Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:49 29 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazăre, cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit complexul de lux Caelia Residence. Dosarul, clasat de DNA Constanţa (galerie foto)

ro

20 Aug, 2019 00:00 4977 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au finalizat cercetările specifice în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost cercetat pentru că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit celebrul complex rezidenţial Caelia Residence, inaugurat de omul de afaceri Viorel Păunescu. Complexul imobiliar - primul condominiu de lux de pe litoralul romanesc - se află în staţiunea Mamaia, aproape de hotelul Rex şi se întinde pe o suprafaţă de peste 4300 de metri pătraţi. Caelia Residence deţine peste 60 de apartamente de lux de două, trei şi patru camere. La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată că procurorii Anticorupţie din Constanţa au dispus soluţia clasării, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale. În continuare, procurorii au dispus sesizarea Tribunalului Constanţa în vederea desfiinţării contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar, precum şi a actelor subsecvente acestora, contractele fiind nule absolut, având în vedere obiectul acestora, respectiv bunuri care aparţin domeniului public de interes naţional. 
 

Istoria Caelia Residence 

 
Potrivit info-sud-est.ro, https://www.info-sud-est.ro/afacerea-secreta-a-lui-radu-mazare-caelia-paradisul-imobiliar-al-milionarilor/ „în anul 2006, afaceristul Viorel Păunescu vinde Hotelul Rex către familia Adamescu, în schimbul a 10 milioane de euro. Cu banii obţinuţi pe monumentul istoric, Păunescu se mută 10 metri mai la sud unde ridică un complex rezidenţial gigant direct pe plajă, pe care îl numeşte Caelia Residence. L-a construit pe o bucată de plajă de 4353 de metri pătraţi cumpărată de la primărie. Procurorii DNA spun că Radu Mazăre a vândut terenul mult prea ieftin, aşa că fostul primar s-a ales cu un nou dosar penal pentru abuz în serviciu. Radu Mazăre, fugit în Madagascar şi arestat în lipsă, a declarat public că nu el a evaluat parcela de plajă şi că nici nu ştia cui o vinde“.
 

„Cadou“ pentru turismul românesc 

 
Tot conform sursei mai sus citate, „la un an după ce a cumpărat terenul, Păunescu a obţinut şi o autorizaţie de construire pentru un hotel de cinci stele. S-a gândit mai bine şi după încă un an, în 2008, a obţinut de la primăria aceluiaşi Radu Mazăre aprobarea pentru o clădire de 11 etaje, care este, de fapt, parcarea multietajată automatizată a Complexului Caelia. În anul 2011, Mazăre şi Păunescu au încheiat aventura imobiliară, înconjuraţi de parteneri de afaceri şi celebrităţi. În momentul inaugurării complexului Caelia, Viorel Păunescu considera că investiţia de 19 milioane de euro, care i-a adus rapid un profit de câteva milioane de euro, este, de fapt, un «cadou» pe care el îl face turismului românesc, domeniu în care Păunescu a derulat afaceri prospere timp de aproape jumătate de veac“.
 

Oficial de la DNA

 
Cu privire la stadiul cercetărilor în dosarul în care Radu Mazăre a fost acuzat că ar fi vândut la un preţ subevaluat terenul pe care a fost construit celebrul complex rezidenţial Caelia Residence, la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie precizează că în dosarul la care facem referire, „deschis din oficiu în cursul anului 2016, procurorii  D.N.A. - Serviciul Teritorial Constanţa au efectuat acte de urmărire penală în perioada 2016 - 2019“.
 
În continuare, tot în documentul emis către ZIUA de Constanţa, DNA mai precizează: „prin Decizia nr. 5 în dosarul nr. 2715/1/2018 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis la data de 11 februarie 2019 recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în interpretarea şi aplicarea art. 174, cu referire la art. 154 alin.2 teza I din Codul penal, a stabilit că prin data săvârşirii infracţiunii şi, implicit, data de la care începe să curgă termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunilor simple a căror latură obiectivă implică producerea unei pagube ori realizarea unui folos necuvenit pe o perioadă de timp se înţelege momentul apariţiei primei pagube ori al obţinerii primului folos necuvenit“.
 
„Analizând situaţia de fapt astfel cum a fost expusă anterior prin prisma deciziei anterior menţionate, procurorii au reţinut faptul că momentul producerii pagubei pentru domeniul public de interes naţional s-a produs la momentul introducerii acestora în circuitul civil, respectiv la data de 22.02.2005, prin încheierea contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar. Având în vedere aceste considerente, la data de 23 aprilie 2019, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, conform art. 16 alin. 1, lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale prev. de art. 154 alin. 1 lit. b din Codul Penal“, se mai arată în răspunsul emis de procurorii DNA către ZIUA de Constanţa.
 
Nu este de omis faptul că, totodată, procurorii DNA Constanţa au dispus sesizarea judecătorilor de cameră preliminară de la Tribunalul Constanţa în vederea desfiinţării contractelor de vânzare-cumpărare autentificate la notar, precum şi a actelor subsecvente acestora, contractele fiind nule absolut, având în vedere obiectul acestora, respectiv bunuri care aparţin domeniului public de interes naţional.
 
Dosarul (3670/118/2019) a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa pe data de 24 iunie 2019, cauza având ca obiect „desfiinţare înscrisuri (art.315 lit. d NCPP)“. 
 
Părţile cauzei sunt DNA - Constanţa (petent) şi Radu Ştefan Mazăre (intimat). Primul termen al cauzei a avut loc pe data de 17 iunie, când instanţa a dispus amânarea procesului pentru data de 25 septembrie, pentru pregătirea apărării şi îndeplinirea procedurii de citare cu toate părţile. 
 

Plajă turistică 

 
Revenind la afaceri, Primăria Constanţa a eliberat, pe data de 12 iunie, autorizaţia de construire nr. 854 pentru Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, prin SC Caelia - Mamaia SRL. Autorizaţia de construire constă în amenajarea unei plaje turistice în staţiunea Mamaia, sector IV, subsector 15, investiţie realizată de SC Caelia - Mamaia SRL, conform contractului de închiriere nr. 1783/8276/AM/10.05.2013, acte adiţionale nr. 1/2013 şi nr. 2/3342/AM/25.02.2014.
 

Despre Caelia - Mamaia SRL

 
Potrivit Registrului Comerţului, societatea Caelia - Mamaia SRL a fost înfiinţată în anul 2013, având sediul social în municipiul Bucureşti, strada Donizetti. Capitalul social subscris este de 20010 de lei, integral vărsat, fiind compus din 2001 părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. 
 
Asociaţii societăţii au fost iniţial Păunescu Ion-Viorel, cu 20 de părţi sociale, şi cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%/1%, şi Marica Ciprian Andrei, actualul finanţator alechipei de fotbal FC Farul Constanţa, care deţinea 1.980 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99%/99%. Administratorul societăţii figurând Sautner Alexandru. 
 
Potrivit hotărârii nr.1 din 15 ianuarie 2018 a adunării generale a asociaţilor SC Caelia Mamaia SRL, Viorel Păunescu a părăsit firma, acesta cesionându-şi cele 20 de părţi sociale lui Ciprian Andrei Marica.  Totodată, s-a mai dispus, pe lângă majorarea capitalului social, cooptarea ca asociat a lui Nicolae Suditu. Urmare a acestor modificări structura şi deţinerea capitalului este următoarea Ciprian Andrei Marica - cotă la beneficii şi pierderi de 99% şi Nicolae Suditu - cotă la beneficii şi pierderi de 1 %. Caelia Mamaia SRL este administrată de Sautner Alexandru.  Activitatea principală a societăţii, conform codificării CAEN, este „restaurante“.
 

Ciprian Andrei Marica 

 
În 2014, ZIUA de Constanţa arăta că Ciprian Marica a deschis un bar luxos în staţiunea Mamaia. Tot atunci mai arătam că respectivul bar - Caelia Beach Bar & Lounge - se află pe plaja din dreptul complexului rezidenţial cu acelaşi nume, deţinut de Viorel Păunescu. Ciprian Marica a închiriat, de asemenea, o suprafaţă de plajă. Potrivit ziarului Ring, care îl citează pe Laurenţiu Mâţă-Tănase, cel care se ocupă de marketing şi PR, locul este formată din două zone, una destinată exclusiv celor care locuiesc în ansamblu, cealaltă fiind deschisă întregului public, fiind o zonă de plajă, cu restaurant,  lounge, bar-şezlonguri, baldachine şi separeuri.
 
Marica Ciprian Andrei, actualul finanţator alechipei de fotbal FC Farul Constanţa, apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu. 
 
Aşa cum arătram şi într-o ediţie anterioară, la finele lunii trecute, o comisie de analiză din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa a fost de acord să finanţeze (fonduri nerambursabile) patru activităţi sportive la nivelul judeţului Constanţa. Cei mai mulţi bani au fost alocaţi Asociaţiei Suporter Spirit Club Sportiv, respectiv 1.747.700 de lei pentru evenimentul „Joacă fotbal cu FC Farul Constanţa”. 
 
Citeşte şi: 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii