Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:25 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele suspendat al CJC Nicuşor Daniel Constantinescu, arestat preventiv în Bucureşti. Azi, va fi adus la Constanţa (rechizitorii)

ro

07 Nov, 2014 00:00 3289 Marime text
Sfârşit de săptămână nefavorabil pentru Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa! Tribunalul Bucureşti a decis aseară arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, care s-a întors, ieri, în ţară, în jurul prânzului, din Turcia, de la Istanbul. În faţa judecătorilor, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a susţinut că „realitatea e alta“, că nu s-a ascuns de magistraţi şi că nu a fost citat legal în America. Mai mult decât atât, Nicuşor Constantinescu a făcut o scurtă menţiune şi cu privire la procurorul Andrei Bodean, din Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pe care l-a botezat „Bodeanu“.
 

Pe când era cercetat sub control judiciar, Nicuşor Daniel Constantinescu a formulat mai multe cereri succesive prin care a solicitat încuviinţarea părăsirii teritoriului României pentru a se deplasa în Statele Unite ale Americii în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale. Cererile au fost admise prin ordonanţele din datele de 3.04.2014, 23.04.2014, 16.05.2014 şi 20.05.2014, prin care i s-a încuviinţat părăsirea teritoriului României până la data de 5.06.2014.
 
Pe data de  25 aprilie, procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa, l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu în formă continuată.

Citeşte rechizitoriul aici

În acest dosar, Constantinescu este acuzat că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, „cu ştiinţă şi în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art. 76 din Legea nr. 446/2006“. Potrivit acestui articol, „consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului (…)“. „Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia și a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii. De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii“, conform procurorilor DNA Constanta.
 
Pe data de 27 mai, Dana Ana, din cadrul DNA Bucureşti, l-a trimis în judecată pe Nicuşor Constantinescu pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu obţinerea de foloase necuvenite.

Rechizitoriul poate fi citit aici.

În această cauză este judecat şi Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. 
 
În acest dosar, pe data de 23 iulie, judecătoarea Luisa Emanuela Dragomir, din Tribunalul Bucureşti, a înlocuit măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, pe o durată de 30 de zile de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive.

În faţa Tribunalului Constanţa

Revenind la dosarul instrumentat de DNA Constanţa, acesta a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa, instanţă care, pe data de 4 septembrie, a dispus arestarea preventivă a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, pe o perioada de 30 de zile de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive. Surse avocăţeşti susţin că, cel mai probabil, azi, Nicuşor Constantinescu va fi prezentat Tribunalului Constanţa pentru confirmarea celui de-al doilea mandat de arestare preventivă.

Retrocedări

Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Nicuşor Constantinescu este judecat şi în deja celebrul dosar al retrocedărilor din Constanţa, cauză în care, printre inculpaţi, se află şi edilul municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre. În cauză, procurorii DNA au calculat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că Nicuşor Constantinescu este cercetat, alături de mai mulţi şefi din CJC, într-un alt dosar instrumentat de DNA Constanţa. Cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de asociere în vedea constituirii de grup infracţional.
 
În secţiunea „Documente“ poate fi citit rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii