Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ștefan cel Mare, proiect la cheie, cu multe probleme în teren! Tronsonul cuprins între IG Duca și Ștefan Mihăileanu va fi betonat (GALERIE FOTO +VIDEO)

ro

28 Jul, 2022 00:00 7114 Marime text

  • Ștefan cel Mare, cel mai controversat proiect de reabilitare derulat de Primăria Constanța
  • Un proiect cu multe probleme, așa cum recunoscut de altfel și primarul Vergil Chițac
  • Lucrările începute pe o vreme ploiasă, de toamnă și mai târziu continuate sau sistate pe durata iernii, au dus la transformarea locului într-o scenă „de război“
  • Abia la sfârșitul lunii mai s-a turnat betonul pe primul segmentul cuprins între strada Atelierelor și strada I.G. Duca
  • Pe tronsonul I.G.Duca - Ștefan Mihăileanu au fost efectuate lucrări de terasamente iar de joi, 28 iulie începe turnarea betonului
  • După finalizarea celor patru tronsoane, urmează stratul de nisip și montarea pavelelor de granit
 

Prin prisma disconfortului creat locuitorilor dar și comercianților,  strada Ștefan cel Mare rămâne cel mai controversat proiect de reabilitare derulat de Primăria Constanța.

Un proiect cu multe probleme, așa cum de altfel a recunoscut și primarul Vergil Chițac.

Lucrările începute pe o vreme ploiasă, de toamnă și mai târziu continuate sau sistate pe durata iernii, au dus la transformarea locului într-o scenă „de război“, ducându-ne cu gândul la aspectul tranșeelor.



Perioadele în care s-a lucrat pe artera centrală a orașului au oscilat, astfel încât abia la sfârșitul lunii mai s-a turnat betonul pe primul segmentul cuprins între strada Atelierelor și strada I.G. Duca.

După câteva săptămâni însă de la această operațiune, sunt deja porțiuni unde betonul ca după război.



Nici toate bordurile amplasate nu arată mai bine. Însă, Primăria dă asigurări că problemele vor fi remediate în perioada următoare.
 
Potrivit municipalității, în acest moment lucrările se derulează conform graficului de execuţie asumat de către constructor, având în vedere că termenul de finalizare este 30 iunie 2023.



Zilele trecute pe segmentul cuprins între străzile I.G.Duca - Ștefan Mihăileanu au fost efectuate lucrări de terasamente iar de joi, 28 iulie începe turnarea betonului și pe această porțiune din Ștefan cel Mare.



După finalizarea celor patru tronsoane, urmează stratul de nisip și montarea pavelelor de granit, potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța.


 
Proiectul nu va fi schimbat, însă jungla urbană a lui Făgădău devine în administrația Chițac o esplanadă!

Pe 6 aprilie 2020, fosta administrație locală condusă de Decebal Făgădău semna contractul pentru reabilitarea zonei centrale a Constanței, strada Ștefan cel Mare și zona adiacentă. Proiectul  - Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța, are o valoare de 89.854.757,70 lei (fonduri europene 98% și bugetul local 2%).

Proiectul semnat viza:

- reabilitarea/extinderea zonei pietonale
- marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități
- fântâni arteziene
- spații verzi
- mobilier urban inteligent (bănci, spații de ședere, cișmele) cu WI-FI gratuit
- rasteluri pentru biciclete
- iluminat public inteligent
- sistem de informare modern
- sistem de supraveghere video

Pe Bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân (tronson bd. Mamaia - bd. Ferdinand):

- banda unică de transport public
- marcaje speciale pentru persoane cu dizabilități
- pistă pentru biciclete
- reabilitare trotuare
- semnalizarea verticală și orizontală
- 12 stații de autobuz moderne
- iluminat public pentru carosabil, trotuare și piste de biciclete și iluminat inteligent pentru trecerile de pietoni.

Pe străzile Mihai Viteazu, I.Gh.Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoala din 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter:

- reabilitare/extindere trasee pietonale
- semnalizarea verticală și orizontală
- iluminat public modern și intelligent.
 
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 -2020, Axa prioritară 4 și avea termen de execuție 18 luni.


 Ștefan cel Mare  -  Jungla urbană a administrației Făgădau/Facebook


Pe 09.06.2021, actuala administrație condusă de Vergil Chițac semna contractul de execuție a lucrărilor aferente proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”.

„Prin semnarea acestui contract am reușit să materializăm un proiect de mult anunțat care stagna la stadiu de promisiune. În curând, odată cu începerea lucrărilor, acest proiect va căpăta formă, iar oamenii vor putea vedea cum revine la viață vechea arteră comercială a Constanței, care a decăzut în ultimii 20 de ani din cauza deciziilor greșite luate de administrațiile anterioare.”, a declarat la momentul semnării Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

În martie 2022, Chițac recunoștea într-o postare pe Facebook, că a preluat de la fosta administrația proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare. În același timp, edilul afirma că : „Ștefan cel Mare descrie cel mai bine modul în care a fost administrat acest oraș în ultimii zeci de ani. Din fericire, de 1 an și jumătate la Primăria Constanța s-a instalat o nouă echipă, care își face treaba așa cum trebuie și care este preocupată ca lucrările să fie executate corect, profesionist și logic, chiar dacă de multe ori aceasta nu este cea mai populistă dintre abordări".


Ce ar trebui să vedem pe Ștefan cel Mare în iunie 2023?

Proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane durabile prevede reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066 mp) și crearea de zone cu spațiu partajat (3.029 mp).


iulie 2022 - tronsonul cuprins între străzile Atelierelor și I.G.Duca


Potrivit proiectului, esplanada de pe strada Ștefan cel Mare va fi îmbogățită cu peste 5.000 mp de spațiu verde.

Se vor amplasa fântâni arteziene și se va amenaja mobilier urban inteligent prevăzut cu bănci, spații de ședere, rasteluri de biciclete și cișmele, se vor monta sisteme de informare cu mesaje variabile și va fi instalat un sistem de supraveghere video.

Lucrările includ modernizarea rețelei de iluminat public și reabilitarea pasajului pietonal. Infrastructura de semnalizare rutieră din zona centrală o orașului va fi adaptată la nevoile persoanelor cu dizabilități și cu mobilitate redusă.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de promovarea mobilității urbane durabile prin regenerarea urbană a zonei centrale printr-o serie de măsuri care să conducă la creșterea accesibilitătii și mobilității pietonale din această zonă a municipiului.

Prin acest proiect se urmărește creșterea cotei modale a deplasărilor pietonale și cu bicicleta și se încurajează utilizarea mijloacelor de transport în comun.

Foto/video: Nicușor Bușurică

Citește și:

Contract de aproape 90 de milioane lei Primarul Constanței a semnat contractul pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare. Cum va arăta (galerie foto)

Constănțeanul supărat. De ce întârzie lucrările pe Ștefan cel Mare? Pentru că suntem balcanici și ne place să dăm vina pe greaua moștenire

FOTOREPORTAJ Retrospectiva lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare. Tranșee, accidente, promisiuni și scuze (GALERIE FOTO)


Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii