Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:06 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie „Cimitirul nu are legatura cu Arhiepiscopia"

ro

14 Nov, 2009 00:19 4758 Marime text

deshidere.jpg„Profanare şi barbarie" în Cimitirul Ortodox Cernavodă

Preotul Gabriel Mascaş, care a slujit la biserica din Cimitirul Ortodox Cernavodă, este de părere că preotul Demir are un interes direct faţă de casa mortuară. Primarul oraşului s-a dezvinovăţit în faţa acuzaţiilor de profanare aduse de unii locuitori primăriei şi, implicit, domniei sale. Mariana Mircea a aflat de la ziarişti despre faptul că nu este vorba despre o extindere a capelei existente, ci despre o construcţie nouă, independentă

Morţii nu mai au linişte în cimitir. În ediţia de ieri, relatam faptul că la Cernavodă s-au deshumat oseminte umane cu excavatorul, pentru eliberarea unui teren în vederea construirii unei case mortuare.

Administraţia locală din Cernavodă a luat, în această toamnă, decizia construirii unei capele mortuare, în incinta Cimitirului Ortodox, lângă Biserica Sfinţii Chiril şi Nicolae. A fost organizată o licitaţie, contractul de lucrări fiind atribuit, pe data de 29 octombrie, societăţii AD Power SRL, al cărei unic asociat şi administrator este Adrian Iofcea. Firma constructoare a demarat lucrările de excavare a malului cimitirului, pentru că edificiul urma să fie alipit de acest mal, care trebuia adâncit, pentru ca această capelă mortuară să fie pe acelaşi aliniament cu biserica şi cu o altă anexă a bisericii. Imediat după demararea lucrărilor, constructorul a dat, în timpul excavărilor, peste sicriele celor îngropaţi acolo. Ne-am deplasat la faţa locului, la sesizarea unor cititori din Cernavodă, care ne-au transmis că Primăria Cernavodă ar fi profanat morminte pentru construirea capelei mortuare. O imagine macabră, zugrăvită în cuvinte, însă nu mai macabră decât ceea ce ne-a fost dat să vedem deplasându-ne la faţa locului, la Cimitirul Ortodox din Cernavodă.

În mal, hăurile rămase în lutul galben, după smulgerea sicrielor, rânjesc acum sfidătoare cu „dinţi" de coşciug rupt. Dintr-o altă groapă atârnă, sinistru, o bucată din ceea ce a fost aşternutul pe care a fost aşezat spre odihnă (ce ironic!) mortul. Cârpa neputrezită, din material sintetic, flutura, neodihnită, în bătaia vântului. Adrian Iofcea, patronul firmei constructoare, a precizat că imediat după descoperirea macabră a suspendat temporar lucrările şi a anunţat, în scris, Primăria Cernavodă. Autoritatea locală a răspuns, potrivit lui Iofcea, să preia osemintele şi să le depună în osuarul cimitirului, după care să continue lucrările. Oasele au fost puse în pungi de hârtie şi, se pare, Primăria nu a avut nimic împotriva „împachetării" morţilor. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza mai multe imagini surprinse la faţa locului.

A intrat pe fir Poliţia

În legătură cu deshumarea din Cimitirul Ortodox a fost sesizat şi comandatul Poliţiei Cernavodă, comisarul Nicolae Emilian, care a trimis la faţa locului o echipă de poliţişti, coordonată de comisarul Costel Baciu. S-au efectuat măsurătorile amplasamentului şi s-au făcut şi poze. Costel Baciu ne-a declarat că se vor face cercetări pentru a se vedea dacă există într-adevăr elementele constitutive ale infracţiunii de profanare. „Deocamdată nu putem să ne pronunţăm", a afirmat Baciu.

colaj.jpgPreotul Mascaş: „Profanare şi barbarie"

Despre această situaţie strigătoare la cer, din cimitirul cernăvodean, unde morţii sunt smulşi din morminte cu excavatorul, pentru a se face pe plac preoţilor prin construirea unei capele mortuare, i-am solicitat o opinie şi preotului Gabriel Mascaş, care a slujit ani de-a rândul în Cernavodă şi care de câţiva ani se află în Canada. „Este regretabil ce se întâmplă la Cernavodă. Profanare şi barbarie! Atunci când am început construcţia la capela din Cimitir, opinia publică împreună cu preoţii m-au acuzat că profanez mormintele, datorită construcţiei. Azi, opinia publicătace!??? De ce oare, Părinte Demir!!??", spune Gabriel Mascaş, în răspunsul său, trimis prin e-mail. Potrivit părintelui Mascaş, în momentul deshumării mormintelor pentru construcţia bisericii, s-a procedat cu totul altfel faţă de rămăşiţele pământeşti ale oamenilor înmormântaţi în acel perimetru. S-a săvârşit, aşa cum este creştinesc, un ceremonial funerar pentru sufletele celor deshumaţi. „Menţionez că atunci mormintele au fost deshumate, cele peste şapte ani, cu acordul familiilor, unele chiar din ţară, iar din groapa comună a deţinuţilor de la Canal s-au recuperat osemintele, s-au slujit şi s-au depozitat în osuarul cimitirului", precizează părintele Mascaş.

„Preotul Demir are un interes clar"

„Vreau să spun că iniţial s-a dorit construirea unei capele mortuare, apoi la îndrumarea ÎPS Lucian, am majorat proiectul cu «Proiect» Bucureşti rezultând o bisericuţă, remajorată ulterior de Pr. Demir Ştefan", mai spune părintele Mascaş. „Interesul dumnealui vis a vis de casa mortuară este clar: majoritatea înmormântărilor le va oficia domnia sa, plus vânzarea de lumânări şi taxe. Aşa că nu mai contează nişte cadavre deshumate cu buldozerul ale celor de la fostul Azil de bătrâni şi bolnavi mintal, pe care numai eu i-am împărtăşit şi înmormântat, pentru că toţi preoţii refuzau să oficieze acolo. Îmi aduc aminte cu multă nostalgie de acei oameni vitregiţi de soartă care mă înconjurau şi mă însoţeau la cimitir când înmormântam pe unul de-al lor, cât şi de personalul sanitar de excepţie care deservea azilul. Aceeaşi situaţie a fost şi la Spitalul de boli terminale ale copiilor Sf. Laurenţiu, unde numai eu împărtăşeam acei copii, preoţii refuzând să calce pe acolo!", mai adaugă părintele Mascaş.

„Acolo se află şi o groapă comună a deţinuţilor de la Canal"

Pr. Gabriel Mascaş a reacţionat la imaginile publicate în ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa. „Am văzut imaginile prezentate în ediţia de azi! (n.r. ieri). Vreau să menţionez că în acel loc, unde s-a demarat fundaţia casei mortuare, nu sunt îngropaţi numai cei de la fostul azil! Acolo se află şi o groapă comună a deţinuţilor politici de la Canal, masacraţi de Fiara roşie şi îngropaţi la marginea Cernavodei - nu se cunoaşte locul precis în cimitir.
Când am efectuat lucrările la capelă (n.r. actuala Biserică Sfinţii Chiril şi Nicolae, din imagini) am găsit oseminte şi zeghea acestor deţinuţi chiar la extremitatea nord-estică a capelei. Osemintele au fost slujite şi depozitate în saci de pânză albă, conform obiceiului, în osuar. Nu ar fi rău ca şi Asociaţia Deţinuţilor politici să cunoască situaţia actuală".

Primăriţa dă vina pe preot şi pe subalterni

În legătură cu această situaţie am contactat-o telefonic şi pe primăriţa Mariana Mircea, care s-a dezvinovăţit de acuzaţiile ce i se aduc, spunând că nu are cum să fie la curent cu toate. Primarul din Cernavodă s-a arătat stupefiat de cele relatate de noi, afirmând că nu a fost la locul în care se construieşte casa mortuară. Auzind de acuzaţiile grave pe care unii locuitori le aduc primăriei şi, implicit, domniei-sale, de profanare a mormintelor, primarul Mariana Mircea a încercat să se delimiteze de cele întâmplate în cimitir, vrând să acrediteze ideea că vinovaţi sunt alţii: preotul Demir, eventual cineva din echipa sa.

„Mariana Mircea: «Odios!»"

Totuşi, auzind de modul în care s-au derulat lucrurile în ceea ce priveşte deshumarea din Cimitirul Ortodox, Mariana Mircea a calificat acest fapt drept „odios". „E în neregulă faptul că preotul a fost acolo şi n-a reacţionat în niciun fel. (...) Preotul nu e din echipa mea (n.r. angajat al primăriei)", a afirmat Mariana Mircea. Întrebată de ce şeful de şantier al casei mortuare nu a informat-o cu privire la modul în care s-a efectuat deshumarea, Mariana Mircea a spus că va face o anchetă internă şi chiar va sesiza şi Comisia de disciplină. Primarul a aflat de la noi, cu surprindere, despre faptul că AD Power a sesizat în scris despre găsirea unor oseminte. Mariana Mircea a afirmat că Bebe Mihalcea (n.r. Emil Mihalcea) nu i-a adus la cunoştinţă existenţa unei astfel de adrese. De asemenea, primarul a încercat să inducă şi ideea că lucrările s-au desfăşurat conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea cimitirului, care, în opinia sa, nu prea ţine cont de ceea ce este moral. La afirmaţia noastră conform căreia acest Regulament este aprobat de către Consiliul Local, din care şi domnia-sa a făcut parte, şi nu de către altcineva, Mariana Mircea a afirmat că nu ai cum să repari astfel de lucruri decât atunci când te loveşti de astfel de situaţii. Primarul din Cernavodă ne-a declarat că rezultatele anchetei administrative ar putea fi făcute publice chiar astăzi. Potrivit Marianei Mircea, au fost chemaţi de către Comisia de disciplină Emil Mihalcea, Neculai Guţu şi preotul Ştefan Demir. Ea nu a exclus posibilitatea ca dintre cei vinovaţi să fie daţi şi afară. Surse din Cernavodă ne-au declarat că este foarte posibil ca cel sacrificat în acest scandal să fie administratorul cimitirului, care, în fond, nu avea atribuţii legate de desfăşurarea lucrărilor la casa mortuară. Am întrebat-o în legătură cu acest aspect şi pe primăriţa Mariana Mircea, care nu a răspuns foarte clar, declarând că rezultatele anchetei administrative ne vor fi făcute cunoscute printr-o adresă scrisă.

Preotul Demir întreba, la două zile, când începe construcţia

L-am contactat telefonic şi pe preotul Demir, pentru a-l întreba de ce nu a „reacţionat", aşa cum a afirmat şi Mariana Mircea, în momentul găsirii osemintelor şi de ce nu a efectuat un serviciu religios în momentul deshumării. „Nu am nicio legătură cu lucrarea asta. Scurt şi punct", ne-a declarat preotul Demir, închizându-ne telefonul în nas. Trebuie să precizăm că preotul Demir a fost, se pare, cel mai interesat de construirea acestei case mortuare, după cum de altfel a opinat şi părintele Mascaş, întrucât şi consultantul tehnic Emil Mihalcea, şeful de şantier, ne-a declarat că părintele Demir venea la primărie, la două zile, să se intereseze când anume se va demara construcţia.

Teodosie a evitat să răspundă

Mai precizăm că am contactat telefonic şi Ministerul Cultelor, în legătură cu acest caz. Bogdan Moroiu, consilier în cadrul ministerului de resort, ne-a declarat că pentru o astfel de construcţie, la găsirea de oseminte, nu era nevoie de avizul ministerului. „Conform Legii Cultelor, cultul este autonom", a explicat el şi ne-a îndrumat către conducerea Arhiepiscopiei Tomisului. Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, s-a arătat foarte surprins de faptul că i-am cerut părerea, declarându-ne că situaţia de la Cernavodă nu are legătură cu Arhiepiscopia. La insistenţele noastre a afirmat că, totuşi, se va interesa, spunându-ne să revenim cu un telefon. Aşa am şi făcut. Arhiepiscopul Tomisului nu a mai catadicsit să răspundă la telefon. Ne-a sunat ulterior, pe numărul de pe care fusese apelat şi, aflând cine îl căuta, ne-a recomandat să întrebăm tot ce avem de întrebat printr-o adresă scrisă.

Aşadar, pe clericul Teodosie îl interesează doar instalarea preoţilor în judeţ, nu şi modul în care ei se achită de îndatoririle care vin o dată cu funcţia, şi de cele creştineşti. Până la urmă, preotul Demir, care însă nu este singurul ce a închis ochii la o deshumare cu excavatorul, este cel care slujeşte în biserica lângă care morţii au fost smulşi din mormânt. Părintele Demir avea timp să meargă la două zile la primărie, să întrebe când i se construieşte capela, însă n-a avut timp să le spună un „Tatăl nostru" amărâţilor de la azil.

Primarul nu ştie ce construieşte primăria

Trebuie precizat că edificiul noii case mortuare din Cimitirul Ortodox se construieşte lângă o altă clădire, cu însemne bisericeşti, despre care am spus mai sus, că este folosită pe post de magazie. Mariana Mircea a aflat tot de la noi că lucrarea demarată de către primărie nu este o extindere a capelei existente şi o clădire independentă. „Am crezut că este o extindere. Că noua construcţie este alipită de cea care era", a spus ea, şi s-a mirat să afle că cele două clădiri, cea existentă şi viitoarea, sunt despărţite chiar printr-un trotuar. O întrebare retorică de final: Mariana Mircea chiar este primarul oraşului Cernavodă?

Comandantul Poliţiei Cernavodă, Nicolae Emilian, ne-a declarat că s-a întocmit un dosar de cercetare penală, cazul fiind acum şi în atenţia procurorilor.

{mos_ri:Mariana Mircea,Neculai Guţu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 18 Jan, 2011 20:37 MASCAS NU ESTE PREOT
  • fara minte 16 Dec, 2009 17:26 cum se poate ca un absolvent se studii superioare de 3 ani sa se numeasca ARHITECT SEF? Nici macar acei absolventi de facultate - conductor arhitect- care stiu ce inseamna ARHITECTURA- nu se pot numi ARHITECTI Hai sa nu mai promovam analfabetismul, snobismul, fustele scurte, picioare lungi si minte scurta
  • licuriciul 15 Nov, 2009 14:48 acel personal angajat in ultimul an(cu exceptia domnului Mihalcea care este un domn)la primarie face parte din lotul disponibilizatilor de la centrala nucleara.Ciudat, ca acolo doar fluturau niste hartii si se fataiau, atata tot.Cum au ajuns in primaria numai primarita stie.
  • ENORIASUL 15 Nov, 2009 12:49 Ce putem sa mai spunem, despre aceasta luare "de pozitie" a I.P.S. Teodosie-spagarul(cel care ia MITA de peste tot) care, obladuieste de fapt, aceste "afaceri" ale bisericii? Acest inalt ierarh, numit ilegal de ex-premierul A. NASTASE, cu scopul ascuns de a-l inlocui, pe ex-PreaFERICITUL TEOCTIST, atunci cand, acesta din urma, se va duce la cele vesnice. Bineinteles ca, Teodosie, odata ajuns pe scaunul lui TEOCTIST, urma sa subordoneze B.O.R., partidului-stat, PSD.Din fericire lucrurile nu s-au intamplat, asa cum erau "organizate" de cei doi.NO COMMENTS!...
  • kia 14 Nov, 2009 00:57 unde este oare respectul? acei oameni au platit cu viata lor....de ce Doamne nu ne respectam nici macar mortii? de ce astfel de fiinte fac asa ceva? pentru bani se mertita oare? sa i dati afara pe toti doamna primar sa taiati in carne vie pentru un astfel de sacrilegiu in frunte cu dirigintele de santier apoi asta care este sefa arhitect ca nu s a uitat macar pe proiect si toti sa curatati tot...sa o FACETI PENTRU ACEI OAMENI CARE AU AVUT POVESTILE LOR VIATA LOR..poate printre ei au fost niste parinti de nota 1 milion poate prieteni adevarti poate doctori orice nu meritau asa ceva....
  • hmm 14 Nov, 2009 00:39 asa si arhitecta sef care a dat accept GIORGIANA COTIGI afaraaaaaaaaaaa ca nu e buna de nimic doamna primar ati luat in echipa tineri , ceea ce este de admirat, insa experienta ?