre care nivelul datoriilor este mult mai mare, de aproximativ 98 miliarde lei, suma reprezentata de contributia la fondul de somaj si de pensii a SC "Avicola" SA, suma in care sunt incluse si penalitatile. Pentru recuperarea acestei datorii, SC "Avicola" SA a fost somata la plata cu executare silita de catre Serviciul Juridic si Executare Silita din cadrul Casei Judetene de Pensii. Daca, in cazul contractelor pe care "Avicola" Constanta le are in derulare in prezent, acestea urmeaza a fi repartizate si ele catre societatile rezultate din divizare conform obiectului principal de activitate, ramane de urmarit ce cale vor lua datoriile inregistrate in prezent de catre unitate, in conditiile in care, dupa ce aceasta divizare va avea loc, actionarii actuali ai "Avicola" Constanta vor detine in continuare aceleasi proportii si la capitalul social al celor doua societati care urmeaza a fi infiintate. Privatizarea "Avicola" Constanta a avut loc in anul 1997, atunci cand societatile TEC Romania SRL si TEC Energetic Min SRL au cumparat de la fostul FPS un procent de 33% din actiunile societatii si 18% din capitalul social.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii