Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:22 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul, cazul "Zvastica" şi "un Dumnezeu" Cine-l anchetează pe Mazăre

ro

17 Feb, 2011 00:00 5689 Marime text
Procuror_zvastica_-_Radu_Mazare_tinuta_ofiter_nazist___.jpgProbabil fără nicio legătură, numele procurorului care instrumentează cazul "Zvastica" fusese vehiculat în discuţia în care, potrivit interceptărilor, Cătălin Voicu îi transmitea senatorului Alexandru Mazăre: "Cine să vă mai ia pe voi? (...) un Dumnezeu poate, atât!"

Mişcări interesante la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Redeschis în luna ianuarie, după cea de-a doua soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP), cazul "Zvastica" - în care se fac cercetări cu privire la portul de însemne naziste de către primarul Radu Mazăre la o prezentare de modă - a ajuns, desigur aleatoriu, la un procuror al cărui nume apare în interceptările discuţiilor dintre senatorii PSD Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre, interceptări ce au apărut "pe surse" în mass-media, în martie anul trecut. Probabil fără nicio legătură, numele fusese vehiculat în discuţia în care, potrivit interceptărilor, Cătălin Voicu îi transmitea senatorului Mazăre: "Cine să vă mai ia pe voi? (...) un Dumnezeu poate, atât!".

De la momentul la care primarul Radu Mazăre a fost reclamat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru portul în public de însemne naziste, cu ocazia unei defilări de modă, în luna iulie 2009, cazul "Zvastica" a agitat rău spiritele în capitală. Trimis spre competentă soluţionare către procurorii constănţeni însă, cazul nu a iscat nici pe departe aceeaşi indignare pe care a produs-o la vârf. Tratat mai degrabă cu lejeritate, pasat între Parchete cu rapiditatea unei mingi de ping-pong în plină desfăşurare a jocului, dosarul a ajuns în cele din urmă la procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Care procurori şi ei l-au dat mai departe, sperând ca, de fapt, competenţa să aparţină DIICOT. Ghinion, însă. Dosarul s-a întors la ei, rămânându-le pe masă spre competentă soluţionare.

O dată NUP, de două ori NUP...

Dispus pe 26 ianuarie 2010, primul NUP a fost infirmat pe 3 februarie 2010, superiorii procurorului care a instrumentat cazul apreciind, printre altele, că nu fuseseră administrate toate probele. NUP-ul fusese dispus pe motiv că faptei îi lipsea unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. "Ţinuta purtată de Radu Ştefan Mazăre la show-ul la care a participa era o simplă imitaţie a uniformelor militare din perioada anilor celui de-al Doilea Război Mondial, care, din punct de vedere strict al designului, nu are nimic de a face cu nazismul", se arăta în motivarea soluţiei respective. Pe 3 februarie, soluţia a fost infirmată, iar cercetările au continuat. Sau, mai bine zis, au culminat cu o nouă rezoluţie de netrimitere în judecată. Un nou NUP pentru primar. De data aceasta, rezoluţia a fost pronunţată pe 25 octombrie 2010, după ce procurorul de caz a ajuns la concluzia că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor pentru care fusese cercetat Mazăre. De fapt, NUP-ul a fost argumentat de faptul că portul uniformei cu însemne naziste a avut loc în cadrul unei defilări de modă, ceea ce înseamnă că fapta fusese săvârşită în interesul artei, aşa că nu era infracţiune.

"Cine să vă mai ia pe voi?"

Totuşi, bucuria edilului a fost de scurtă durată, iar al doilea NUP a fost infirmat la începutul acestui an, cazul fiind astfel redeschis. În prezent, dosarul a ajuns la procurorul Vasile Drăghici, al cărui nume apare în stenogramele interceptărilor dintre senatorii PSD Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre. "Să unim DNA-ul cu DIICOT-ul!", "trâmbiţa" senatorul Cătălin Voicu în cadrul unei discuţii "la vârf", potrivit celor relatate de presa centrală la acel moment. "Ca să pot da afară pe toată lumea", continua acesta. "Purificare! Nu mai e Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Crimă Organizată şi Anticorupţie! Am demult proiectul ăsta în cap. L-ai adus pe Miclescu de la pensie, l-au pus acolo, ai terminat, e fiară! Dosarul «Flota» a lucrat el, tot cu Vasile Drăghici, de la ei, de la Constanţa, şi cu Oţel, procuroru ăsta...", ar fi zis Voicu. Moment în care senatorul Alexandru Mazăre ar fi replicat "Băi, şefule, da nu ne ia iar pe noi?", iar Cătălin Voicu l-ar fi asigurat că "Nu!". Iar discuţia ar fi decurs după cum urmează: "Voicu Cătălin (vorbeşte în şoaptă): Cine să vă mai ia pe voi? Mazăre Alexandru: Păi, nu ştiu, întreb şi eu! Voicu Cătălin: Un Dumnezeu, poate, atât!". Iar în acest context, la acest moment, şansele sunt slabe ca dosarul "Zvastica" să ajungă la Dumnezeu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mama omida 17 Feb, 2011 20:41 Il vad pe Mazare linistit. Asteapta un alt NUP. De geaba repartizeaza el locuintele ANL sau terenurile pentru vile in care stau si procurorii? Cel care il cerceteaza, in prezent, doreste un singur lucru:sa ancheteze, din nou,dosarul "flota". La fel si Mazare.
  • copilu 17 Feb, 2011 18:06 Hai arata-te pe faleza!La un SOTRON pe CARAMIDARI.Pai ce credeai? Ia si pe nicusor,ia si zmeul ca sa mai trageti niste sfori.Da fara BERETA te rog ca sperii bibilicile.
  • mamaita 17 Feb, 2011 17:47 Cata rautate!Ce aveti cu eell, e doar un copil,adica imatur,se joaca,braveaza,are personalitate multipla.Ia imbraca-te maica in REGINA ANGLIEI sa le rupi gura.
  • sergiu 17 Feb, 2011 15:01 Radu Mazare,un BARON LOCAI,in adevaratul sens al cuvintului,un asa zis politician,iresponsabil si inconstiient atunci cind a imbracat acea uniforma sinistra a unui regim[HITLERIST],vinovat de HOLOCAUST,si de crime impotriva umanitatii,oare era constient cin a imbracat acea uniforma,avea discernamint?PAZITI PSD-istilor,PAZITI PDL-istilor,s-a intors PNTCD,iar lumea s-a trezit cu si pe cine va vota.
  • A&Nic 17 Feb, 2011 10:41 Speram sa se arate totusi un Dumnezeu care sa ia pixul din mana acestor dementi.Cam tarziu,firesc trebuia tras pe dreapta in 2008 o data cu dosarul acela de coruptie,sa-si dovedit inocenta si nu lasat sa continuie cu fapte incriminate in dosar care au produs efecte irecuperabile.E clar pana la Dumnezeu te mananca...filiera care musamalizeaza fapte grave.