Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:09 16 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regulament adoptat de administrația Chițac, anulat în parte de Tribunalul Constanța! Hotărârea, importantă pentru proprietarii mașinilor! (DOCUMENT)

ro

06 Jul, 2022 00:00 7568 Marime text
  • Decizia instanței a fost luată ieri, 5 iulie 2022, și vizează Regulamentul privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța, adoptat prin HCL 77/26.03.2021 și disponibil în Secțiunea Document.
  • Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a decis să anuleze în parte Regulamentul contestat, anularea vizând articolul 37 al acestuia, ce face referire la contravențiile pentru care vor fi sancționați proprietarii vehiculului.
 
Tribunalul Constanța a anulat, în parte, unul dintre cele mai cunoscute regulamente adoptate de administrația Chițac!
 
Decizia instanței a fost luată ieri, 5 iulie 2022, și vizează Regulamentul privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța, adoptat prin HCL 77/26.03.2021 și disponibil în Secțiunea Document.
 
Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a decis să anuleze în parte Regulamentul contestat, anularea vizând articolul 37 al acestuia, ce face referire la contravențiile pentru care vor fi sancționați proprietarii vehiculului.
 
Anularea nu se aplică însă și prevederilor potrivit cărora proprietarul va fi sancționat pentru „nemenținerea în permanentă stare de curățenie și cu toate elementele constructive (elemente de caroserie, de rulare, de iluminat-semnalizare, etc.) a vehiculelor aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța, de către proprietarii sau deținătorii legali“.
 
De asemenea, nu se aplică anularea nici pentru prevederile potrivit cărora proprietarul va fi sancționat pentru „expunerea spre vânzare a vehiculelor de către proprietar sau utilizator în spații publice sau accesibile publicului, cu excepția locurilor autorizate / destinate în acest sens“.
 
Sancțiunile pentru care s-a anulat amendarea proprietarilor
 
În afară de aceste prevederi, însă, instanța a anulat prevederile regulamentului potrivit cărora proprietarul era cel sancționat pentru o serie de contravenții, inclusiv pentru circulația, parcarea sau oprirea pe faleză ori pe locurile destinate promenadelor pietonale, în zonele amenajate cu pavele destinate traficului pietonal, în parcuri sau pe aleile acestora, dar și altele.
 
Totodată, proprietarii vehiculelor nu vor mai fi cei sancționați nici pentru „efectuarea cu intenție de manevre prin derapaje, întoarceri bruște, accelerări și frânări bruște cu autovehicule, executate pe domeniul public sau privat al municipului Constanța“.
 
Concret, instanța Tribunalului Constanța, prin decizia de ieri, „dispune anularea, în parte a art. 37 din cuprinsul Regulamentului privind îmbunatatirea activitatii de gospodarire, protectia mediului, întretinerea si înfumusetarea municipiului Constanta, adoptat prin HCL Constanta nr. 77/26.03.2021, cu privire la contraventiile prevazute de art. 8 pct. 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 20, 22, 23, 24, 25, 26“.
 
Așa cum am precizat, însă, s-a respins ca neîntemeiata, cererea de anulare a art. 37 din cuprinsul Regulamentului privind îmbunatatirea activitatii de gospodarire, protecția mediului, întreținerea și înfumusețarea municipiului Constanța, adoptat prin HCL Constanta nr. 77/26.03.2021, cu privire la contravențiile prevăzute de art. 8 pct. 5 și 18“.
 
Totodată, Consiliul Local Constanța urmează să achite și cheltuielile de judecată ale persoanei care a contestat regulamentul, suma ridicându-se la 3.620 de lei, din care taxa de timbru de 50 de lei și onorariul avocatului – 3.570 de lei.
 
Decizia de ieri a Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii motivate.
 
Dacă avocații Consiliului Local Constanța vor declara recurs, dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța, unde procesul va continua.
 
Amintim, în cursul anului 2021, Tribunalul Constanța a luat o hotărâre similară în legătură cu vechiul regulament de gospodărire, decizia de atunci rămânând defintivă.
 
Ulterior, însă, Consiliul Local Constanța a adoptat un nou regulament de gospodărire, în care s-au păstrat o parte dintre prevederile sancționate de Tribunalul Constanța prin decizia rămasă definitivă.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
ZIUA LIVE. Hotărâre a CL Constanța, importantă pentru proprietarii mașinilor, anulată parțial de instanță. Ce spune avocatul Nicolae Vlahu
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii