Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:48 29 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sume uriașe. Despăgubiri la Mihail Kogălniceanu. Exproprieri pentru baza aeriană. Lista completă (document)

ro

23 Jan, 2020 00:00 14931 Marime text

În Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 39, din data de 21 ianuarie 2020, a fost publicată Hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”.


Cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă lista completă a persoanelor fizice şi juridice care vor fi afectate de exproprierea pentru lucrările la Baza Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu.


Acestea se află pe raza Unităţilor Administrativ Teritoriale Mihail Kogălniceanu şi Lumina, fiind vorba despre un număr total de 1.395 de decizii de expropriere, cele mai multe fiind la Mihail Kogălniceanu - în proporţie de peste 90%.
Ca o cifră totală, vorbim de o suprafaţă de 23.971.001 mp expropriaţi, teren extravilan şi intravilan, iar suma totală despăgubită este de 110.019.998,41 lei.


Cea mai mare suprafaţă expropriată de teren aparţine Primăriei Mihail Kogălniceanu, având un total de 447.699 mp. Cea mai mare sumă despăgubită este alocată către Doina Papari, pentru un teren intravilan de 93.016 mp. Suma se ridică la 1.762.950,85 lei.


În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza tabelul complet al proprietarilor expropriaţi şi ce sumă primeşte fiecare persoană în parte. Conform proiectului, având în vedere importanţa militară a forţelor aeriene, derivată din caracterul acţiunilor flexibil şi rapid, pe areale extinse şi în orice condiţii meteorologice, se impune realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi, precum şi integrarea şi dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive.


Mai departe, tot potrivit proiectului, „în prezent, la Baza Aeriană 54 Mihail Kogălniceanu se remarcă următoarele deficienţe: capacităţile de depozitare a combustibilului turboreactor în rezervoarele fixe existente pe aerodrom asigură la limită cantităţile necesare operării aeronavelor aflate în dotarea unităţii“.


În prezent, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu operează zborurile pe aeroportul civil, care se află într-o stare avansată de degradare şi care nu corespunde cerinţelor de utilizare pentru un aeroport militar. Platforma existentă destinată staţionării navelor grele este subdimensionată, neasigurând spaţiile de siguranţă necesare, iar calea de rulaj ce leagă pista de decolare-aterizare de această platformă nu permite rulajul aeronavelor grele în cazul încărcării acestora la capacitate maximă. Aerodromul nu dispune de locuri speciale amenajate şi utilate destinate verificării la sol a motoarelor. De asemenea, aerodromul nu dispune de spaţii destinate adăpostirii aeronavelor, mijloacelor de aerodrom şi de deservire.


„Aerodromul dispune de facilităţi destinate structurilor de tip escadrilă la nivel minimal, respectiv de spaţii administrative sau facilităţi necesare executării lucrărilor de întreţinere şi a celor de mentenanţă de nivel operaţional la aeronavele şi mijloacele aflate în dotarea escadrilelor. Facilităţile destinate executării lucrărilor de mentenanţă de nivel intermediar şi complex la aeronavele, mijloacele de aerodrom şi de deservire ale acestora sunt subdimensionate şi nu asigură spaţiile necesare desfăşurării întregului flux tehnologic pentru toate aeronavele aflate în dotare.


Amplasamentul nu dispune de facilităţi destinate lucrărilor de pregătire, formare, calibrare şi verificare. Amplasamentul dispune de facilităţi minimale necesare depozitării şi păstrării în condiţii de siguranţă a diferitelor materiale dispuse în zona administrativă a cazărmii. Actualele depozite aflându-se într-un stadiu avansat de degradare şi pentru care se impune realizarea lucrărilor de renovare“, conform proiectului.


Tot potrivit MApN, gama de misiuni este încredinţată în prezent unităţii, respectiv executarea serviciului de Poliţie aeriană şi Căutare Salvare, precum şi utilizarea frecventă a facilităţilor existente în operaţiuni de îmbarcare/debarcare trupe şi materiale necesare teatrelor de operaţii impun cu necesitate dezvoltarea infrastructurii existente în vederea asigurării condiţiilor minimale pentru desfăşurarea în siguranţă a acelor misiuni.


„Investiţia este oportună având în vedere că în zonă nu mai există alte capacităţi de profil cu acelaşi obiect de activitate şi aceleaşi dimensiuni cu infrastructură minimală existentă şi adaptabilă. Perspectiva dotării forţelor aeriene cu alte tipuri de aeronave, precum şi diversificarea gamei de misiuni şi exerciţii naţionale sau cu participare internaţională ce urmează a se executa pe şi de pe această locaţie, presupune regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în prezent în zona Mihail Kogălniceanu şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător“, potrivit datelor oficiale postate pe site-ul MApN.


Investiţia presupune realizarea noii infrastructuri şi a unor construcţii noi (în general hangare şi ateliere, clădiri administrative şi clădiri cu funcţiuni complementare) - care să permită funcţionarea în condiţii optime a zonei operaţionale noi, precum şi integrarea şi dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forţele aeriene naţionale şi partenerii strategici.


Proiectul de investiţie propus în cazarma 888 Mihail Kogălniceanu este grupat în mai multe obiective generale, dispuse în funcţie de destinaţia şi interoperabilitatea dintre ele astfel: Zona operaţională şi zona de staţionare aeronave şi mentenanţă aviaţie, Zona RSOM, Zona elicoptere, Zona sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, Zona Cargo, Zona depozite, Zona parc cu tehnică militară, Zona depozit carburanţi - lubrifianţi, Zona socială şi administrativă, Zona de instruire forţe terestre, Branşamente, racorduri şi reţele exterioare, Zona simulator de zbor, Zona Crash and Fire Station, Zona tranzit terestru, Voce-date, Baliaj şi sisteme de radionavigaţie, Protecţia Forţei, SISOM, Tempest, Zona tranzit logistic, Zona Hot Cargo.


Proiectul de investiţie imobiliară va cuprinde: lucrări de construire clădiri şi construcţii cu instalaţii aferente, amenajări militare cu rol de protecţie, împrejurimi, drumuri şi platforme, devieri reţele existente şi proiectare de noi reţele de apă, canalizare, termice, gaz etc.; refacere şi redimensionare de branşamente după caz, redimensionare de post de reglare-măsurare gaze.


Investiţia include costurile aferente achiziţiei de terenuri în domeniul privat, pentru implementarea proiectului de investiţie imobiliară fiind necesară extinderea suprafeţei cazărmilor 888, 1288, 3494, 2354, necesară dezvoltării propuse.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii