Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radu Mazare "Bagabontii!"

ro

10 Sep, 2008 00:00 1364 Marime text
1220984701.jpg

Desi a afirmat ca programul de locuinte ieftine ar fi ultimul ce ar putea fi blocat din cauza nealocarii de catre executiv a subventiei pentru incalzire, Mazare nu a exclus categoric aceasta varianta

Primarul Constantei s-a aratat, ieri, extrem de suparat pe faptul ca guvernul a decis sa nu mai acorde subventii pentru incalzire. "Guvernul liberal Tariceanu a furat din banii constantenilor", a tunat Mazare. El a subliniat faptul ca executivul condus de Tariceanu nu numai ca nu a alocat fonduri pentru Constanta, dar a si continuat practica de a baga mana pana la cot in vistieria municipalitatii, lipsind administratiile locale din toata tara atat de taxele notariale, cat si de cele judiciare. Mazare a subliniat ca, prin preluarea veniturilor din aceste taxe la bugetul local, guvernul a adus Constantei un prejudiciu de 6,5 milioane euro. "Acum, desi exista o lege care spune ca Guvernul trebuie sa contribuie la subventionarea energiei termice, Guvernul Tariceanu nu-si respecta obligatia", a declarat Mazare. El a adaugat ca executivul a produs un prejudiciu municipiului Constanta in valoare de 1,8 milioane de euro in 2007, iar pe primul trimestru al anului 2008, a acumulat datorii, numai fata de autoritatea locala de la malul marii, in valoare de 3,1 milioane de euro. "Liberalii nu si-au indeplinit obligatiile si au un deficit de 5 milioane de euro", a apreciat edilul Constantei. El a mai spus ca suma restantelor pe care guvernul le-a acumulat numai fata de Constanta este uriasa si ca ar putea afecta bugetul stabilit pe anul in curs. Primarul a avertizat ca, din cauza neacordarii de catre guvern a subventiei pentru energie termica, ar putea avea de suferit alte sectoare finantate de la bugetul local.

Programele sociale pentru varstnici, amenintate

Printre acestea, Mazare a enumerat programele sociale care-i vizeaza pe varstnici, autobuzele proaspat achizitionate si chiar si programul de locuinte ieftine pentru tineri. El a adaugat ca, daca guvernul nu se va achita pana la urma de obligatie, va trebui sa se faca o rectificare de buget si sa se reduca cheltuielile pe alte paliere de activitate. Mazare a tinut, insa, sa precizeze ca va reduce, de pilda, cheltuielile cu gunoiul sau cu maturatul strazilor, dar nu se va ajunge, totusi, pana la blocarea programului de case ieftine. "Eu sper sa nu ajungem acolo. Nu vreau sa merg atat de departe. Ultimul lucru de la care putem restrange cheltuielile este programul de locuinte ieftine. Se poate restrange de la subventionarea dobanzii pentru locuinte, poate nu mai dam aparate electrocasnice tinerilor casatoriti, poate nu mai dam cadouri copiilor de Iepuras, dar ultimul lucru de la care vom reduce cheltuielile va fi programul de locuinte ieftine", a afirmat Mazare.

Primarul, nervos din cale-afara

O alta varianta, care, desi nu este agreata de autoritatea locala, ar putea fi totusi inevitabila, este cresterea pretului la energia termica. Se pare ca guvernul si-a pregatit portita pentru acoperirea gaurii pe care decizia referitoare la energia termica a produs-o in bugetul primariilor. Astfel, executivul a emis o ordonanta prin care prevede ca partea pe care trebuia sa o achite pentru subventionarea energiei termice sa fie acoperita tot din bugetul comunitatilor locale, mai exact din fondul de rulment. Radu Mazare nu si-a mai putut stapani indignarea in legatura cu acest tertip folosit de guvern pentru a se debarasa de responsabilitati si i-a scapat un "Bagabontii!" spus cu naduf. In calitate de presedinte al PSD Constanta, Radu Mazare a spus ca cei trei deputati social-democrati constanteni vor vota motiunea simpla, depusa de PD-L, cu privire la energia termica. Cu toate acestea, motiunea a fost respinsa cu 83 de voturi pentru, 76 impotriva si patru abtineri. Daca guvernul nu va da banii pentru subventionarea incalzirii locuintelor, primariile vor fi obligate sa plateasca partea executivului, in caz contrar sumele care vin la bugetul local fiind blocate automat de Trezorerie.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii