Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:30 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța, obligată să achite daune morale de 4.000 de euro unui copil mușcat de câini în oraș! Judecătorii vorbesc „neluarea măsurilor corespunzătoare pentru capturare“

ro

02 Jun, 2023 00:00 2243 Marime text
Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat în instanță să achite daune morale de circa 4.000 de euro (20.000 de lei) unui copil care a fost mușcat de un câine fără stăpân, minorul suferind 14 plăgi mușcate!
  • Părți în proces sunt copilul, reprezentat de părinții săi, în calitate de reclamant, și pârâții Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța și, respectiv, Green Life Recycling, compania care avea încheat contractul pentru serviciile de ecarisaj cu municipalitatea, la momentul producerii evenimentului.
  • În apel, judecătorii au apreciat că „Municipiul Constanţa prin Primar poartă răspunderea pentru neluarea măsurilor corespunzătoare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
  • „Aşadar, vătămarea integrității corporale a reclamantului se apreciază că este consecinţa neîndeplinirii de către intimatul pârât Municipiul Constanţa prin Primar a obligaţiilor ce îi revin în temeiul OUG nr.155/2001, dar şi în baza contractului de prestări servicii nr.46417/05.04.2017“, au spus magistrații instanței de apel.
  • Cazul a ajuns acum la Curtea de Apel, după ce municipalitatea a declarat recurs în cauză.
Municipiul Constanța prin Primar a fost obligat în instanță să achite daune morale de circa 4.000 de euro (20.000 de lei) unui copil care a fost mușcat de un câine fără stăpân, minorul suferind 14 plăgi mușcate!
 
Copilul a fost mușcat pe o alee din apropierea blocului în care locuiește.
 
Decizia privind obligarea primăriei la plata daunelor morale a fost pronunțată de judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța, în dosarul 15850/212/2018, având ca obiect „acțiune în răspundere delictuală pretenții“.
 
Părți în cauză sunt copilul, reprezentat de părinții săi, în calitate de reclamant, și pârâții Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța și, respectiv, Green Life Recycling, compania care avea încheat contractul pentru serviciile de ecarisaj cu municipalitatea, la momentul producerii evenimentului.
 
Sentința primei instanțe, schimbată în apel
 
Astfel, în Hotărârea 1762/2022 a Tribunalului, recent atacată de municipalitate la Curtea de Apel Constanța, se arată că judecătorii au apreciat că „Municipiul Constanţa prin Primar poartă răspunderea pentru neluarea măsurilor corespunzătoare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „în sarcina pârâtului Municipiul Constanţa prin Primar se poate reţine culpa, întrucât, aşa cum s-a arătat, acesta știa sau ar fi trebuit să știe faptul că neluarea măsurilor de capturare a câinilor fără stăpân poate conduce la producerea de accidente de genul celui în urma căruia minorul (...) a suferit vătămarea corporală a integrităţii corporale“.
 
Foarte interesant, Tribunalul a schimbat prin această hotărâre sentința pronunțată în primă instanță de către magistrații Judecătoriei Constanța, care stabiliseră daune morale de 7.000 de lei pentru copilul mușcat de câini, sumă pe care urma să o achite firma de ecarisaj, respectiv SC Green Life Recycling SRL.
 
În apel, Tribunalul a decis că răspunderea aparține Municipiului Constanța prin Primar.
 
„Neluarea tuturor măsurilor necesare în vederea capturării câinilor fără stăpân“
 
Judecătorii au arătat în motivarea deciziei de schimbare a sentinței inițiale că, potrivit articolului 7 din OUG nr 55/2002, „Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân şi ai câinilor care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice, care nu au fost revendicaţi ori adoptaţi în condiţiile prevederilor legale şi au obligaţia de a captura şi escorta aceşti câini, prin intermediul personalului calificat“.
 
De asemenea, judecătorii au mai spus că „fapta ilicită a constat în neluarea tuturor măsurilor necesare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
 
„În acest sens, instanţa reţine că între Municipiul Constanţa, în calitate de beneficiar şi Green Life Recycling SRL, în calitate de prestator, a fost încheiat contractul de prestări servicii nr.46417/05.04.2017 privind serviciul de capturare, transport, adăpostire şi alte operaţiuni sanitar veterinare pentru câini fără stăpân de pe domeniul public din Municipiul Constanţa, în temeiul căruia prestatorul avea obligaţia de capturare, transport, adăpostire a câinilor fără stăpân, în conformitate cu obligaţiile asumate prin contract şi cu cele precizate în caietul de sarcini, însă potrivit cap.III pct.3.1 Condiţii tehnice, de calitate şi modalităţi de lucru din caietul de sarcini privind achiziţia serviciului de capturare, transport, adăpostire şi alte operaţiuni sanitar veterinare pentru câinii fără stăpân de pe domeniul public din Municipiul Constanţa nr.11831/01.02.2017: activităţile de prindere se vor desfăşura în baza comenzii lansate de beneficiar către prestator, având în vedere sesizările primite de la cetăţeni, dat şi graficele aferente Planului Anual de gestionare a câinilor fără stăpân“.
 
„Or, în lumina acestor considerente, Tribunalul reţine că, în baza contractului de prestări servicii nr.46417/05.04.2017, calitatea de beneficiar aparţine Municipiului Constanţa, acesta având obligaţia de a lansa către prestator, respectiv Green Life Recycling SRL, comanda de prindere a câinilor către stăpân“, au spus judecătorii.
 
„Nu rezultă că Municipiul Constanța ar fi lansat către prestator vreo comandă“
 
De asemenea, Tribunalul a mai arătat că „din analiza probatoriului administrat în cauză nu a rezultat că Municipiul Constanţa ar fi lansat către prestator vreo comandă în intervalul 09.03.2018-23.04.2018, astfel încât intimatul Municipiul Constanţa prin Primar poartă răspunderea pentru neluarea măsurilor corespunzătoare în vederea capturării câinilor fără stăpân“.
 
„Aşadar, vătămarea integrității corporale a reclamantului se apreciază că este consecinţa neîndeplinirii de către intimatul pârât Municipiul Constanţa prin Primar a obligaţiilor ce îi revin în temeiul OUG nr.155/2001, dar şi în baza contractului de prestări servicii nr.46417/05.04.2017“, au spus magistrații instanței de apel.
 
Instanța a subliniat că „prejudiciul constă în vătămarea integrității corporale a reclamantului (...) ce a fost evaluată la 12-14 zile de îngrijiri medicale, în suferința inerentă generată de lezarea unei părţi a corpului, respectiv mâna dreaptă, diminuarea temporară a capacităţii victimei de a avea o viaţă normală, cât şi în cheltuielile efectuate de către reclamant pentru restabilirea stării de sănătate fizică şi psihică“.
 
Legat de cuantumul daunelor morale, judecătorii au spus că „raportat la intensitatea suferinţelor fizice şi a prejudiciului de natură morală încercate de către apelantul reclamant, Tribunalul apreciază că se impune majorarea cuantumului daunelor morale la valoarea de 20.000 lei“.
 
Așa cum am precizat anterior, municipalitatea a atacat această hotărâre a Tribunalului la Curtea de Apel, instanță care va avea cuvântul decisiv în cauză.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Detalii cu un puternic impact emoţional
Copil despăgubit după ce a fost mușcat de un câine maidanez, pe o stradă din Constanța. Primăria și firma de ecarisaj, date în judecată

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii