Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:09 06 07 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

FOTOREPORTAJ Retrospectiva lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare. Tranșee, accidente, promisiuni și scuze (GALERIE FOTO)

ro

13 Jun, 2022 13:50 2302 Marime text
  • Strada Ștefan cel Mare din Constanța este un adevărat șantier de aproape nouă luni.

De aproape nouă luni lucrările de pe strada Ștefan cel Mare tot „continuă“, constănțenii așteptând cu nerăbdare rezultatul final. Celebrele „tranșee“ au stârnit revolta locuitorilor, exasperați de maldărul de pământ care se transformă într-o mare oază de noroi în momentul în care plouă.
 
Pe 25 iunie 2021 se semna  contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul municipalității, însă lucrările au fost începute efectiv abia în 21 octombrie 2021, după parcugerea tuturor procedurilor legale și predarea amplasamentului. Amintim că prin acest proiect al municipalității, realizat cu fonduri europene, se urmărește reabilitarea și extinderea zonei pietonale multifuncționale de pe strada Ștefan cel Mare (15.780,00 mp), precum și reabilitarea trotuarelor străzilor adiacente (30.066,40mp) și crearea de zone shared-space (3.029,00 mp).

 Strada Ștefan cel Mare, noiembrie 2021. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Lucrările începute pe o vreme ploiasă, de toamnă și mai târziu continuate sau sistate pe durata iernii, au dus la transformarea locului într-o scenă „de război“, ducându-ne cu gândul la aspectul tranșeelor.

Ca răspuns la întârzierea lucrărilor, primarul Vergil Chițac scria la sfârșitul lunii martie 2022, pe facebook:

„Când am început implementarea, am constatat – nu neapărat cu surprindere – că ceea ce reabilităm urmează să fie distrus, la scurt timp, de furnizorii de utilități care dețin conducte și branșamente în zonă. Asta pentru că cei care s-au aflat înaintea noastră la Primărie nu s-au preocupat să coordoneze lucrările logic și eficient, ci au mers pe deja arhicunoscutul principiu «lasă că merge și așa». Ne-am fi trezit în situația în care, după finalizarea lucrărilor de pe Ștefan cel Mare, să apară RAJA și RADET, pentru schimbarea conductelor. Iar faptul că RAJA implementează un astfel de program la nivel de municipiu se știa de multă vreme, să fie clar, doar că nu a interesat pe nimeni din Primărie. Până la urmă, la ce bun un efort în plus?“ 

La sfârșitul lunii mai, situația tranșeelor încă nu fusese remediată, la o primă vedere observând câteva modificări ale unor porțiuni din stradă. Să nu uităm că nesemnalizarea eventualelor gropi au dus și la accidentarea pietonilor, asemenea constănțencei care și-a rupt buza după o căzătură în „gropile lui Chițac“ la sfârșitul lunii mai 2022.

Strada Ștefan cel Mare, mai 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța

Nu cu mult timp în urmă, city managerul Felicia Ovanesian anunța pe facebook progresul lucrărilor, mai exact betonarea unui mici porțiuni din stradă.

Strada Ștefan cel Mare, iunie 2022. Sursă foto: ZIUA de Constanța 

Conform proiectului, va fi instalat mobilier urban, fântâni arteziere, vor fi amenajate spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.
 
Iată că în debutul sezonului estival, turiștii nu vor putea să se plimbe pe faimoasa stradă din centrul municipiului, iar lucrările vor mai dura o perioadă de timp până când vor fi finalizate.
 
Va urma.

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Constănțeanul supărat. Locuitorii de pe Ștefan cel Mare se plâng că, din cauza lucrărilor, casele lor au căpătat igrasie. Săpăturile ar putea afecta structura de rezistență a clădirilor!

 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii