Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Saceanu s-a aliat cu fratii Vasea

ro

01 Nov, 2007 00:00 37220 Marime text
1193860915.jpg

Odata dusman de temut al lui Beinur, fostul lider al lumii interlope a ajuns sa fie amendat la nunta nepotului

La inceputul anilor 90, Saceanu era un nume de temut in Constanta. Lider al lumii interlope, Ismail Iasar, zis Saceanu, seful clanului cu acelasi nume, domina practic Constanta si Mamaia. Fara rivali in anii de dupa Revolutie, numele lui Saceanu din Piata Chiliei era rostit in soapta si pe la colturi. Nimeni nu putea face o afacere fara ca "nasul" sa isi dea acordul si sa-si ia partea. Anii au trecut insa, Saceanu a imbatranit si a fost dat la o parte de interlopii tineri care s-au ridicat. Nevoit sa caute sprijin, vestitul interlop s-a aliat cu clanul Vasea. Se spune ca Saceanu a debutat in afaceri cu jocul de barbut, de pe urma caruia a strans afaceri uriase. De aici pana la camata nu a fost decat un pas. Dominatia lui Ismail Iasar si a fiului sau, Sedan, bagase spaima in constanteni. Nu era de gluma. Daca nu plateai, noaptea de trezeai cu mafiotii in casa. Orice persoana care vroia sa-si deschida o afacere trebuia sa-i dea partea "nasului". Tot timpul a fost in vizorul oamenilor legii, suspectat fiind de toate infractiunile, de la camatarie si proxenetism pana la taxe de protectie si trafic de droguri. Niciodata nu s-au strans insa probe suficiente impotriva lui. In momentul in care a fost numit la conducerea IPJ Constanta, chestorul Traian Jipa a promis ca va pune mana pe Saceanu. N-a reusit. Mereu in conflict cu Nuredin Beinur, finul lui Nicu Gheara, Saceanu acaparase partea de nord a judetului, in speta Constanta si Mamaia, in vreme ce patrona, ca si astazi de altfel, Mangalia si statiunile din sudul litoralului. Treptat insa, Saceanu a inceput sa-si piarda puterea si sa cedeze putin cate putin. Bineinteles, contra cost. In momentul in care nu s-a inteles la bani cu noile grupari a recurs la forta. Asa s-a intamplat in toamna anului 1999, cand oamenii lui i-au atacat cu sabiile pe gealatii kurdului Fatih Kesser, in fata restaurantului Classis. Kurzii au raspuns cu focuri de arma. Lui Saceanu i-au ramas insa destule afaceri cat sa traiasca frumusel. Anii au trecut insa si s-au ridicat noile grupari, cele mai periculoase fiind cele conduse de fratii Vasea si Cristian Gherghisan.

Amendat la nunta nepotului

La momentul de fata, afirma oamenii legii, Saceanu, personal, nu le mai face nici un fel de probleme. Desi stapaneste inca jumatate din Piata Chiliei, Ismail Iasar isi duce traiul linistit in vila sa situata vizavi de geamie, sub nasul Sectiei 1 Politie. Singurul moment in care le-a dat de furca oamenilor legii, de cativa ani incoace, a fost nunta nepotului sau. In mai 2007, acesta s-a casatorit, iar Saceanu s-a prezentat la Sectia 1, rugand ca nuntasii sa fie lasati sa petreaca pana la miezul noptii. Adrian Minune venise personal sa cante si ora 22.00 li se parea prea devreme pentru a trage obloanele. Politistii au refuzat sa faca insa concesii si, pentru ca Saceanu s-a incapatanat sa petreaca peste program, a luat amenda. Mult timp, toata lumea s-a intrebat din ce mai traieste fostul interlop, din moment ce veniturile sale se cam imputinasera. Dovedind, o data in plus, ca este un om cu mintea dezghetata, Ismail Iasar a gasit repede o solutie. S-a aliat cu fratii Vasea. A cedat teren, primindu-si in schimb partea. Un incident relativ recent aduce insa in atentie clanul Saceanu si te ajuta sa iti cam faci o idee cu privire la provenienta veniturilor membrilor. Sevilen Iasar, nepoata lui Saceanu, fiica fratelui sau, Sefchet Iasar, zis Bechir, impreuna cu Ciprian Turcan si Sunan Emurla, i-au sechestrat pe patronul unei agenti imobiliare si varul acestuia, carora le-au cerut suma de 3.000 de euro. Preventiv, unul dintre ei a fost taiat cu lama pe fata, tocmai pentru a i se atrage atentia ca nu e de gluma.

Firmele lui Saceanu, neaducatoare de profit

La momentul de fata, Ismail Iasar este asociat in doua firme, din care insa se pare ca nu prea scoate mare lucru. Cea dintai este Minerva SRL, infiintata imediat dupa Revolutie, in 1991. Firma isi are sediul pe strada Timisana 81si are un capital subscris de ... 24 de lei. Obiectul de activitate declarat este... fabricarea produselor de morarit. Minerva SRL are, in total, patru asociati, dar nu pare sa mai functioneze. La Registrul Comertului bilantul nu a mai fost depus din anul 2003. Cea de-a doua firma la care este asociat Saceanu este IATSA Medgidia SA, care are nu mai putin de 14 asociati. Societatea se ocupa cu de toate, de la intretinerea si repararea autovehiculelor pana la tiparire si plasarea fortei de munca. Pe 2003 firma nu a depus bilantul, iar pe 2004 se poate observa ca a avut profit brut zero, ca si cifra de afaceri de altfel. Un an mai tarziu, profitul a crescut brusc la impresionanta suma de aproape 400 de lei, iar cifra de afaceri la 1.200 de lei.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii