Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:04 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă Copii uciși de câini în județul Constanța. Cine este vinovat? (DOCUMENT)

ro

16 Dec, 2021 00:00 3182 Marime text
  • În ultimii ani, au tot apărut cazuri de copii care au fost uciși de câini.
  • Stâpânii de câini trebuie să îndeplinească obligațiile prevăzute de legea în vigoare.
  • Puteți consulta în secțiunea DOCUMENT Ordonanţa de Urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi. 
Tragedia de acum trei zile, în urma căreia un copil de doar șase ani și-a pierdut viața din cauza mușcăturilor de câine, nu este singura de acest gen care a zgduit județul Constanța în ultimele două luni.
 
Pe de altă parte, incidente cu patrupezi care s-au dovedit a fi agresivi au tot existat în județ, în ultimul timp.
 
În acest context, ZIUA de Constanța vă prezintă câteva dintre cele mai grave situații care au întristat și, uneori, chiar îndoliat comunitățile.
 
În România, numărul câinilor fără stăpân este foarte mare, din păcate. Lipsa de adăpost, lipsa de hrană îi face pe câini să devină cât se poate de agresivi.
 
În cazul câinilor ce au stâpân, legea prevede clar norme ce trebuie respectate de către stăpâni, dar, având în vedere numărul de cazuri de copii uciși de câine, putem concluziona că nu toți stâpânii respectă aceste norme.
 
În ziua de 13 decembrie 2021, un copil de șase ani și-a pierdut viața în urma mușcăturilor de câine.
 
Tragicul eveniment a avut loc în localitatea Cotu Văii, județul Constanța.
 
La fața locului a intervenit un echipaj SMURD B Chirnogeni, un SMURD C și o ambulanță SAJ B2.
 
Conform informațiilor furnizate de ISU „Dobrogea”, copilul a fost găsit inconștient, cu multiple mușcături de la câini. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de salvatori, copilul a decedat.
 
Oficial de la IPJ Constanța
 

„Astăzi (nr., 13 decembrie 2021), în jurul orei 12.50, polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că un minor, de 6 ani, ar fi fost mușcat de către un câine.
 
Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un câine fără stăpân.
La fața locului a ajuns și un echipaj al ambulanței, care, din nefericire, a constatat decesul copilului.
 
Din primele cercetări a reieșit faptul că, minorul, un băiat de 6 ani, se afla pe stradă, în fața imobilului în care locuiește.
 
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, totodată fiind efectuate verificări referitoare la respectarea prevederilor O.U.G. 55/2002.“

 
 
Ce spune primarul din Albești, județul Constanța
 
 
Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albești, de care aparține localitatea Cotu Văii, a dat câteva detalii în legătură cu tragedia, în ziua producerii acesteia.
 

„Acum am ajuns, eu veneam dinspre Constanța. Eram în dreptul localității 23 August când am fost anunțat că un copil a fost mușcat de câine. Copilul este resuscitat în salvare. Unii spun că copilul a fost mușcat în stradă, alții în curte. Poliția face cercetările de rigoare“, a spus edilul.

 

În continuare, acesta a mai precizat: „Copilul face parte dintr-o familie care s-a mutat de puțin timp în comună. Aproximativ un an, un an și jumătate.
 
În zona asta locuiesc mai puțini copiii. Copilul mușcat de câine are 6 ani și venea de la școală, din ce știu eu acum. Fratele lui mai mic spune că a fost mușcat în curte. Acum nu știm exact, a declarat primarul localității Albești, județul Constanța. Trebui să identificăm câinii, să vedem ai cui sunt. Unul este cipat, altul nu. Atunci vom putea ști ce s-a întâmplat“.

 
Imaginea cu mama îngenunchiată de durere la aflarea veștii morții fiului său a avut impact emoțional puternic, un semnal de alarmă a fost tras cu privire la nepăsarea statului vizavi de animalele străzii.
 

 
 
Ce se întâmplă în cazul prejudiciilor aduse de câinii fără stăpân? Cine este vinovat?
 
Surse judiciare au explicat, pentru ZIUA de Constanța, că în astfel de situații, potrivit legislației în vigoare, răspunderea ar trebui să aparțină administrației publice locale, care ar trebui să aibă în grijă animalele fără stăpân. Cu toate acestea, au explicat aceleași surse, în realitate, în mod obiectiv, este foarte greu de plasat efectiv și de probat vina într-un astfel de caz, prin prisma numărului incert al  animalelor fără stăpân și a imposibilității obiective a inventarierii acestuia.
 
Un alt caz în care un copil a fost ucis de câine a avut loc în ziua de 4 noiembrie 2021, în Mangalia.
 
Un copil de numai trei ani a murit după ce a fost mușcat de câinele familiei. Câinele era rasa Presa Canario, în vârstă de cinci ani.
 
Potrivit anchetatorilor, polițiștii și cadrele medicale au fost alertate prin apel la 112.
 
Din păcate, cu toate eforturile depuse de cadrele medicale nu s-a mai putut face nimic. Copilul a murit la spital.
 
Din primele informații se pare că animalul era într-un țarc. La un moment dat bunica băiețelului a mers să îl hrănească, iar micuțul s-a strecurat printre picioarele acesteia. Animalul s-a speriat și a sărit la copil, mușcându-l de cap.
 
Speriate, rudele copilului au cerut imediat ajutor, dar din păcate nu s-a mai putut face nimic pentru acesta.
 
Potrivit anchetatorilor, câinele era înregistrat. În cauză a fost întocmit dosar penal, polițiștii și procurorii urmând să ia măsurile care se impun în acest caz.
 
Unul dintre vecinii familiei băiețelului a declarat pentru ZIUA de Constanța că străbunica micuțului ar avea probleme cu auzul și câinele respectiv îl țineau în curte pentru pază și protecție.
 
Micuțul de trei ani era singurul copil al familiei. Mama băiatului ar fi despărțită de tatăl acestuia și acum locuia la Mangalia alături de rudele actualului iubit.
 
Aici a avut loc nenorocirea. 
 
Oficial de la IPJ Constanța:
 

„Astăzi (nr., 4 noiembrie 2021), în jurul orei 11.30, polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că un minor, de 3 ani, ar fi fost mușcat de către câinele familiei.
 
Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un câine din rasa presa canario, înregistrat, care era ținut într-un țarc din curtea locuinței.
 
Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul zilei de astăzi, bunica minorului a intrat în țarc pentru a hrăni câinele, iar în acel moment, copilul s-ar fi strecurat pe lângă aceasta, fiind mușcat de câine.
 
Copilul a fost transportat la spital unde, din nefericire, a decedat.
 
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, totodată fiind efectuate verificări referitoare la respectarea prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.“

 
În cazul câinilor cu stăpân, conform art. 1375 Cod Civil. Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale:
 
„Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.“  
 
Puteți consulta în secțiunea DOCUMENT Ordonanţa de Urgenţă nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi.
 
Deoarece normele aflate în vigoare nu sunt respectate de unii stăpâni de câini, nenorocirile nu întârzie să apară.
 
Amintim de cazul petrecut în data de 19 iulie 2015, pe terasa unui bar de pe plaja Trei Papuci, din municipiul Constanţa.
 
În rechizitoriul dosarului, procurorii arată că, în seara zilei de 19 iulie 2015, la ora 19.45, inculpatul a scos la plimbare un câine, rasa Ciobănesc german, pe terasa unui bar de pe plaja Trei Papuci, din municipiul Constanţa, fără a-i pune botniţă sau lesă.
 
La un moment dat, spun magistraţii, câinele a atacat şi muşcat în zona capului un copil de patru ani. În urma incidentului, copilul a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 11-12 zile de îngrijiri medicale.
 
Proprietarul animalului a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care l-au acuzat de „infracţiuni privind regimul de deţinere a câinilor agresivi şi periculoşi“.
 
Instanţa de judecată a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului, ca urmare a decesului acestuia.
 
De asemenea, în data de 23 august 2018, un copil de doar trei ani, din localitatea Chirnogeni, judeţul Constanţa, a fost muşcat în zona feţei de câinele familiei.
 
Proprietarii unui rottweiler s-au ales cu dosar penal, în seara de 6 iunie 2014, după ce animalul a atacat un copil în vârstă de patru ani.
 
Incidentul s-a produs, pe raza Secției 4 Poliție Constanța.
 
Din primele informații sosite la acea dată, se pare că micuțul se afla la joacă afară, alături de fetița proprietarilor câinelui, dar și de tatăl lui.
 
La un moment dat, el a fost mușcat de rottweiler de spate și de picior și a fost transportat la spital. Din fericire, medicii spun că se afla în afara oricărui pericol, iar starea lui de sănătate este bună.
 
Polițiștii au întocmit atunci un dosar de cercetare penală, pe numele proprietarilor câinelui, pentru nerespectarea regimului de deținere al câinilor periculoși.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
Imagini din timpul misiunii de prindere a câinelui care a ucis copilul de 6 ani din județul Constanța (VIDEO)

 
 
Copil muşcat în zona capului de un câine, pe plajă. Judecata s-a terminat. Nimeni nu dorea această soluţie
 

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii