Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie se ascunde dupa sutana de arhiereu Patriarhul ia mana de pe arhiepiscop

ro

04 Sep, 2009 02:45 6755 Marime text

deschidere.jpgÎn timp ce ÎPS depune plângeri în care susţine că trebuie acordul Patriarhiei pentru cercetarea sa, reprezentanţii instituţiei susţin contrariul

Cu toate că, în urmă cu o săptămână, Arhiepiscopia Tomisului trâmbiţa că Înalt Preasfinţia Sa Teodosie „acceptă această cercetare cu demnitate şi, ştiindu-se nevinovat, are încredere în demersurile Justiţiei", înaltul prelat s-a răzgândit brusc. Arhiereul a depus la Parchetul General o plângere împotriva ordonanţei de începere a urmăririi penale împotriva sa. Patriarhia Română, însă, nu-i susţine varianta.

Unul dintre motivele invocate în susţinerea plângerii a fost acela că procurorii ar fi trebuit mai întâi să ceară acordul Patriarhiei Române în acest sens. Informaţia privind plângerea Înalt Preasfinţitului Teodosie a fost confirmată, ieri, de procurorul-şef Ramona Bulcu, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Totuşi, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei României, preotul Constantin Stoica, Arhiepiscopul Tomisului este cercetat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în calitate de decan, nu pentru presupuse nereguli statutare săvârşite ca ierarh, adică sacramentale, administrativ-bisericeşti, juridice sau contabile. Cu alte cuvinte, deşi ÎPS Teodosie a încercat să se ascundă în spatele calităţii sale, Patriarhia pare să-l fi „lăsat din braţe" pe slujitorul de la malul mării.

ips_teodosie_22.jpgSe ştia nevinovat

Nu în ultimul rând, acesta a precizat că, la şedinţele Sinodului Mitropolitan şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din luna iunie, au fost luate în discuţie, în legătură cu Arhiepiscopia Tomisului, probleme care au vizat disciplina clerului din această eparhie. Precizările şi explicaţiile oferite de Patriarhie par să echivaleze cu o dejucare a planurilor Înalt Preasfinţiei Sale Teodosie, care, la rândul său, pare să vrea să se agaţe de orice pentru a împiedica desfăşurarea urmăririi penale împotriva sa. În acest context, nu trebuie neglijat faptul că plângerea vine exact la o săptămână după comunicatul transmis de Arhiepiscopia Tomisului în care se arăta că „Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie, al Tomisului, indiferent de speculaţiile pe care mass-media şi le poate îngădui, în goana după senzaţional, în calitate de cetăţean al acestei ţări şi de slujitor al Bisericii Ortodoxe, acceptă această cercetare cu demnitate şi, ştiindu-se nevinovat, are încredere în demersurile Justiţiei române, pentru stabilirea adevărului". În acelaşi comunicat se amintea despre prezumţia de nevinovăţie, consfinţită de Codul de procedură penală. Este de menţionat faptul că, într-o emisiune televizată, transmisă pe 22 august, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că ar fi greşit mergând la Parchet pentru a fi audiat. S-ar părea că, imediat ce şi-a realizat aşa-zisa greşeală, ÎPS Teodosie a şi pus în practică din dările de seamă ale sfinţiei sale, dat fiind că nu s-a mai prezentat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie atunci când a fost citat pentru a lua cunoştinţă de noua calitate de învinuit, odată ce începuse urmărirea penală împotriva sa. Vinerea trecută, doar noul său avocat a dat ochii cu procurorii şi a cerut un termen pentru pregătirea apărării. Într-adevăr, acesta nu pare să fi stat degeaba între timp, ci a şi pus de-o plângere. Însă, din păcate pentru clientul său, Patriarhia Română nu pare să-i susţină varianta.

„Astea-s presupuneri"

Referitor la acuzaţiile de corupţie aduse, ÎPS Teodosie a declarat, cu o ocazie anterioară, că i s-ar fi părut normal să afle că este urmărit penal de la procurori, şi nu din presă, şi a catalogat acuzaţiile drept „presupuneri". Acesta a mai afirmat, atunci, că nu va merge la Parchet, peste două zile, când era citat, delegându-l doar pe avocatul său să meargă. Nici n-au trecut bine cele două zile, că ÎPS pare să se fi răzgândit şi nu l-a lăsat nici pe avocat să vadă despre ce acuzaţii şi acte este vorba. De asemenea, înaltul prelat pare să se fi răzgândit şi cu privire la faptul că s-ar supune „cu demnitate" demersurilor justiţiei şi ar accepta cercetarea, „ştiindu-se nevinovat", din moment ce a făcut o plângere menită să perturbe buna desfăşurare a anchetei. În acest context, dat fiind comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului, cetăţenii, dar mai ales enoriaşii, s-ar putea întreba dacă nu cumva, brusc, Înalt Preasfinţia Sa nu se mai ştie nevinovat. Sau n-o mai avea încredere în demersurile Justiţiei. Indiferent de răspuns, cert este că, ieri, ÎPS Teodosie a primit o lovitură prin refuzul mai mult sau mai puţin explicit al Patriarhiei Române de a-i susţine cauza.

{mos_ri:IPS Teodosie}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • simonica 23 May, 2014 15:24 Ce aveti fratilor cu omul? Adevarul e ca trebuie sapunit si dumnealui din cand in cand :) dar totusi... e capul bisericii in orasul noastru . Am impresia ca toti cei ce ati comentat sunteti membrii ai altor culte... m_Am inselat eu?
  • O enoriasa 06 Sep, 2009 23:24 DE ce nu ne lasa sa intram si noi in direct la Tv Neptun sa ne exprimam parerea in legatura cu FENOMENUL TEODOSIE care ca smintit toata Constanta. A fost betivul de BIchir si-i lua apararea spunind ca-l ia pe Teodosioe la Bucuresti.Ce sa faca cu el,sa-l puna paznic la oi sau ce altceva. Toti care ies pe posturi Tv sa-l apere ii fac mai mult rau lui TEODOSIE ceea ce ii si trebuie. SA NU MAI FIE LACOM .
  • Carmen enoriasa 06 Sep, 2009 23:14 Cu cata nerusinare acest behait,impostor si INCULPAT,randuieste in biserici,cere preotilor sa-i mobilizeze pe enoriasai sa posteasca ,sa se roage ca el sa nu fie luat la inchisoare.Nene esti vinovat,plateste. Patriarhia a luat mina de pe el spunind ca nu e urmatit penal ca arhiereu ci ca decan,asta inseamna ca zilele luyi Teodosie libere sunt numarate.Cheama toate matracucele la TV NEPTUN sa-i ia aparare.Chiar ne crede prosti omul asta.NU-SI DA SEAMA CA NOI SIMTIM CA TOTUL ESTE REGIZAT LA PARINTELE DINCU LA EMISIUNE. PARINTE POTOLITI-VA CU APARAREA CA MIROASE.NICI UN PREOT NU-L MAI SUPORTA,CHIAR SI DUMNEATA.
  • Ana 06 Sep, 2009 23:03 La PUSCARIE cu tine nenorocitule!Ai furat toata Eparhia Tomisului si acum ceri preotilor sa posteasca pentru tine ca sa scapi de justitie.Nu ti se pare ca indraznesti cam mult pentru ce ai facut?Viitorul tau nu e la Tomis ci la PUSCARIE.
  • Gabriel Mascas 05 Sep, 2009 21:23 Conform Constitutiei Romaniei orice cetatean are drepturi si indatoriri ! Biserica la rindul ei este o institutie care trebuie sa se supuna legilor ,si mai ales slujitorii ei,act stipulat chiar in Regulamentul de procedura al BOR. Trimbitata lozinca a clerului superior este o lozinca machiavelica ,prin care impostorii sinodului BOR in frunte cu daniel primesc salarii absolut necuvenite,necanonice cu votul de saracie calugaresc si se preteaza la abuzuri impotriva clerului regular -Preotii.Temerea Statului Roman ca lovind in ierarhie (aplicind legile)strica relatiile cu Biserica (care este de fapt Poporul Roman)este o atitudine lasa si duplicitara dovedind nulitatea unui stat de drept. Tocmai datorita remuneratiilor de la buget pentru ierarhi legile trebuie sa functioneze absolut in ceea ce ii priveste. Cum explica Statul Roman indemnizatia lipsita de orice argument in valoare de 11000 lei noi acordata patriarhului si membrilor sinodului BOR fara ca acestia sa presteze vreo munca in aparatul de stat??? Din moment ce in Romania o femeie ajunge sa ceara gratierea Presedintelui pt simplul motiv ca a mutat niste tarusi pusi abuziv pe terenul proprietate nu vad de ce un individ care se foloseste de cortina Bisericii ar fi exonerat de aplicarea LEGII??? Si nu este un caz singular !!! Colaborarea su securitatea in regim de politie politica ar fi trebuie sa determine sinodul BOR la masuri drastice! Stiti de ce nu o face??? Pentru ca aceasta breasla nu are nimic in comun cu POPORUL ROMAN decit manipularea ,extorcarea de bani si minciuna ,sustinute de Statul Roman prin aceste indemnizatii ,ca un credit pentru faradelegi.
  • un enorias !... 05 Sep, 2009 12:44 Cam tarziu a "reactionat" conducerea B.O.R. vis-a-vis de I.P.S. Teodosie care, a "patat" imaginea bisericii.Un hot, un spagar, un afacerist veros,acest teodosie care, a fost pus in functie de ex-premierul Nastase, cu scopul ascuns de accedere la functia suprema de conducere din B.O.R.Uite ca, jocurile nu au iesit asa cum, se asteptau ei. Cred ca, enoriasii din Constanta se vor bucura enorm daca, el va fi "ascuns" in inchisoare, catva ani buni de zile, pentru faptele comise.
  • ortodox 04 Sep, 2009 14:45 mai o sa aduca el,in particular,plecand urechea la tot felul de ulisi si de sirene, lumina de pasti,nesocotind comanda unica din bor?
  • tdc 04 Sep, 2009 14:44 da Doamne si-l ia pe javra asta si pe ai lui de pe capul nostru.
  • arhidesign srl 04 Sep, 2009 14:03 A impus, nemernicul, post si rugaciune in eparhie pentru izbavirea lui de justitie. Ce tupeu moldovenesco-porcesc!!! A furat, sa stea dupa gratii, unde-i este locul, sa nu mai expuna biserca la atata oprobiu. Niciodata nu s-a pomenit un asemenea impostor si escroc in sarmana biserica. Asta este trimis sa destabilizeze biserica. El nu crede in Dumnezeu. Dumnezeul lui este bnul. Sa ne rugam, cu toti, lui Dumnezeu ca sa ne scape de el. Asteptam ca justitia sa se pronunte cat mai repede, fara sa fie partizana cu acest microb deosebit de periculos, care trebuie sa dea socoteala pentru toate faptele penale savarsite in mod constient.
  • MISA 04 Sep, 2009 11:31 Ceea ce Patriarhul Teoctist a reusit cu multa intelepciune si blandete: sa mentina Biserica Ortodoxa unita, Patriarhul franc-mason Daniel spulbera intr-o clipita: aduce vrajba si deci schisma in Sf. Sinnod, intre preoti si credinciosi. Exact ceea ce propovaduia Hristos - dragostea intre oameni, lipseste cu desavarsire Patriarhului Daniel.
  • lili 04 Sep, 2009 06:06 NERUSINATUL BEHAITUL, AROGANTUL , AVARUL SI LACOMUL CE A FACUT EL PENTRU ENORIASI?CU CE-A AJUTAT CORDITUL ASTA SARACII?HUOOOOO IUDO DISPARI DIAVOLE DIN VIETILE NOASTRE
  • dany 04 Sep, 2009 02:25 sa nu-l mai tina masonii in brate pe tomitan ca se fac si ei de ras..oricum tot orasul nu-l inghite cat de acru este si cum tine slujba nu are har..!